Kuchnia

Przepyszny dżem z dyni i jabłek. Jak u babci.

dżem z dyni

Przyszła wiosna, więc wzięłam się za porządki. Dla blogerki kulinarnej wcale nie znaczy to, że musi przewietrzyć szafy w garderobie. Na pierwszy ogień idzie spiżarnia i lodówka, a w szczególności zamrażarka! Jest to świetna okazja, aby sobie przypomnieć, jakie skarby skrywają te wielkie białe skrzynki. A ile miejsca się przy tym zwalnia dla świeżych warzyw i owoców, którymi latem obrodzą sady i ogrody.

Po szybkim przeglądzie zamrożonych zapasów zorientowałam się, że posiadam spore pokłady niewykorzystanej dyni. Wspaniałe znalezisko, które nie może się zmarnować! No to teraz trzeba się zastanowić, co z niej zrobić.

Przyszła wiosna, więc wzięłam się za porządki. Dla blogerki kulinarnej wcale nie znaczy to, że musi przewietrzyć szafy w garderobie. Na pierwszy ogień idzie spiżarnia i lodówka, a w szczególności zamrażarka! Jest to świetna okazja, aby sobie przypomnieć, jakie skarby skrywają te wielkie białe skrzynie. A ile miejsca się przy tym zwalnia dla świeżych warzyw i owoców, którymi latem obrodzą sady i ogrody.

Po szybkim przeglądzie zamrożonych zapasów zorientowałam się, że posiadam spore pokłady niewykorzystanej dyni. Wspaniałe znalezisko, które nie może się zmarnować! No to teraz trzeba się zastanowić, co z niej zrobić.

Na zupę nie mam ochoty. Ciasta za bardzo idą w tyłek i biodra. Wiem! Zrobię pyszną konfiturę z jabłek i dyni. Dokładnie taką, jaką robiła moja babcia!

Pamiętam, że babcia zawsze jesienią wyrabiała konfitury w kuchni letniej. W weekend jeździliśmy do niej na wieś i korzystaliśmy z ostatnich ciepłych dni roku. Pierwszy słoik koniecznie musiał być rozpracowany na gorąco. Drugi zjadaliśmy w niedzielę na śniadanie. A trzeci jechał z nami do domu, bo zapas konfitury musiał być!

A dzisiaj sama robię takie konfitury i dzielę się z Wami przepisami. :)

Składniki:

  • 0,5 kg dyni
  • 0,5 kg jabłek
  • 100-150 g cukru
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 galaretka morelowa

Jak zrobić dżem z dyni i jabłek?

  1. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Dynię myj, wyjmij nasiona i odetnij nożem miąższ od twardej skóry.
  3. Pokrój dynię w grubą kostkę i gotuj przez około 10 minut w niewielkiej ilości wody. Nie odcedzaj, tylko dodaj jabłka.
  4. Wszystko razem gotuj, cały czas mieszając, aż masa zacznie przypominać dżem.
  5. Dodaj kwasek cytrynowy oraz galaretkę. Wyłącz gaz i dobrze wymieszaj.
  6. Jeszcze gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i odwróć do góry dnem.

A na koniec zostawiłam najlepsze. Okazuje się, że dżem z dyni (z dodatkiem jabłek) smakuje niczym dżem z brzoskwiń albo moreli. Poczęstowałam już kilka osób i żadna z nich w pierwszej chwili nie odgadła z czego mój dżem został zrobiony.

Dżem to mój pomysł, na wykorzystanie zapasów dyni. Do czego jeszcze można ją wykorzystać. Jakieś pomysły i propozycje? Napisz co Twoim zdaniem jeszcze można z niej zrobić.

dżem z dyni

dżem z dyni

2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Jak zrobić naleśniki? Przepis na ciasto naleśnikowe | FILM

  2. Natalia

    20/05/2015 at 21:00

    mmmmmmmmm :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top