Home Kuchnia Przepyszny dżem z dyni i jabłek. Jak u babci.

Przepyszny dżem z dyni i jabłek. Jak u babci.

4 min read
3
0
dżem z dyni

Przyszła wiosna, więc wzięłam się za porządki. Dla blogerki kulinarnej wcale nie znaczy to, że musi przewietrzyć szafy w garderobie. Na pierwszy ogień idzie spiżarnia i lodówka, a w szczególności zamrażarka! Jest to świetna okazja, aby sobie przypomnieć, jakie skarby skrywają te wielkie białe skrzynie. A ile miejsca się przy tym zwalnia dla świeżych warzyw i owoców, którymi latem obrodzą sady i ogrody.

Po szybkim przeglądzie zamrożonych zapasów zorientowałam się, że posiadam spore pokłady niewykorzystanej dyni. Wspaniałe znalezisko, które nie może się zmarnować! No to teraz trzeba się zastanowić, co z niej zrobić.

Na zupę nie mam ochoty. Ciasta za bardzo idą w tyłek i biodra. Wiem! Zrobię pyszną konfiturę z jabłek i dyni. Dokładnie taką, jaką robiła moja babcia!

Pamiętam, że babcia zawsze jesienią wyrabiała konfitury w kuchni letniej. W weekend jeździliśmy do niej na wieś i korzystaliśmy z ostatnich ciepłych dni roku. Pierwszy słoik koniecznie musiał być rozpracowany na gorąco. Drugi zjadaliśmy w niedzielę na śniadanie. A trzeci jechał z nami do domu, bo zapas konfitury musiał być!

A dzisiaj sama robię takie konfitury i dzielę się z Wami przepisami. :)

Składniki:

  • 0,5 kg dyni
  • 0,5 kg jabłek
  • 100-150 g cukru
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 galaretka morelowa

Jak zrobić dżem z dyni i jabłek?

  1. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Dynię myj, wyjmij nasiona i odetnij nożem miąższ od twardej skóry.
  3. Pokrój dynię w grubą kostkę i gotuj przez około 10 minut w niewielkiej ilości wody. Nie odcedzaj, tylko dodaj jabłka.
  4. Wszystko razem gotuj, cały czas mieszając, aż masa zacznie przypominać dżem.
  5. Dodaj kwasek cytrynowy oraz galaretkę. Wyłącz gaz i dobrze wymieszaj.
  6. Jeszcze gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i odwróć do góry dnem.

A na koniec zostawiłam najlepsze. Okazuje się, że dżem z dyni (z dodatkiem jabłek) smakuje niczym dżem z brzoskwiń albo moreli. Poczęstowałam już kilka osób i żadna z nich w pierwszej chwili nie odgadła z czego mój dżem został zrobiony.

Dżem to mój pomysł, na wykorzystanie zapasów dyni. Do czego jeszcze można ją wykorzystać. Jakieś pomysły i propozycje? Napisz co Twoim zdaniem jeszcze można z niej zrobić.

dżem z dyni

dżem z dyni

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Kuchnia

3 komentarze

  1. pozdrawiam

    31/10/2016 at 10:00

    no a jak ma smakować jak dodano galaretkę morelową ? babcia by napewno takiego nie zrobiła.Prawdziwy dżem robi sie jesienią i to z samej dyni i jabłek a nie wiosną z przemrożonych art. To tak jakby rosół gotować z zamrożonego mięsa. A pomysł z galaretką nie jest autorski, bo krąży już przynajmniej od 10 lat gdy nastała moda na robienie dzemów z dyni,cukini,marchewek.

    Reply

  2. […] nadzienie do naleśników wykorzystałem dżem z dyni wg przepisu Pauli. Zainteresowanych odsyłam do tego przepisu i zaznaczam, że warto bo dżemik […]

    Reply

  3. Natalia

    20/05/2015 at 21:00

    mmmmmmmmm :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Prosto z pieca: Chrupiące zapiekanki z pieczarkami. Ten smak uzależnia…

Chrupiąca, miękka w środku, z soczystymi pieczarkami i ciągnącym serem. Chrupiące zapiekan…