Kuchnia

Polski chłodnik z botwinką – krok po kroku

chłodnik z botwinką

chłodnik z botwinką

Gdy żar leje się z nieba, nic dziwnego, że nie chce nam się gotować. No ale jeść coś trzeba. W takich sytuacjach polecam chłodnik z botwinką. Już sama nazwa „chłodnik” sugeruje nam idealną potrawę na upalne dni. Chłodniki są łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu. Istnieje ich wiele wersji: z botwinką, pomidorami, jogurtem, wędliną, z pieczonym mięsem, a nawet wędzoną rybą. Mój dzisiejszy chłodnik pochodzi z mini książeczki „Kuchnia Polska na co dzień”.

Składniki dla 4 osób:

  • 500 ml kefiru
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek botwinki
  • 2 świeże ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek kopru
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Przepis krok po kroku na chłodnik z botwinką

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Botwinkę posiekać, a buraczki pokroić na zapałki lub plasterki i włożyć do garnka lub rondelka i zalać wodą, aby wszystkie części były zanurzone. Gotować aż buraczki będą miękkie. U mnie trwało to około 10 minut. Odcedzić i ostudzić na sicie. W tym czasie zająć się pozostałymi składnikami.

chłodnik z botwinką

Ogórki przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazdka nasienne i pokroić w kostkę.

chłodnik z botwinką

Rzodkiewkę pokroić na półplasterki.

chłodnik z botwinką

Szczypiorek i koperek posiekać.

chłodnik z botwinką

Wszystkie składniki wrzucić do miski.

chłodnik z botwinką

Dodać botwinkę i zalać jogurtem oraz kefirem.

chłodnik z botwinką

Doprawić do smaku solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.Wstawić na godzinę do lodówki. Podawać z ugotowanym jajkiem.

chłodnik z botwinką

I można jeść!

Smacznego :)

 

3 Comments

3 Comments

  1. Monika

    15/07/2013 at 19:27

    Ochhh, jak on zachęcająco wygląda. :)
    bardzo apetyczne zdjęcie!

    • jakpomasle

      jakpomasle

      17/07/2013 at 22:44

      Pierwszy raz robiłam chłodnik, ale nie pierwszy raz miałam okazję zjeść. Najsmaczniejsze w tym wszystkim są buraczki. MMmmm…

  2. Kinga Kornacka

    15/07/2013 at 10:32

    Sama niedawno robiłam niemal identyczną zupę, choć akurat ogórki i rzodkiewki ścierałam na tarce ;)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top