Ciasta

Piernik holenderski z powidłami śliwkowymi

piernik holenderski

Ostatnio pytałam Was na Facebooku jakie mam upiec ciasto na weekend (miniony). Chciałam coś z owocami i niezbyt czasochłonne, ale dostawę śliwek i jabłek dopiero będę miała jutro zdecydowałam się na ciasto z książki p. Haliny Jachowskiej „Torty, ciasta przekładane, rolady”, a jest to przekładany piernik holenderski. Wstyd się przyznać, ale powidła kupiłam w sklepie. Swoje dopiero będę smażyć, ale czekam aż śliwki dobrze dojrzeją, bo takie nadają się najlepiej.

Ostatnio pytałam Was na Facebooku jakie mam upiec ciasto na weekend (miniony). Chciałam coś z owocami i niezbyt czasochłonne, ale dostawę śliwek i jabłek dopiero będę miała jutro zdecydowałam się na ciasto z książki p. Haliny Jachowskiej „Torty, ciasta przekładane, rolady”, a jest to przekładany piernik holenderski. Wstyd się przyznać, ale powidła kupiłam w sklepie. Swoje dopiero będę smażyć, ale czekam aż śliwki dobrze dojrzeją, bo takie nadają się najlepiej.

Składniki piernika z powidłami

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki miodu (płynnego)
  • tabliczka czekolady deserowej (100 g)
  • 2 jajka
  • łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
  • po 50 g posiekanych orzechów laskowych i migdałów

Masa:

  • duży kefir
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • galaretka cytrynowa
  • słoik powideł śliwkowych

Dekoracja: powidła śliwkowe + płatki migdałowe

piernik holenderski

Robimy piernik holenderski

Jajka utrzeć z cukrem, miodem i przyprawą do piernika.Czekoladę zetrzeć na tarce, ja posiekałam ją blenderem. Podobnie przygotowałam orzechy (zdjęcia wyżej).

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i rozdrobniona czekoladą, a następnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto wymieszać łopatką, a pod koniec dodać orzechy i migdały. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Autorka przepisu radzi, aby ciasto piec w podłużnej formie. Ja upiekłam piernika w szerszej blaszce, ale ostatecznie i tak przecięłam ciasto na połowę. Czyli wyszło na to samo. Czas pieczenia ciasta 60 minut w temp. 160-170° C.

Galaretkę rozpuścić w wodzie – około 1/3 szklanki. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać kefir (ja nie dałam całego), zmiksować, a na końcu wlać ostudzona galaretkę.

Ciasto po upieczeniu ostudzić i przeciąć na 4 blaty. Na pierwszy placek wylać masę z galaretką, przykryć drugim blatem, który należy posmarować powidłami, na kolejny wyłożyć masę, a na ostatni znów powidła. Każdy przełożony blat ciasta, wstawić do lodówki, aby masa nie spłynęła i dopiero, gdy lekko stężeje położyć kolejny placek lekko dociskając.

Wierzch ciasta posmarować powidłami i posypać płatkami migdałów. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje następnego dnia.

piernik holenderski

6 Comments

6 Comments

  1. Pingback: Jak Po Maśle – Organizacja świąt. Jak to ogarniam?

  2. duzosole

    09/09/2013 at 22:39

    poczęstujcie mnie, mi sie ostatnio nie chce gotowac a jesc mi sie chce !!!!!!!!!!!!

    • jakpomasle

      jakpomasle

      10/09/2013 at 23:24

      oj, jakbyś bliżej wschodu mieszkała to wizyta byłaby obowiązkowa!

  3. nathaliae

    07/09/2013 at 07:59

    Za oknami powoli jesień to i Paula zaczyna nas przyzwyczajać na blogu do bardziej jesiennych potraw :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      10/09/2013 at 23:25

      Zgadza się. Lato powoli się kończy, a nam się chce śliwek, pierników i bigosu. Byle do wiosny!

  4. Natalia

    06/09/2013 at 16:05

    wyglada przepysznie :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top