Home Kuchnia Danie główne Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi z kapustą i pieczarkami

2 min read
0
0

Pierogi z kapustą i pieczarkami. Najlepsze są smażone i podane z czerwonym barszczykiem. Idealna propozycja na zimne wieczory. Czasem dodaję jeszcze suszone prawdziwki.  Wspaniale dopełniają smak pieczarek i kapusty.

Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
szklanka ciepłej wody
łyżeczka soli łyżeczka oleju
1 jajko


Z tej proporcji składników wychodzi ok 60 sztuk pierogów. Składniki zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, aby nie wysychało.

Wsad czyli nadzienie pierogów:
1 kg kapusty kiszonej
300 g pieczarek
3 średnie cebulki
3 łyżki smalcu
sól, pieprz

Z kapustą jest trochę „zabawy” dlatego ja zawsze przygotowuję ją dzień wcześniej, najchętniej wieczorem, bo wtedy mam najwięcej na to czasu.
Kapustę wyciskam i płuczę pod bieżącą wodą, ponownie wyciskam. Następnie podgrzewam ją w wodzie, aż do zagotowania. Odcedzoną i schłodzoną kapustę rozdrabniam i od razu wrzucam na duża patelnie. Do kapusty dodaję wcześniej usmażone pieczarki i cebulę. Wszystko smażę ze smalcem od 20 minut. Smażenie kapusty ma na celu przede wszystkim odparowanie wody. Kapustę przekładam na głęboki talerz i schładzam.

Pierogi robię od szklanki. Rozwałkowuję ciasto, wycinam szklanką krążki, nadziewam kapustą i powoli sklejam od skrajnych brzegów formując falbankę. Gotuję 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie.

 

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Prosto z pieca: Chrupiące zapiekanki z pieczarkami. Ten smak uzależnia…

Chrupiąca, miękka w środku, z soczystymi pieczarkami i ciągnącym serem. Chrupiące zapiekan…