Ciasta

Przepis na pączki z dziurką – bardzo puszyste!

przepis na pączki

Bardzo lubię jeść pączki, ale tylko te usmażone w domu. Pączki z dziurką (dounat lub donat) robiłam dziś pierwszy raz i muszę powiedzieć, że robi się je dużo łatwiej niż tradycyjne. Można je przygotować razem z partnerem lub nawet dzieckiem. Nic się nie rozkleja, nic nie wylewa, a smaży szybciej niż kotlety. Wisienką na torcie będzie pyszny lukier lub tylko cukier puder. I mimo, że spodziewałam się, że lukier będzie za słodki, to spotkała mnie miła niespodzianka, bo dodatek kwasku cytrynowego świetnie komponuje się z pączkami. Nie są ani za słodkie, ani za tłuste. Po prostu idealne, a na sam widok ślinka cieknie. Idę po jednego…

Po ostatnim psikusie, jaki Wam zrobiłam (klik), przyszedł czas na prawdziwe pączusie, a przepis zapożyczyłam z bloga GotujęBoChcę.

przepis na pączki
Składniki:

  • 400 g mąki
  • 20 g drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko

W miseczce wymieszać drożdże, letnie mleko i połowę cukru pudru. Dodać łyżeczkę mąki i odstawić, aż zacznie rosnąć i pojawi się piana. Do miski przełożyć mąkę, wlać przygotowany zaczyn, dodać jajko i pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 50 minut aby wyrosło.

przepis na pączki

Ciasto podzielić na pół, rozwałkować dość grubo i przy pomocy szklanki wycinać kółka, a kieliszkiem dziurki naszych donatów. Surowe pączki układać na tacy lub desce, przykryć ściereczką, aby przed smażeniem jeszcze podrosły. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pączki z obu stron, aż będą rumiane.

przepis na pączki

Zdejmując pączki z patelni, należy układać je na papierowym ręczniku, aby pączek nie wchłoną nadmiaru tłuszczu.

przepis na pączki

Lukier czyli kilka łyżek cukru pudru z dodatkiem kwasku cytrynowego zalać odrobiną wody i ucierać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W razie potrzeb dodać wody lub, gdy będzie za rzadki, dosypać cukru pudru.

Polukrowane pączusie posypać kolorową posypką.

przepis na pączki

Lubicie pączki czy mimo wszystko są dla Was za tłuste/kaloryczne?

 

4 Comments

4 Comments

  1. trycja

    27/02/2014 at 18:40

    można zastąpić drożdże świeże suszonymi?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      27/02/2014 at 23:21

      oczywiście, że można. Myślę, że jedno opakowanie powinno wystarczyć.

  2. Piotr

    26/02/2014 at 16:08

    Hej, w opisie składników wdarł sie błąd, powinno być 3/4 szklanki mleka :-)

  3. Natalia

    24/02/2014 at 19:25

    ja dziś na kolacje mam crunchy z garścią rodzynek zalane wrzątkiem a Wy tu takie pyszności macie ah!! Jeszcze zmienie zdanie i przestane się odchudzać z okazji wiosny ehh :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top