Ciasta

Placek ze śliwkami i bezą

placek ze sliwkami

W tym roku przeżywamy prawdziwe zatrzęsienie śliwek. Przygotowałam już kilkanaście (!) słoików pysznych powideł i przyszedł też czas na placek ze śliwkami. Przepis na „Ciasto śliwkowe z polewą bezową” patrzył na mnie przez cały miesiąc wrzesień z kalendarza Thermomix, który ostałam w ubiegłym roku od marki tego znanego robota. Robota Thermomix nie mam, ale tym i innymi przepisami udowadniam, że można żyć bez niego, chociaż po cichu liczę, że pewnego dnia, zjawi się Mikołaj z dużą paczką dla mnie…

W tym roku przeżywamy prawdziwe zatrzęsienie śliwek. Przygotowałam już kilkanaście (!) słoików pysznych powideł i przyszedł też czas na placek ze śliwkami. Przepis na „Ciasto śliwkowe z polewą bezową” patrzył na mnie przez cały miesiąc wrzesień z kalendarza Thermomix, który ostałam w ubiegłym roku od marki tego znanego robota. Robota Thermomix nie mam, ale tym i innymi przepisami udowadniam, że można żyć bez niego, chociaż po cichu liczę, że pewnego dnia, zjawi się Mikołaj z dużą paczką dla mnie…

Składniki:

  • 240 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy (8g)
  • 200 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 – 400 g śliwek (umytych i wypestkowanych)placek ze śliwkami

 Robimy placek ze śliwkami

W misce połączyć żółtka, 40 g cukru pudru, cukier waniliowy, masło, mąkę i proszek do pieczenia. Ja moje ciasto przygotowałam w robocie, ale ręcznie też można. Gładko zagniecioną masę podzielić na 4 kule i włożyć do zamrażarki na jedną godzinę.

Białka włożyć do miski. Pamiętajcie, że miska nie może być mokra ani tłusta. To samo tyczy się trzepaczki. Białka ubić na sztywną pianę, a na samym końcu dodać pozostały cukier puder.

Blaszkę o wymiarach 35×25 cm posmarować tłuszczem i posypać bułka tartą lub wyłożyć papierem. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce wypełniając równomiernie blaszkę. Na ciasto wyłożyć śliwki, a na nie wylać pianę z białek.

Blachę z ciastem wstawić do piekarnika i piec przynajmniej 30 minut w 180°C, aż piana będzie miała złoty kolor.

placek ze śliwkami

 

4 Comments

4 Comments

  1. Natalia

    14/10/2013 at 16:49

    pleśniak :) mmm uwielbiam :) to ulubione ciasto mojego chłopaka. A tak wysżły moje paszteciki ostatnio http://nataliazdanska.blog.interia.pl/ pierwsza notka z góry :)

  2. nathaliae

    10/10/2013 at 18:49

    Moje ukochane ciasto ! ;D

  3. gin

    10/10/2013 at 01:04

    Lekko kwaśne śliwki i słodziutka beza – musiało być pysznie :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      13/10/2013 at 20:59

      Było smaczne i szybko zniknęło :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top