Home Kuchnia Danie główne Przepis na kopytka ziemniaczane – dużo zdjęć

Przepis na kopytka ziemniaczane – dużo zdjęć

2 min read
0
0
kopytka ziemniaczane

kopytka ziemniaczane

Kopytka. Cóż można o nich napisać? Chyba każdy Polak przynajmniej raz w życiu je jadł. Niby nic specjalnego, ot kluski z ziemniaków i mąki, ale coś w nich jest. Kopytka można jeść na wiele sposobów. Najczęściej podaję je z cebulką smażoną na maśle, ale dziś przygotowałam je inaczej, bo z sosem grzybowym.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli

Kopytka ziemniaczane – przygotowanie krok po kroku

Ziemniaki ugotować, ostudzć i zmielić. Najłatwiej zrobić to przez praskę lub tłuczkiem.

kopytka ziemniaczane

Teraz trzeba wymieszać ziemniaki z pozostałymi składnikami. Ja robię to w misce.

kopytka ziemniaczane

… i najlepiej ręką:)

kopytka ziemniaczane

Masę trzeba szybko wyrobić, aby ziemniaki nie „wchłonęły” mąki. Uformować długie paluchy i kroić nożem na paski. Pamiętajcie o podsypaniu deski/blatu mąką, ponieważ kopytka lubią się przyklejać.

W garnku zagotować wodę, można dodać łyżkę oliwy i odrobinę soli. Kopytka wrzucać na wrzątek i gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Ugotowane kopytka polać sosem. Wybornie smakują odsmażane.

kopytka ziemniaczane

Jestem bardzo ciekawa z czym najczęściej jecie kopytka? Podzielcie się swoimi przepisami.

 

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…