Kuchnia

Przepis na żurek wielkanocny z francuską wkładką

Dziś przygotowałam przepis na żurek, ale inny niż wszystkie, jakie do tej pory widzieliście. Chociaż zawiera w sobie „francuską wkładkę”, to na pewno idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Mój żur ugotowałam w 15 minut, tyle również zajęło mi upieczenie „francuskiej wkładki”. Czym jest ta tajemnicza wkładka dowiesz się z przepisu.

żurek

Dziś przygotowałam przepis na żurek, ale inny niż wszystkie, jakie do tej pory widzieliście. Chociaż zawiera w sobie francuską wkładkę, to na pewno idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Do przygotowania zupy potrzebny jest zakwas. Jak go zrobić przeczytacie już niebawem, oczywiście na Jak Po Maśle. Jeśli nie chcecie bawić się z jego przygotowaniem, zawsze możecie kupić gotowy. Żurek przygotowany na zakwasie ma zupełnie inny smak niż żurek przygotowany instant. Mój żur ugotowałam w 15 minut, tyle również zajęło mi upieczenie „francuskiej wkładki”.

Bazą zupy jest biała kiełbaska, ale możecie dodać zwykłą oraz boczek, który najlepiej smakuje podsmażony. Do ugotowania zupy użyłam Przyprawy Kamisa. Ktoś mógłby zastanawiać się „po co ta torebka, przecież to chemia?”. Otóż moi drodzy nie wszystko co kupujemy jest złe. Warto czytać skład. Przyprawa do żurku i barszczu białego Kamis zawiera: sól, czosnek, cebulę, majeranek, pieprz czarny, marchew, liście laurowe, pasternak, ziele angielskie, koperek i liście laurowe. Taki skład do mnie przemawia, a zupa tylko na tym zyskała.

Składniki żurku

  • 1 l wody
  • kilka kiełbasek
  • szklanka zakwasu (przepis tutaj)
  • łyżeczka chrzanu
  • przyprawa do żurku Kamis
  • jajko
  • ciasto francuskie
  • szczypiorek

Mój przepis na żurek

Kiełbaski wrzucić do wody i gotować kilka minut. Ja z przyzwyczajenia dodaję liście laurowe i kilka kulek ziele angielskiego. Bez tego zupa się nie liczy.

żurek

Kiełbaski wyjąć i osuszyć.

kiełbaski

Kiełbaski ułożyć na cieście francuskie i zawinąć w ruloniki. Skleić.

biała kiełbasa

Kiełbaski owinięte ciastem pokroić w miarę jak najcieniej. Mnie wyszła szerokość ok. 3 cm.

biała kiełbasa

Piekarnik rozgrzać wcześniej do temp. ok. 190° C. Kiełbaski zapiekać aż się lekko zarumienią czyli około 10-15 minut.

biała kiełbasa

Wracam do naszego żurku. Do wody w której gotowały się kiełbaski dodajemy zakwas i 2 łyżki przyprawy do żurku. Zagotować. Do żurku pasuje również czosnek, ale nie jest on konieczny. Gdy zupa zacznie się gotować dodać odrobinę chrzanu.

przepis na żurek

Żurek podawać z jajkiem i pieczonymi kiełbaskami.

przepis na żurek

I to już cały przepis na żurek. Prawda, że proste?

Nie wiem czy zwróciliście na to uwagę, ale kiełbaski w cieście francuskim wygladaja jak połówki jajek :). Mój Jacek, który nie jest miłośnikiem żurku, tym razem zjadł nawet dokładkę. Stwierdził, że w tej postaci smakuje zupełnie inaczej i zdecydowanie lepiej.

A jak Wam się podoba taka wersja żurku wielkanocnego?

