Ciasta

Pierniczki na choinkę i nie tylko

Przepis i pomysł zaczerpnięty z gazetki Ikea. To były moje pierwsze pierniczki od bardzo wielu lat i muszę powiedzieć, że ten przepis  na stale zagości w moim domu. Szczerze go polecam i podaję dalej.

Potrzebujemy:

  • 550 g mąki pszennej (może być tortowa, luksusowa, poznańska)
  • 300 g miodu płynnego
  • 100g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g przyprawy do piernika (można dodać 2 łyżeczki kakao)

Masło topimy i mieszamy z pozostałymi składnikami, wyrabiać aż będzie jednolite.  Rozwałkować na grubość 2-3 mm. Ciasto dobrze się wyrabia, po upieczeniu ciasteczka są  mięciutkie w całym domu pachnie piernikami. Wycinamy fikuśne ciasteczka przy pomocy  foremek, ja swoje kupiłam przy okazji zakupów w IKEA. W skład wchodzą: mikołaj, pani mikołajowa, łoś, sanie, but i płatek śniegu, ale jeszcze w ofercie zwierzaki. Koniecznie  muszę je nabyć:)


Ciasteczka pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 st. C. Pierniczki przechowujemy w  szczelnie zamkniętym pojemniku.


Ja swoje piekłam przed świętami, część dziurkowałam i  ozdobiłam lukrem i kolorową posypką. Tak przygotowane poszły na choinkę, o dziwo z  końcem świąt z stamtąd też zniknęły.

9 komentarzy

9 Comments

  1. Kaja

    21/12/2013 at 20:26

    Ciasteczka wyszły świetne! :)

    Czekam na nowe przepisy

    • jakpomasle

      jakpomasle

      22/12/2013 at 17:52

      Bardzo się cieszę ;)
      W karnawale na pewno będzie dużo ciast i ciasteczek. Zapraszam :))

  2. Pingback: Pierniko – serniczki : Jak Po Maśle – blog kulinarno lifestylowy

  3. Pingback: top cologne for men

  4. kajochaa :)

    23/11/2012 at 15:01

    A ile sztuk wychodzi z jednej porcji?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      24/11/2012 at 16:50

       Oj trudno powiedzieć, bo to zależy od wielkości i grubości ciastek. Powiem tylko, że taka porcją jak podaję jest akurat do wyrobienia ręką a i ciastek nie jest mało. Ostatnio robiłam z podwójnej porcji czyli wszystkie składniki razy 2 i ciężko było tą masę wyrobić, wyciąć i upiec. Dużo pracy i wolę dwa razy zrobić, bo na raz to za dużo.

  5. Bella719

    20/11/2012 at 18:33

    Super przepis! na pewno wypróbuję:)
    Tylko mam jedno pytanie: ile czasu te pierniczki mają mięknąc? Wystarczy 2 tygodnie przed świętami?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      21/11/2012 at 10:36

      Po upieczeniu jak są jeszcze gorące, to oczywiście są miękkie, jak wystygną stają się twarde. Zanim zmiękną musi minąć kilka dni i najlepiej przechować je w szczelnym pojemniku, może to być słój lub puszka. Myślę, że tydzień wystarczy, a dwa to już na pewno.

      W tamtym roku tydzień przed świętami zrobiłam te pierniczki z podwójnej porcji. Na święta zostały już tylko te na choince, które z czasem także zostały zjedzone:)

  6. Martajmusica

    01/11/2012 at 17:59

    genialny przepis! dodałam jeszcze odrobinę zapachu pomarańczowego i są nieziemskie! 

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top