Home Kuchnia Ciasta Półkruche ciasteczka – przepis podstawowy

Półkruche ciasteczka – przepis podstawowy

3 min read
17
0

Ciasteczka, no właśnie – jak to z nimi jest? Kruche czy półkruche? Już się rozpisywałam kiedyś o ciasteczkach i powiem wam, że osobiście wolę te półkruche, potocznie zwane właśnie kruchymi, stąd napis na zdjęciu powyżej. To trochę takie ciastka służbowe – do kawy z sąsiadką, do wina z przyjaciółką, z mlekiem dla dzieci, a także wspaniała ozdoba stołu i szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Najbardziej lubię kruche ciastka za to, że można je długo przechowywać, bo one chyba nie mogą się popsuć.

Mój przepis to podstawowy przepis na półkruche ciasteczka. Ciastka można pokryć lukrem, czekoladą i kolorową posypką i powiesić na choinkę. Samo wycinanie i pieczenie ciastek to duża frajda dla dzieci.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku o pieczenie
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki śmietany

Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, sodą, proszkiem. Zrobić wgłębienie, dodać masło i palcami rozdrobnić z mąką na grudki. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić jednolite ciasto i schłodzić w lodówce 1h. Ciasto będzie miało kruchą strukturę. Mnie zawsze irytuje to gdy podczas wałkowania pęka lub się łamie, zupełnie inaczej niż ciasto drożdżowe.

Ciasto podzielić na części. Każdą część wałkować do grubości około 0,5 cm. Zbyt cienkie ciastka będą szybko się przypiekać, a później łamać. Pamiętajmy jednak, że ciasteczka urosną. Przy pomocy foremek wycinamy ciastka. Inny sposób na ciasteczka: formować ręcznie kulki, rozpłaszczyć i zrobić wzorek przy pomocy widelca. Ja chyba wolę wycinać ciasteczka foremkę, tym razem to była gwiazdka.

Piekarnik nagrzać do 180 – 190 stopni C. Ciasteczka piec około 10-15 minut. Przy pierwszej partii zawsze sprawdzam wzrokowo stan upieczenia, przy kolejnych blaszkach już mniej więcej wiem jak długo będą się piekły.

 A czy Wy lubicie kruche ciasteczka? Jeśli tak, to jakie?

 

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

17 komentarzy

  1. bocado

    28/11/2013 at 18:26

    Przepis świetny! Właśnie pachnie mi w całym domu, a ciastka proste i wyborne! Dziękuję :) Porywam na dłużej ten przepis ;)

    Reply

  2. […] Jak Po Maśle to przecież blog kulinarny, zatem nie może zabraknąć przepisu. Tym razem zrobiliśmy półkruche ciasteczka z marmoladą, które opisywaliśmy już raz na naszych łamach. Aby nie było, że dwa razy podaję tę samą recepturę, to tutaj znajdziecie przepis na nasze półkruche ciasteczka. […]

    Reply

  3. Doris

    21/01/2013 at 11:42

    Przepyszne ciasteczka! Na Święta robiłam według przepisu z gazety, niestety gazetę pochłonęła czarna dziura :) a naszła mnie dzisiaj wielka ochota, więc zaczęłam szukać w internecie i.. znalazłam Twój przepis! Ciasto wyrabia się bardzo dobrze, a zabawa z foremkami to istna przyjemność. Polecam wszystkim!

    Reply

  4. Monica

    19/01/2013 at 12:10

    wiem, że już kilka tygodni minęło, ale czy pamiętasz ile mniej więcej takich gwiazdek wyszło Ci z takiej porcji ciasta? :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      19/01/2013 at 12:16

      W zależności od grubości ciastek, wychodzi +/- 3 blaszki od piekarnika.

      Reply

  5. miquia

    08/01/2013 at 09:17

    A jak nie mam śmietany w lodówce, to czy mogę zastapić np mlekiem albo serkiem??

    Reply

  6. miquia

    08/01/2013 at 09:17

    A jak nie mam śmietany w lodówce, to czy mogę zastapić np mlekiem albo serkiem??

    Reply

  7. peccorella

    05/01/2013 at 17:50

    ciasto zarobione… wydaje się być wyjątkowo sprężyste… zobaczymy jaki będzie efekt końcowy;-)

    Reply

  8. Aga.

    19/12/2012 at 18:06

    mąki 500 gramów czy dekagramów? Bo 50dag to trochę mało… o.O

    Reply

    • Ania

      21/12/2012 at 18:17

      500 gramów to pół kilograma, 50 dag. to 50 dekagramów czyli pół kilograma

      Reply

  9. Tusia

    17/12/2012 at 17:50

    jakiej śmietany trzeba dodać?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      18/12/2012 at 19:41

      Ja zawsze dodaję 18%, ale 12 % też może być. Dodatek śmietany sprawia, że ciasto łatwiej się zagniata i jest elastyczne.

      Reply

  10. Jowi

    15/12/2012 at 17:33

    idealne ciasteczka, świetny przepis :)  dziś upiekłam i mmm 

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/12/2012 at 21:54

       Dziękuję, jest mi miło, że smakowały.

      Reply

  11. Monisia

    09/12/2012 at 11:30

    wczoraj robiliśmy te ciastecka i wyszły cudnie nie treba ozdabiać bo wyglądaja i smakują cudownie dzięki za prepis i polecam go wszystkim

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/12/2012 at 21:53

       Cieszę się, że się udały:)

      Reply

  12. Jaaga89

    09/12/2012 at 10:21

    Kocham kruche ciasteczka. Jak w ostatnie święta w te również obdaruje bliskich pięknie zapakowanymi własnoręcznie zrobionymi i ozdobionymi ciasteczkami ;) 

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …