Przepis na kopytka ziemniaczane – dużo zdjęć

kopytka ziemniaczane

Kopytka. Cóż można o nich napisać? Chyba każdy Polak przynajmniej raz w życiu je jadł. Niby nic specjalnego, ot kluski z ziemniaków i mąki, ale coś w nich jest. Kopytka można jeść na wiele sposobów. Najczęściej podaję je z cebulką smażoną na maśle, ale dziś przygotowałam je inaczej, bo z sosem grzybowym.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli

Kopytka ziemniaczane – przygotowanie krok po kroku

Ziemniaki ugotować, ostudzć i zmielić. Najłatwiej zrobić to przez praskę lub tłuczkiem.

kopytka ziemniaczane

Teraz trzeba wymieszać ziemniaki z pozostałymi składnikami. Ja robię to w misce.

kopytka ziemniaczane

… i najlepiej ręką:)

kopytka ziemniaczane

Masę trzeba szybko wyrobić, aby ziemniaki nie „wchłonęły” mąki. Uformować długie paluchy i kroić nożem na paski. Pamiętajcie o podsypaniu deski/blatu mąką, ponieważ kopytka lubią się przyklejać.

W garnku zagotować wodę, można dodać łyżkę oliwy i odrobinę soli. Kopytka wrzucać na wrzątek i gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Ugotowane kopytka polać sosem. Wybornie smakują odsmażane.

kopytka ziemniaczane

Jestem bardzo ciekawa z czym najczęściej jecie kopytka? Podzielcie się swoimi przepisami.

 

Oceń przepis / post

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.