Danie główne

Przepis na leczo warzywne z duszoną wieprzowiną ;)

leczo

Dzisiaj przepis na leczo warzywne, które najczęściej przygotowuję, gdy wracam z pracy do domu. Mam wtedy naprawdę mam mało czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku, a przecież głód doskwiera. Prezentowany przepis nie jest przepisem na tradycyjne węgierskie leczo. Należy go traktować jako moją własną wariację na temat tej smacznej potrawy.

przepis na leczo

Dzisiaj przepis na leczo warzywne, które najczęściej przygotowuję, gdy wracam z pracy do domu. Mam wtedy naprawdę mam mało czasu na przygotowanie pełnowartościowego posiłku, a przecież głód doskwiera. Prezentowany przepis nie jest przepisem na tradycyjne węgierskie leczo. Należy go traktować jako moją własną wariację na temat tej smacznej potrawy.

Gdy ja przygotowuję leczo warzywne, to robię je zwykle  z kaszą albo ryżem. Mięso, porcja warzyw i kasza stanowią przecież pełnowartościowy i zdrowy obiad. Moim zdaniem, to o wiele lepsze rozwiązanie niż odgrzewanie gotowych dań, albo (o zgrozo!) zamawianie fastfoodów.

Składniki

  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 500 g szynki wieprzowej
  • szklanka kaszy pęczak
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przepis na leczo warzywne – krok po kroku

Kaszę gotuję w stosunku 1:3 czyli jedna szklanka kaszy i 3 szklanki wody. Kaszę wrzucam do zimnej wody i gotuję aż wyparuje woda, od czasu do czasu mieszam. Zajmuje to mniej więcej 13 minut.

Mięso siekam i podsmażam na oleju razem z cebulą. Dusić.

Marchewkę zetrzeć na tarce. Cukinie pokroić w pół talarki. Warzywa dodać do mięsa, wymieszać. Na końcu dodać pokrojone pomidory.

leczo warzywne

Leczo chwilę dusić, dodać sól i pieprz. Wymieszać. Podawać z kaszą.

Szybko, prosto i smacznie, czyli tak jak najbardziej lubię :)

A jak Wy oceniacie mój przepis na leczo warzywne?

2 komentarze

2 Comments

  1. 123aa

    12/03/2015 at 13:47

    to już bardziej coś pod gulasz niż pod leczo bo jaka by to wariacja nie była w leczo musi być papryka ale smakować moze niezle

    • jakpomasle

      jakpomasle

      25/03/2015 at 12:09

      hehe, jakoś mi ta papryka umknęła :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top