Home Kuchnia Ciasta Przepis na pączki z dziurką – bardzo puszyste!

Przepis na pączki z dziurką – bardzo puszyste!

4 min read
4
0
przepis na pączki

Bardzo lubię jeść pączki, ale tylko te usmażone w domu. Pączki z dziurką (dounat lub donat) robiłam dziś pierwszy raz i muszę powiedzieć, że robi się je dużo łatwiej niż tradycyjne. Można je przygotować razem z partnerem lub nawet dzieckiem. Nic się nie rozkleja, nic nie wylewa, a smaży szybciej niż kotlety. Wisienką na torcie będzie pyszny lukier lub tylko cukier puder. I mimo, że spodziewałam się, że lukier będzie za słodki, to spotkała mnie miła niespodzianka, bo dodatek kwasku cytrynowego świetnie komponuje się z pączkami. Nie są ani za słodkie, ani za tłuste. Po prostu idealne, a na sam widok ślinka cieknie. Idę po jednego…

Po ostatnim psikusie, jaki Wam zrobiłam (klik), przyszedł czas na prawdziwe pączusie, a przepis zapożyczyłam z bloga GotujęBoChcę.

przepis na pączki
Składniki:

  • 400 g mąki
  • 20 g drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko

W miseczce wymieszać drożdże, letnie mleko i połowę cukru pudru. Dodać łyżeczkę mąki i odstawić, aż zacznie rosnąć i pojawi się piana. Do miski przełożyć mąkę, wlać przygotowany zaczyn, dodać jajko i pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 50 minut aby wyrosło.

przepis na pączki

Ciasto podzielić na pół, rozwałkować dość grubo i przy pomocy szklanki wycinać kółka, a kieliszkiem dziurki naszych donatów. Surowe pączki układać na tacy lub desce, przykryć ściereczką, aby przed smażeniem jeszcze podrosły. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pączki z obu stron, aż będą rumiane.

przepis na pączki

Zdejmując pączki z patelni, należy układać je na papierowym ręczniku, aby pączek nie wchłoną nadmiaru tłuszczu.

przepis na pączki

Lukier czyli kilka łyżek cukru pudru z dodatkiem kwasku cytrynowego zalać odrobiną wody i ucierać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W razie potrzeb dodać wody lub, gdy będzie za rzadki, dosypać cukru pudru.

Polukrowane pączusie posypać kolorową posypką.

przepis na pączki

Lubicie pączki czy mimo wszystko są dla Was za tłuste/kaloryczne?

 

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

4 komentarze

  1. trycja

    27/02/2014 at 18:40

    można zastąpić drożdże świeże suszonymi?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      27/02/2014 at 23:21

      oczywiście, że można. Myślę, że jedno opakowanie powinno wystarczyć.

      Reply

  2. Piotr

    26/02/2014 at 16:08

    Hej, w opisie składników wdarł sie błąd, powinno być 3/4 szklanki mleka :-)

    Reply

  3. Natalia

    24/02/2014 at 19:25

    ja dziś na kolacje mam crunchy z garścią rodzynek zalane wrzątkiem a Wy tu takie pyszności macie ah!! Jeszcze zmienie zdanie i przestane się odchudzać z okazji wiosny ehh :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …