Danie główne

Pizza z salami i mozzarellą – najlepsza na świecie

pizza z salami

W dzisiejszym odcinku chciałem pokazać, jak zrobić idealne ciasto na pizzę, które jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ostatecznie skończyło się na tym, że tematem odcinka jest pizza z salami i mozarellą. Specjalnie wybrałem takie zestawienie, bo jest ono moim ulubionym.

W dzisiejszym odcinku chciałem pokazać, jak zrobić idealne ciasto na pizzę, które jest jednocześnie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ostatecznie skończyło się na tym, że tematem odcinka jest pizza z salami i mozzarellą. Specjalnie wybrałem takie zestawienie, bo jest ono moim ulubionym.

Na pizzy zabrakło tylko ostrych papryczek chili, które wprost uwielbiam. Nie ma ich dlatego, że nie robiłem tej pizzy tylko dla siebie. Takiej ilości przypraw, jaka byłaby dla mnie w sam raz, dla pozostałych biesiadników byłaby nie do zjedzenia. :)

Zobacz film: Jak zrobić ciasto na pizzę + pizza z salami i mozarellą

Składniki

Ciasto

  • 600g mąki pszennej
  • 300ml wody
  • 60g drożdży piekarskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli kuchennej

Sos pomidorowy

  • pomidory krojone w puszce
  • czosnek
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • oregano
  • bazylia

Składniki pizzy

  • 300g sera mozzarella
  • 100g salami w plastrach

Sposób przygotowania

Jeśli chodzi o przygotowanie ciasta, to skorzystaliśmy z naszego przepisu na ciasto na pizze. Korzystamy z niego za każdym razem i nigdy nas nie zawiódł. Z czystym sumieniem mogę polecić tę recepturę każdemu, kto myśli o przygotowaniu własnej pizzy. :)

pizza_walkowanie

Zrobienie sosu pomidorowego do posmarowania naszego placka jest banalnie proste. Wystarczy wymieszać ze sobą podane wyżej składniki. Specjalnie skorzystałem z pomidorów krojonych, bo tylko tak skomponowany sos będzie stanowił idealną bazę dla pozostałych składników.

Na pizzę wykładamy pieczarki pokrojone w bardzo cienkie plasterki. Muszą one być naprawdę cieniutkie, bo nie będziemy ich wcześniej podsmażali, tylko w postaci surowej układamy na pizzy.

Ostatnim składnikiem jest salami w plasterkach. Człowiek nie królik, więc jakieś mięso być musi! ;)

pizza_z_salami_2

Pizzę wkładamy do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez około 10 minut, ale przed wyjęciem z piekarnika warto zawsze sprawdzić. Jeśli ser się roztopił i wygląda, że zaczyna się podpiekać, to znaczy, że już czas wyjmować pizzę i podawać do stołu.

I tak powstaje moja ulubiona pizza. A jaką pizze Wy lubicie najbardziej? :)

8 Comments

8 Comments

  1. pizza boy

    10/02/2015 at 00:15

    ser na na wierzch a nie pod spód

  2. pizza boy

    10/02/2015 at 00:14

    kolego wszystko ok ale pizze sie uciska na przemian rozciagając w zadnym wypadku pizzy się nie walkuje

  3. Aleksandra Mi

    04/02/2014 at 21:13

    czy mozzarella jest taka z kostki, czy z zalewy? Moje pizze zawsze płyną i jeśli to kwestia sera, to mam odpowiedź:)

    • Angie

      08/04/2014 at 16:31

      Bardzo często to kwestia sera!! Też tak mialam dopoki nie zaczelam wybierac dobrej gatunkowo mozarelli. Trzeba ja tez dokladnie odsączyć!

  4. Natalia

    29/01/2014 at 17:28

    każdy mówi że jego ciasto na pizze jest najlepsze ;P więc ja też powiem MOJE JEST NAJLEPSZE i oczywiście inne niż wasze. My lubimy grube ciasto i robimy pizze na dużej blaszce z piekarnika bez podkładania papieru a składników daje na oko:) a poszłeś na łatwiznę z tym robotem :P

    • Natalia

      13/02/2014 at 18:22

      ja taka pizze robie :)

      • jakpomasle

        jakpomasle

        18/04/2014 at 23:15

        Zdziwiły mnie tylko tak małe kawałki w kształcie kosteczek, hehe. U nas jak jest pizza, ciachamy ją na 4 kierunki świata i jemy :)

        • Natalia

          19/04/2014 at 13:32

          Jak robię u siebie w domu to też ciachamy na 4 kawałki duże, nas akurat czworo więc każdy ma po jednym. Ale tą robiłam akurat u chłopaka i u niego się kroi na mniejsze kawałki żeby lepiej było w ręce trzymać. Zresztą nie wiem czy zauważyłaś że ta pizza tylko na połowie ma kukurydze, a na drugiej połowie paprykę, bo są tzw. „niejadki” :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top