Kuchnia

Paszteciki z kapustą i grzybami

paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami lub kapuśniaczki drożdżowe to jednej z moich ulubionych smakołyków. Zresztą, prawie wszystko co się wiąże z kapustą i grzybami musi być smaczne! Dzisiejszy przepis wyróżnia bardzo fajne i delikatne ciasto. Już nie pamiętam kiedy tak dobrze się wyrabiało, a wiadomo, że często zależy to od mąki, jaj lub drożdży.

Paszteciki z kapustą i grzybami lub kapuśniaczki drożdżowe to jednej z moich ulubionych smakołyków. Zresztą, prawie wszystko co się wiąże z kapustą i grzybami musi być smaczne! Dzisiejszy przepis wyróżnia bardzo fajne i delikatne ciasto. Już nie pamiętam kiedy tak dobrze się wyrabiało, a wiadomo, że często zależy to od mąki, jaj lub drożdży.
Będąc dzieckiem lubiłam od czasu do czasu kupować drożdżówki z kapustą. A jeszcze kilka lat temu wpadłam w manie jedzenia ich w pracy, co się przedłożyło na 3 dodatkowe kilogramy. I o ile te ostatnie były smaczne, to tak bardzo nie odpowiadało mi słodkie drożdżowe ciasto. Moje dzisiejsze paszteciki są idealne. Ciasto jest puszyste, a nadzienie dobrze doprawione. Smakują wyśmienicie również następnego dnia. Koniecznie dodajcie ten przepis do sprawdzonych.

paszteciki z kapustą i grzybami 5

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki masła
  • 250 ml mleka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 15 g suszony grzybów
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • sól i pieprz

W małej miseczce rozmieszać drożdże z cukrem, dodać letnie mleko (może być połowa, resztę doleje się później) i 2 łyżki mąki z podanej ilości. Odstawić na kilkanaście minut, aż zacznie się pienić i rosnąć. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, żółtka i wlać przygotowany zaczyn. Zagniatając ciasta wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.

paszteciki z kapustą i grzybami 5

Kapustę odcisnąć i pokroić. Grzyby namoczyć wcześniej, odcedzić i drobno pokroić. Cebulę, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na złoto cebulkę. Następnie dodać do cebuli kapustę z grzybami i chwilę smażyć. Doprawić i dobrze wymieszać.

paszteciki z kapustą i grzybami 5

Podrośnięte ciasta rozwałkować na stolnicy (ok 1cm) i wykroić pasy o szer. 8 cm. Farsz nakładać na paski i zwijać ruloniki, po czym pokroić nożem na mniejsze kawałki. Paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 20 minut w temp. 180° C.

paszteciki z kapustą i grzybami 5

Po wyłączeniu piekarnika i wyjęciu pasztecików, trzeba chwilę odczekać, aby ostygły, bo są naprawdę gorące, a szczególnie farsz. Coś o tym wiem.

Paszteciki są najczęściej podawane z barszczykiem, ale te były tak smaczne, że zjedliśmy je wszystkie same.

4 Comments

4 Comments

  1. Natalia

    20/02/2014 at 21:04

    A propo pysznego jedzenia: ja mam w lodówce pysznego torta którego dziś kończyłam. Moja mama jest zdania że biszkopt na tort trzeba upiec dzień przed jego przekładaniem i najlepiej żeby taki tort ze dwa dni jeszcze w lodówce postał. Więc biszkopt upiekłam wczoraj – na 8 jajkach. Dziś przełożyłam i udekorowałam i teraz sobie leżakuje i oczekuje na sobotnich gości choć urodziny w niedziele :D nawet go pokazę a co

  2. Natalia

    20/02/2014 at 20:58

    masz racje wszystko co jest zrobione z kapusty kiszonej i grzybow jest pyszne!! ja to uwielbiam choc rzadko jem. Jeszcze barszczyk do tego trzeba bylo zrobic :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top