Home Kuchnia Przystawki Brokuły zapiekane pod beszamelem

Brokuły zapiekane pod beszamelem

3 min read
0
0
zapiekane brokuły pod beszamelem

Brokuły można spożywać na wiele sposób. Najmniej smakuje mi zupa krem, a najbardziej chyba w sałatce. Tym razem przygotowałam je w jeszcze inny sposób, bo upiekłam z sosem beszamelowym. Taka wersja może stanowić lekką przystawkę lub być dodatkiem do obiadu. Aby zapiec brokuły w sosie beszamelowym nie potrzeba posiadać wielkich umiejętności kulinarnych ani doświadczenia. Sos beszamelowy tak bardzo przeze mnie zapomniany, idealnie sprawdził się w tym daniu. Nie jest trudny nawet dla adeptów sztuki kulinarnej. Wystarczą 3 podstawowe składniki i przyprawy. Beszamel jest wprost stworzony do polania warzyw. Dzięki temu nie są mdłe czy suche i smakują nawet dzieciom.

Składniki na sos beszamelowy:

  • około 1-2 łyżek masła
  • około 1,5 łyżki mąki pszennej
  • ponad szklankę mleka
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

oraz świeży brokuł

zapiekane brokuły pod beszamelem

1. Brokuła opłucz i podziel na różyczki. Wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez 3 minuty. Odcedź.

2. W rondlu roztop masło. Uważaj aby się nie zagotowało.

3. Dodaj mąkę i wymieszaj. Wlej około 1 szklanki mleka i zamieszaj cały czas podgrzewając. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty dolej jeszcze mleka, jeśli zbyt rzadki, wsyp nieco mąki i wymieszaj trzepaczką.

4. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Mimo wszystko przepis wydaje ci się za trudny? Wypróbuj kremową bazę do jasnych sosów Winiary. Wystarczy dodać zawartość torebki do wody, zagotować i dodać śmietankę 12%. Na końcu doprawić gałką muszkatołową.

5. Tak przygotowanym sosem polej brokuły ułożone w naczyniu przeznaczonym do zapiekania.

6. Brokuły zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 190° C.

zapiekane brokuły pod beszamelem

 

A jakie są Wasze ulubione przepisy z sosem beszamelowym?

zapiekane brokuły pod beszamelem

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Przystawki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

🍯 MIÓD Chiński i z UE – trucizna czy zdrowie? Jak kupować?

Dziś będzie o miodzie, ale nie o jego niezwykłych właściwościach, bo o tym będzie innym ra…