 

10 komentarzy

10 Comments

  1. Pingback: maillot de foot 2013

  2. Michalina A. S.

    22/03/2013 at 19:06

    Świetny pomysł na francuską wkładkę, chyba wybrubuję to. Natomiast szkoda, że nie podajesz przepisu na zakwas, jestem ciakawa jak robisz :) Czy inaczej niż ja.
    Szczerze mówiąć nigdy nie dodałabym takiej chemii – przyprawy. Nie robiłam też żurku na wywarze z kiełbasy, ale pamiętam czasy gdy pomieszkiwałam w Małopolsce i tak tam się robiło i było pycha :) Ja robię najczęściej na wędzonych kościach :) U nas obowiązkiem jest też dorzucenie kilku suszonych borowików, czosnku i majeranku :) Uwielbiam wersję z grzankami :)
    Muszę postawić zakwas na święta :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      22/03/2013 at 19:13

      A właśnie dziś dodałam przepis krok po kroku na zakwas (żytni): http://www.jakpomasle.pl/kuchnia/zakwas-na-zurek-krok-po-kroku/
      Powiem szczerze, że różnie gotuję żurek. Czasem na żeberkach, boczku, a ostatnio na wywarze warzywnym (przepis niedługo). Co region to inny obyczaj, a majeranek moja mama zawsze daje. Pozdrawiam:)

      • Michalina A. S.

        22/03/2013 at 19:38

        Właśnie zauważyłam, ze jest przepis, Super, lecim porównywać :D Dokładnie „regionalizacja” kuchni jest boska. Czasem, aż można się zdziwić. Np. niedawno dowiedziałam się, że istnieje coś takiego jak zupa z sałaty :)

        • jakpomasle

          jakpomasle

          24/03/2013 at 21:26

          O zupie z sałaty nie słyszałam:)

  3. Kasia

    20/03/2013 at 17:43

    Chyba za bardzo przyzwyczaiłam się do śląskiego żuru i dodatek chrzanu mi tu nie pasuje…

  4. Maria Jaworska

    20/03/2013 at 10:59

    Uwielbiam Twój blog, jestem równiez fanką na FB..już kilka przepisów wypróbowałam, również lubię gotować, ale blogowanie zdecydowanie nie jest dla mnie..jedyne co mnie ostatnio uderzyło to reklama Kamisu..średnio mi się to podoba, chociaż ja tez używam różnych przypraw, czasami gotowych – nie jestem tylko pewna czy stawianie na konkretną markę ma sens ;)

    • Jacek Andrzejewski

      20/03/2013 at 11:15

      Witaj Mario! W imieniu Pauli i swoim bardzo dziękuję za komentarz. Zaglądaj do nas jak najczęściej, tym bardziej, że teraz blog jest aktualizowany codziennie :)

      Co do przypraw KAMIS, to oczywiście bardzo szanujemy Twoją opinię. Tak się złożyło, że kilka wpisów ma w składzie produkty Kamis, ale dotyczy to tylko wybranych przepisów.

      Na naszą obronę powiem, że na blogu Jak Po Maśle nigdy nie polecimy produktu, którego prywatnie sami byśmy nie użyli. Jeśli jakiś reklamowany produkt nie przypadnie nam do gusty, będzie niesmaczny, albo po prostu zły, to na pewno o tym napiszemy.

      Na koniec dodam, że chociaż w naszym domu gotuje się dużo (choćby ze względu na bloga), to czasami korzystamy z gotowych torebek lub przypraw. Czasami jest to po prostu wygodniejsze i mniej pracochłonne ;)

  5. Ula

    20/03/2013 at 10:55

    Hej! Weszłam na ten przepis z facebooka i bardzo mi się spodobał. Połączenie żurku, białej kiełbasy i ciasta francuskiego, to dla mnie naprawdę duża niespodzianka. Wygląda tak smakowicie, że chyba zrobię taki sam na Wielkanoc dla męża i dzieci :)
    /Ula

  6. Panna Migotka

    20/03/2013 at 07:52

    Haha, no faktycznie wyglądają te kiełbaski jak połówki jajek. A przepis wydaje się fajny. Będę musiała go wypróbować :) Pozdrawiam!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top