Danie główne

Pierogi z jagodami i mrożone ciasto pierogowe…

pierogi z jagodami

pierogi z jagodami

Jakiś czas temu, chyba nieco ponad miesiąc, zapytałam Was na Facebooku, czy można mrozić ciasto na pierogi. Farszu miałam niedużo, pierogi ugotowane, a ciasta zostało prawie połowę. Mroziłam różne rzeczy, ale akurat nie ciasto na pierogi. W komentarzach pisałyście, że można, ale niektórzy mieli, tak jak ja, wątpliwości.

Postanowiłam zaryzykować i spróbować je zamrozić, bo zawsze lepsze to, niż od razu wyrzucić. Kilka dni temu wyjęłam moje ciasto z tą myślą, że zrobię pierogi z jagodami. Ciasto odmroziło się spokojnie w lodówce. Po wyjęciu z woreczka było gładkie i musiałam je tylko delikatnie podsypać mąką. Praktycznie od razu można je było rozwałkowywać i wycinać kółka na pierogi. A gdyby ktoś potrzebował, to podaję mój przepis na ciasto na pierogi.

Przygotowujemy pierogi z jagodami

pierogi z jagodami

Do przygotowania pierogów oprócz ciasta potrzebujemy tylko 3 składników. Są to:

  • jagody
  • cukier do posypania
  • śmietana do smaku

pierogi z jagodami

Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy szklanką koła. Na płat ciasta nakładamy odpowiednią ilość jagód i ostrożnie sklejamy pierożka. Jagody są mało kwaśne, a zarazem na tyle słodkie, że farsz nie wymaga cukru. Pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy dosłownie chwilę od momentu wypłynięcia.

pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami są najlepsze od razu po ugotowaniu – jeszcze gorące posypane cukrem i z kleksem kwaśnej śmietany.

2 komentarze

2 Comments

  1. Urszula - prostepotrawy

    18/07/2013 at 12:33

    oj, ale pyszności! a ja w tym sezonie jeszcze nie robiłam pierogów z jagodami, za to opycham się nimi na deser- ze śmietanką, pozdrawiam :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      25/07/2013 at 20:01

      jagody są przepyszne i warto je jeść bo są zdrowe :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top