Ciasta

Półkruche ciasteczka – przepis podstawowy

półkruche ciasteczka

Ciasteczka, no właśnie – jak to z nimi jest? Kruche czy półkruche? Już się rozpisywałam kiedyś o ciasteczkach i powiem wam, że osobiście wolę te półkruche, potocznie zwane właśnie kruchymi, stąd napis na zdjęciu powyżej. To trochę takie ciastka służbowe – do kawy z sąsiadką, do wina z przyjaciółką, z mlekiem dla dzieci, a także wspaniała ozdoba stołu i szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Najbardziej lubię kruche ciastka za to, że można je długo przechowywać, bo one chyba nie mogą się popsuć.

Mój przepis to podstawowy przepis na półkruche ciasteczka. Ciastka można pokryć lukrem, czekoladą i kolorową posypką i powiesić na choinkę. Samo wycinanie i pieczenie ciastek to duża frajda dla dzieci.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku o pieczenie
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki śmietany

Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, sodą, proszkiem. Zrobić wgłębienie, dodać masło i palcami rozdrobnić z mąką na grudki. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić jednolite ciasto i schłodzić w lodówce 1h. Ciasto będzie miało kruchą strukturę. Mnie zawsze irytuje to gdy podczas wałkowania pęka lub się łamie, zupełnie inaczej niż ciasto drożdżowe.

Ciasto podzielić na części. Każdą część wałkować do grubości około 0,5 cm. Zbyt cienkie ciastka będą szybko się przypiekać, a później łamać. Pamiętajmy jednak, że ciasteczka urosną. Przy pomocy foremek wycinamy ciastka. Inny sposób na ciasteczka: formować ręcznie kulki, rozpłaszczyć i zrobić wzorek przy pomocy widelca. Ja chyba wolę wycinać ciasteczka foremkę, tym razem to była gwiazdka.

Piekarnik nagrzać do 180 – 190 stopni C. Ciasteczka piec około 10-15 minut. Przy pierwszej partii zawsze sprawdzam wzrokowo stan upieczenia, przy kolejnych blaszkach już mniej więcej wiem jak długo będą się piekły.

 A czy Wy lubicie kruche ciasteczka? Jeśli tak, to jakie?

 

17 Comments

17 Comments

  1. bocado

    28/11/2013 at 18:26

    Przepis świetny! Właśnie pachnie mi w całym domu, a ciastka proste i wyborne! Dziękuję :) Porywam na dłużej ten przepis ;)

  2. Pingback: Półkruche ciasteczka w Kinie Letnim + FILM! : blog kulinarny i modowy

  3. Doris

    21/01/2013 at 11:42

    Przepyszne ciasteczka! Na Święta robiłam według przepisu z gazety, niestety gazetę pochłonęła czarna dziura :) a naszła mnie dzisiaj wielka ochota, więc zaczęłam szukać w internecie i.. znalazłam Twój przepis! Ciasto wyrabia się bardzo dobrze, a zabawa z foremkami to istna przyjemność. Polecam wszystkim!

  4. Monica

    19/01/2013 at 12:10

    wiem, że już kilka tygodni minęło, ale czy pamiętasz ile mniej więcej takich gwiazdek wyszło Ci z takiej porcji ciasta? :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      19/01/2013 at 12:16

      W zależności od grubości ciastek, wychodzi +/- 3 blaszki od piekarnika.

  5. miquia

    08/01/2013 at 09:17

    A jak nie mam śmietany w lodówce, to czy mogę zastapić np mlekiem albo serkiem??

  6. miquia

    08/01/2013 at 09:17

    A jak nie mam śmietany w lodówce, to czy mogę zastapić np mlekiem albo serkiem??

  7. peccorella

    05/01/2013 at 17:50

    ciasto zarobione… wydaje się być wyjątkowo sprężyste… zobaczymy jaki będzie efekt końcowy;-)

  8. Aga.

    19/12/2012 at 18:06

    mąki 500 gramów czy dekagramów? Bo 50dag to trochę mało… o.O

    • Ania

      21/12/2012 at 18:17

      500 gramów to pół kilograma, 50 dag. to 50 dekagramów czyli pół kilograma

  9. Tusia

    17/12/2012 at 17:50

    jakiej śmietany trzeba dodać?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      18/12/2012 at 19:41

      Ja zawsze dodaję 18%, ale 12 % też może być. Dodatek śmietany sprawia, że ciasto łatwiej się zagniata i jest elastyczne.

  10. Jowi

    15/12/2012 at 17:33

    idealne ciasteczka, świetny przepis :)  dziś upiekłam i mmm 

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/12/2012 at 21:54

       Dziękuję, jest mi miło, że smakowały.

  11. Monisia

    09/12/2012 at 11:30

    wczoraj robiliśmy te ciastecka i wyszły cudnie nie treba ozdabiać bo wyglądaja i smakują cudownie dzięki za prepis i polecam go wszystkim

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/12/2012 at 21:53

       Cieszę się, że się udały:)

  12. Jaaga89

    09/12/2012 at 10:21

    Kocham kruche ciasteczka. Jak w ostatnie święta w te również obdaruje bliskich pięknie zapakowanymi własnoręcznie zrobionymi i ozdobionymi ciasteczkami ;) 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top