Home Kuchnia Ciasta Pierożki francuskie s’il vous plaît

Pierożki francuskie s’il vous plaît

1 min read
0
0

Ach… Ciasto francuskie. Kocham je za delikatność i kruchość. Dziś proponuję błyskawiczne ciasteczka francuskie z wiśniami. Rulon ciasta francuskiego o masie 275 g można kupić już za niecałe 3 zł. Tak też uczyniłam i powstały te o to pierożki. Niestety ostały się tylko 30 minut.

24 pierożki:

  • rulon ciasta francuskiego 275 g
  • 48 wiśni drylowanych

Ciasto rozciąć radełkiem lub nożem na 24 kwadraty. Pierożki można nadziewać dowolnymi owocami lub np. czekoladą. Ja akurat miałam ochotę na wiśnie. Użyłam tych z własnego drzewa (mrożonych oczywiście). Na każdy kwadrat położyć 2 wiśnie i zakleić pierożek ukośnie.

Blachę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 200 stopni C. Piec w temperaturze przynajmniej 200 stopni lub 190 stopni C z termoobiegiem. Piec około 12 minut, aż się zrumienią. Gotowe ciasteczka ostudzić. Pierożki same w sobie nie są słodkie, dlatego najlepiej posypać je cukrem pudrem.

Pierożki można przygotować także w wersji „na słono”, a to już wkrótce.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …