Przetwory

Zima nie straszna czyli powidła śliwkowe z cynamonem!

powidła śliwkowe z cynamonem

Znam jedną osobę, która nie lubi śliwek. Szanuję to, ale trudno mi sobie to wyobrazić. Jak się zastanowię nad sobą, to z wielkim trudem przychodzi mi do głowy jakakolwiek rzecz, której nie lubię jeść. Chociaż po mnie nie widać, lubię jeść wszystko. Poza kręgiem moich zainteresowań są niektóre fast foody, bo o ile placek w pizzerii i domowe frytki zjem, tak na sam widok złotych łuków odczuwam mdłości.

Znam jedną osobę, która nie lubi śliwek. Szanuję to, ale trudno mi sobie to wyobrazić. Jak się zastanowię nad sobą, to z wielkim trudem przychodzi mi do głowy jakakolwiek rzecz, której nie lubię jeść. Chociaż po mnie nie widać, lubię jeść wszystko. Poza kręgiem moich zainteresowań są niektóre fast foody, bo o ile placek w pizzerii i domowe frytki zjem, tak na sam widok złotych łuków odczuwam mdłości.

Nadal nie wiem jak można nie lubić śliwek… Nasze jesienne węgierki, są jedyne w swoim rodzaju i takie dobre. W tym roku spadło na mnie dużo tego szczęścia i jak w żadnym roku, usmażyłam ich ogromną ilość. U roku ubiegłym plony nie były już tak obfite, a ze spiżarni powidła braliśmy oszczędnie. W tym roku zapasy są dość liczne i na pewno ich nie zabraknie. Bardzo się cieszę z tego faktu, bo razem z dżemem malinowym, to moje ulubione słodkie smarowidło.

W tym sezonie powidła są wyjątkowe z dwóch powodów. Po pierwsze udało mi się ich nie przypalić, a wiedzcie, że zostały dość porządnie usmażone. Druga sprawa, to to, że do części zapasów dodałam cynamon.

Powidła śliwkowe:

  • śliwki węgierki
  • cukier
  • cynamon

Śliwkami powinniśmy się zająć tuż po zakupie czy zbiorze, bo nie lubią one stać. Nawet te świeżo zerwane potrafią szybko zacząć się psuć. Śliwki należy przebrać, umyć, pozbawić ogonków i pestek. W takiej postaci należy przełożyć je do dużego garnka. Niektórzy wlewają pół szklanki wody, ja pomijam ten etap i na małym gazie zaczynam smażyć śliwki.

powidła śliwkowe z cynamonem

Jak smażyć śliwki?

Moje śliwki smażę w 5l garnku ze stali i podwójnym dnem. Owszem zdarzyło mi się przypalić powidła, ale tym razem nieco inaczej podeszłam do tematu. Jak już wspomniałam, do śliwek nie dolewam wody, bo po chwili i tak powstaje dużo soku. Najważniejsza zasada, to to, że trzeba często mieszać. Druga sprawa: garnek ze śliwkami postawiłam na najmniejszym palniku (dziecięcym;) i na najmniejszym gazie. Dzięki temu, nic nie pryskało i się nie przypaliło. Owszem trzeba często mieszać, ale inaczej się nie da.

W miarę jak soku ubywa, można na tym etapie dodać jeszcze surowych śliwek. Ja dokładam je tylko raz. Później wszystkie owoce ładnie się rozpadają, a soku robi się mało. Wyłączam gaz i odstawiam na co najmniej parę godzin, albo do dnia następnego.

Znów włączamy gaz i co jakiś czas mieszamy. Powidła wymagają czujnej uwagi, więc lepiej nie wychodzić z kuchni ;)
Od chwili zagotowania, smażyć 10-15 minut i wyłączyć, odstawić aż całkowicie wystygną. Na całym etapie smażenia śliwek nie nakrywamy ich pokrywką, bo przecież chodzi o odparowanie wody.

Następnego dnia (lub wieczorem) powtarzamy czynność i tak dalej do momentu, aż powidła nabiorą ciemn0-brązowego koloru i będą dość gęste. Można wtedy dodać cukru (według uznania) i cynamon jeśli ktoś lubi.

Gorącymi powidłami wypełniamy wyparzone słoiki i zamykamy odwracając je na 5 minut do góry dnem.

powidła śliwkowe z cynamonemPowidła gotowe!

A czy w wśród Was jest ktoś kto nie lubi śliwek?

7 Comments

7 Comments

  1. Natalia

    09/10/2014 at 21:04

    Uwielbiam powidła!! Nie jadłam jeszcze takich z cynamonem – proszę podesłać słoiczek do Zagrodna to skosztuję chętnie :D co tam słychać u Was ciekawego? Mnie właśnie katar dopadł.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      17/10/2014 at 10:45

      Ostatnio mamy dużo pracy i rzadziej publikujemy. Pierwsze katary na zmianę pogody już mamy za sobą :)
      Co prawda wyszło kilka ładnych słoików z powidłami, ale nie oddamy ;) Są za dobre! :)))

      • Natalia

        20/10/2014 at 17:43

        Ja mam powidła ale bez cynamonu. Uwielbiam ciasto Pleśniak lub jak mówi moja mam Śmieciuch, do niego się daje powidła :) albo do piernika bez miodu mojego przepisu :) albo na naleśniki!! mniam

        • jakpomasle

          jakpomasle

          30/10/2014 at 16:57

          Powidła pyszne, ale u mnie w tym roku karierę robi dżem z czarnej porzeczki. Nie jest zbyt słodki (jak powidła), a za to przyjemnie kwaśny. Tak dobry, że łyżeczką ze słoika wymiatamy z Jackiem.

          • Natalia

            30/10/2014 at 21:12

            heh u mnie są powidła, dżem wiśniowy, brzoskwiniowy, truskawkowy i możliwe że jeszcze jakiś :) nie pamiętam co tam mama robiła. Mnie znowu choroba rozebrała. Dziś już mi lepiej to zrobiłam krokiety z wymyślonym farszem :)

          • jakpomasle

            jakpomasle

            03/11/2014 at 13:30

            A ja zbieram się za przygotowanie tych z twojego przepisu. Już niedługo…
            Przypominajka wisi cały czas i robi swoje.

          • Natalia

            03/11/2014 at 18:24

            No ja właśnie te z mięsem mielonym robiłam ale zamiast pieczarek dałam jajka ugotowane na twardo i z przyprawa dałam chili mielone, imbir, trochę soli, pieprz czarny i chyba tyle :) dobre wyszły ale jajka za mało :P

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top