Pieczywo

Super łatwy domowy chleb na zakwasie

domowy chleb na zakwasie

Moje pierwsze próby pieczenia chleba były zadowalające, a odbywało się to przy pomocy sklepowych mieszanek. Nigdy nie podjęłam się upieczenia chleba na zakwasie, aż do teraz. Nie wiem dlaczego, ale zawsze mi się wydawało, że przygotowanie zakwasu jest trudne i może mi się nie udać. Dodam, że przygotowywałam już żurek na domowym zakwasie i barszcz czerwony.

Moje pierwsze próby pieczenia chleba były zadowalające, a odbywało się to przy pomocy sklepowych mieszanek. Nigdy nie podjęłam się upieczenia chleba na zakwasie, aż do teraz. Nie wiem dlaczego, ale zawsze mi się wydawało, że przygotowanie zakwasu jest trudne i może mi się nie udać. Dodam, że przygotowywałam już żurek na domowym zakwasie i barszcz czerwony. Tym razem miałam ułatwione zadanie, ponieważ dostałam zakwas, przepis i dobre opinie od K, za co serdecznie dziękuję :) Zaopatrzona we wszystkie niezbędne składniki, a jest ich niewiele, przystąpiłam do pracy. Chlebek wyszedł tak smaczny, że jestem już pod drugim jego pieczeniu. Najlepsze w nim jest to, że można dosypać dowolnych ziaren do środka i jest na prawdę bardzo łatwy do upieczenia. A do tego długo poleży, o ile wcześniej go nie zjemy :)

domowy chleb na zakwasie

Co prawda, ja dostałam zakwas, ale możecie go sami zrobić.

Zakwas:

  • 1 szkl. mąki żytniej 2000
  • 1 szkl. letniej wody

Składniki na zakwas należy wymieszać i zostawić na na 8 godzin (najlepiej na noc) w lodówce.

Składniki na ciasto chlebowe:

  • 3 szkl. letniej wody
  • 1/5 kostki drożdży
  • 3 łyżeczki soli
  • 0,5 szkl. słonecznika
  • 0,5 szkl. siemienia lnianego
  • 0,5 szkl. otrąb
  • 1 kg mąki wrocławskiej typ 500 (ewentualnie w tym 1-1,5 szkl. mąki orkiszowej)

Składniki sypkie – mąkę, ziarna, otręby oraz sól wymieszać. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i razem z zakwasem wlać do pozostałych składników. Wymieszać dokładnie i mniej więcej 3 łyżki ciasto przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Będzie to nasz zakwas na następny chleb, a możemy go przechowywać nawet 2 tygodnie. Ciasto chlebowe przykryć ściereczką i odstawić na 2 h. Najlepiej jest je przełożyć do dużej miski, bo będzie dość intensywnie rosło. Po tym czasie, ciasto przełożyć do dwóch posmarowanych keksówek i znów odstawić na godzinę. Chleb pieczemy w dwóch temperaturach. Najpierw w 170’C przez 15 minut, a następnie w  190’C i piec 40 min. Po upieczeniu zostawić na 10-15 min w piekarniku. Po wyjęciu chleba z foremek, należy go odparować obracając, a na końcu przykryć lnianą ściereczką zmoczoną w zimnej wodzie (10minut).

 

domowy chleb na zakwasieWskazówka:

Formę w której będziemy piec chleb, można wysmarować tłuszczem i posypać dowolnymi ziarnami (u mnie mak).

domowy chleb na zakwasie

Piekliście już chleb w domu? Co warto do niego jeszcze dosypać?

3 Comments

3 Comments

  1. nathaliae

    26/03/2014 at 11:25

    ale świetnie smakuje z dżemem, lub białym serem ;)

  2. nathaliae

    25/03/2014 at 21:35

    Pestki dyni, suszone śliwki, rodzynki, żurawinę, Wszystko na co się ma ochotę i co posiada się pod ręką. :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      25/03/2014 at 21:47

      Jacek zanegował suszoną śliwkę, bo jest… słodka. Stawiam na ziarna dyni!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top