Home Kuchnia Danie główne Przepis na obiad – Bryzol wieprzowy i buraczki

Przepis na obiad – Bryzol wieprzowy i buraczki

4 min read
0
0
bryzol wieprzowy

Wyznaję zasadę, że gdy brak pomysłu na obiad, to najlepiej sięgnąć po najprostsze rozwiązanie, które zwykle jest najlepsze. Nie trzeba przecież szukać za oceanem, aby trafić na smaczny przepis na obiad dla siebie i rodziny. Tym razem, dla odmiany skorzystałam z doświadczenia innych osób. Recepturę na „ten” bryzol wieprzowy otrzymałam od znajomej, która zachwalała go pod niebiosa.

Do wypróbowania tego konkretnego przepisu przekonała mnie smażona cebulka, którą wprost uwielbiam. Mogłabym ją zjadać prosto z patelni, zresztą Jacek też nigdy nie może się oprzeć. W tym konkretnym przepisie kotleciki niewiele różnią się od klasycznych mielonych, ale co ja Wam będę opowiadać, najlepiej sami zobaczcie.

Składniki dla 3 osób

  • 500 g mięsa wieprzowego (szynka lub karkówka)
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • mąka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przepis na bryzol wieprzowy – krok po kroku

1. Zacznij od przygotowania mięsa, które należy posiekać nożem lub zmielić w maszynce o grubych oczkach.
2. Następnie posiekaj czosnek na drobne kawałki i wymieszaj z mięsem, jajkiem, a do smaku dodaj oczywiście pieprz i sól. Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj.
3.Z powstałej masy uformuj płaskie placuszki, które należy obtoczyć w mące.
4. Czas na smażenie. Bryzol wieprzowy najlepiej smażyć na niewielkiej ilości oleju tak długo, aż zrobi się kruchutki i rumiany.
5. Obraną cebulę posiekaj w piórka, a następnie usmaż na gorącym oleju, aż zrobi się szklista. Ja w trakcie smażenia cebuli dodaję do niej odrobinę soli. Dzięki temu cebula robi się delikatna, miękka i lekko słodkawa. Smakuje zdecydowanie inaczej – o wiele lepiej.
6. Na usmażonych kotletach ułóż niewielkie porcje smażonej cebulki. Bryzole najlepiej podawać z ziemniakami, a zamiast surówki najlepsze będą buraczki na ciepło.

Wrażenia po obiedzie

Bryzol wieprzowy okazał się być naprawdę pyszny! Ponieważ jest nas tylko dwoje, to trzecią porcję zjedliśmy z Jackiem od razu, jako dokładkę. Nic już nie zostało i wcale się temu nie dziwię. Prezentowany w niniejszym artykule przepis na obiad z bryzolem okraszanym smażoną na złoto cebulką, na stałe zagości w kanonie moich narodowych potraw.

A jakie jest Wasze ulubione danie kuchni polskiej?

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …