Home Kuchnia Ciasta Placek ze śliwkami i bezą

Placek ze śliwkami i bezą

3 min read
4
0
placek ze sliwkami

W tym roku przeżywamy prawdziwe zatrzęsienie śliwek. Przygotowałam już kilkanaście (!) słoików pysznych powideł i przyszedł też czas na placek ze śliwkami. Przepis na „Ciasto śliwkowe z polewą bezową” patrzył na mnie przez cały miesiąc wrzesień z kalendarza Thermomix, który ostałam w ubiegłym roku od marki tego znanego robota. Robota Thermomix nie mam, ale tym i innymi przepisami udowadniam, że można żyć bez niego, chociaż po cichu liczę, że pewnego dnia, zjawi się Mikołaj z dużą paczką dla mnie…

Składniki:

  • 240 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy (8g)
  • 200 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 – 400 g śliwek (umytych i wypestkowanych)placek ze śliwkami

 Robimy placek ze śliwkami

W misce połączyć żółtka, 40 g cukru pudru, cukier waniliowy, masło, mąkę i proszek do pieczenia. Ja moje ciasto przygotowałam w robocie, ale ręcznie też można. Gładko zagniecioną masę podzielić na 4 kule i włożyć do zamrażarki na jedną godzinę.

Białka włożyć do miski. Pamiętajcie, że miska nie może być mokra ani tłusta. To samo tyczy się trzepaczki. Białka ubić na sztywną pianę, a na samym końcu dodać pozostały cukier puder.

Blaszkę o wymiarach 35×25 cm posmarować tłuszczem i posypać bułka tartą lub wyłożyć papierem. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce wypełniając równomiernie blaszkę. Na ciasto wyłożyć śliwki, a na nie wylać pianę z białek.

Blachę z ciastem wstawić do piekarnika i piec przynajmniej 30 minut w 180°C, aż piana będzie miała złoty kolor.

placek ze śliwkami

 

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

4 komentarze

  1. Natalia

    14/10/2013 at 16:49

    pleśniak :) mmm uwielbiam :) to ulubione ciasto mojego chłopaka. A tak wysżły moje paszteciki ostatnio http://nataliazdanska.blog.interia.pl/ pierwsza notka z góry :)

    Reply

  2. nathaliae

    10/10/2013 at 18:49

    Moje ukochane ciasto ! ;D

    Reply

  3. gin

    10/10/2013 at 01:04

    Lekko kwaśne śliwki i słodziutka beza – musiało być pysznie :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      13/10/2013 at 20:59

      Było smaczne i szybko zniknęło :)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …