Kuchnia

Prosta zupa szczawiowa

zupa szczawiowa

W moim przydomowy ogródku właśnie pojawił się szczaw. Posiałam go w tamtym roku i muszę powiedzieć, że nie był bardzo urodzajny. W tym roku dosyć szybko wyskoczył z ziemi, dlatego na moim stole zagościla zupa szczawiowa z młodego szczawu. Lubię wszystko co kwaśne, a zupa szczawiowa do takich właśnie należy.

zupa szczawiowa

W moim przydomowy ogródku właśnie pojawił się szczaw. Posiałam go w tamtym roku i muszę powiedzieć, że nie był bardzo urodzajny. W tym roku dosyć szybko wyskoczył z ziemi, dlatego na moim stole zagościla zupa szczawiowa z młodego szczawiu. Lubię wszystko co kwaśne, a zupa szczawiowa do takich właśnie należy.

Pamiętajcie, że szczaw zawiera szczawian potasu, który wiążąc się w organizmie z wapniem, tworzy nierozpuszczalny i nieprzyswajalny szczawian wapnia. Z tego powodu zupa taka nie wskazana jest dla osób z kamicą nerkową, artretyzmem i reumatyzmem.

Składniki zupy szczawiowej

  • 2 l bulionu
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • liście szczawiu (w ostateczności szczaw ze słoika)
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • pół kubka gęstej śmietany

Zupa szczawiowa – krok po kroku

Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć, posiekać i ugotować w bulionie z zielem angielskim. Ważne jest aby warzywa były ugotowane przez dodaniem szczawiu, ponieważ w kwaśnym roztworze zupy będą twarde. Szczaw umyć, posiekać lub zmielić w maszynce albo cały wrzucić na patelnie i podsmażyć z masłem. Można też inaczej. Tak jak ja to zrobiłam. Umyty szczaw usmażyłam na maśle i zmiksowałam blenderem z odrobiną zupy. Taką mieszankę dodać do zupy, wymieszać i zagotować. Śmietanę wymieszać w kubku z dodatkiem kilku łyżek zupy. Wlać do zupy, wymieszać i nie gotować. Dodać sól i pieprz. Podawać z ugotowanym jajkiem.

Jakie zupy lubicie jeść na wiosnę?

5 Comments

5 Comments

  1. my cat cooks

    06/05/2013 at 06:58

    zapomniałam kompletnie o zupie szczawiowej a bardzo ją lubię, dziękuję za przypomnienie

    • jakpomasle

      jakpomasle

      06/05/2013 at 18:58

      Cieszę się, że przypomniałam:) Też lubię tą zupę, ale zdecydowanie za rzadko ją robię, a jest taka pyszna:)
      Pozdrawiam

      • treed

        21/05/2013 at 18:33

        A ja szczaw (dużo, dużo – jak najwięcej) obieram z łodyżek – ciężka robota.
        Siekam listki najdrobniej jak się da.
        Zalewam szczaw malutką ilością zimnej wody (naprawdę małą) i powolutku gotuję. jak uznam, że szczaw puścił soki, „konserwuję” kolor łyżką octu.
        A gotowy bulion (ze startymi warzywami) mieszam z gotowym szczawiem.
        Dbam, by oba płyny były jednakowo gorące.
        Doprawiam, dolewam śmietany i już….
        Sam wymyśliłem, bo ja kombinator kuchenny jestem.
        Jajko – oczywiście, ale nigdy nie mogę podjąć decyzji: czy do tego ziemniak/ ryż czy i jedno i drugie. Ważne by szczawiowa była szczawiową – gęsta od szczawiu. Bo raz w roku jest wiosna. mniam. lecę do kuchni.

      • treed

        21/05/2013 at 18:33

        A ja szczaw (dużo, dużo – jak najwięcej) obieram z łodyżek – ciężka robota.
        Siekam listki najdrobniej jak się da.
        Zalewam szczaw malutką ilością zimnej wody (naprawdę małą) i powolutku gotuję. jak uznam, że szczaw puścił soki, „konserwuję” kolor łyżką octu.
        A gotowy bulion (ze startymi warzywami) mieszam z gotowym szczawiem.
        Dbam, by oba płyny były jednakowo gorące.
        Doprawiam, dolewam śmietany i już….
        Sam wymyśliłem, bo ja kombinator kuchenny jestem.
        Jajko – oczywiście, ale nigdy nie mogę podjąć decyzji: czy do tego ziemniak/ ryż czy i jedno i drugie. Ważne by szczawiowa była szczawiową – gęsta od szczawiu. Bo raz w roku jest wiosna. mniam. lecę do kuchni.

        • jakpomasle

          jakpomasle

          22/05/2013 at 11:09

          Ja też lubię eksperymenty. Tak powstają najsmaczniejsze potrawy. Do szczawiowej daję ziemniaki, o ryży nie pomyślałam, ale do jajka jakoś mi nie pasuje. Mojemu mężowi może by smakowało, bo on nie jest smakoszem jajek w zupie.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top