Kuchnia

Paprykowa zupa – krem

zupa krem paprykowa

Moje ulubione warzywa to zdecydowanie pomidory i papryka. Najsmaczniejsze są właśnie teraz. Przez cały rok czekam na sierpień, aby posilić się nimi w dużych ilościach. Ostatnio w gazecie natrafiłam na ciekawy przepis na zupę krem z papryki. Nie mogłam przejść obojętnie obok tej receptury, więc skorzystałam z niej przy pierwszej nadarzającej się okazji :)

 

Moje ulubione warzywa to zdecydowanie pomidory i papryka. Najsmaczniejsze są właśnie teraz. Przez cały rok czekam na sierpień, aby posilić się nimi w dużych ilościach. Ostatnio w gazecie natrafiłam na ciekawy przepis na zupę krem z papryki. Nie mogłam przejść obojętnie obok tej receptury, więc skorzystałam z niej przy pierwszej nadarzającej się okazji :)

Składniki:

  • 1 kg papryki (żółtej i czerwonej)
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz cayenne
  • 1 łyżka octu balsamicznego

zupa krem paprykowa

Paprykę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, posiekać, podobnie postąpić z czosnkiem. W garnku rozgrzać oliwę i usmażyć na niej czosnek z cebulką. Po chwili dodać paprykę i oregano. Podsmażyć kilka minut.

zupa krem paprykowa

Do warzyw dodać bulion, zagotować i dusić pod przykryciem przez około 25-30 minut. Gdy warzywa będą już miękkie, wyjmujemy blender i miksujemy zupę na papkę.

zupa krem paprykowa

Zupa jest już prawie gotowa – wystarczy dodać jeszcze sól, pieprz cayenne i łyżkę octu balsamicznego.

zupa krem paprykowa

Moją zupę posypałam tylko czarnym pieprzem, ale mogę również polecić wersję z odrobiną pesto i dodatkiem pokrojonych zielonych oliwek.

13 Comments

13 Comments

  1. Magdalena Spyra

    19/10/2014 at 09:08

    Zamierzam dziś zrobić. Zupy krem najlepiej mi smakują na jesień. Czasem biorę także do pracy w pojemnikach, ale muszę podgrzewać w mikrofali niestety (nie lubię mikrofali, ale to jedyny szybki sposób).

    • jakpomasle

      jakpomasle

      30/10/2014 at 17:01

      Zupa w pracy to fajny pomysł. Ja mam specjalny termos (super gorąca już nie była, ale mocno ciepła) i dość często go używam. 100 razy bardziej wolę moje zupy w termosie, niż kupowane na stołówce etc.
      :)

  2. Pingback: Zupa pomidorowa po węgiersku : blog kulinarny i modowy

  3. nathaliae

    01/09/2013 at 19:55

    Obiecaliście wyniki konkursu w sobotę i nową notkę…

    My, czytelnicy, rozumiemy że macie swoje życie i problemy ale szkoda że nie napisaliście że np kilka dni Was nie będzie. :I

    • Jacek Andrzejewski

      01/09/2013 at 22:56

      Cześć Nathaliae!

      Cały czas jesteśmy, nigdzie nie wyjechaliśmy i pracujemy nad blogiem. Mieliśmy problemy techniczne wynikające z przeniesienia bloga na nowy serwer i nie mogliśmy dodawać żadnych nowych postów. Tak sobie teraz myślę, że trzeba było dać znać na FB…

      Dziś wieczorem wszystko zostało naprawione i od jutra wracamy do normalnego trybu pracy. Dlatego też jutro ukaże się zaległy (piątkowy) odcinek JPM Przed Kamerą, a wyniki konkursu ogłosimy w środę. Specjalnie na tę okazję we wtorek nagrywamy osobny film, w którym uroczyście odczytamy nazwisko/nick zwycięzcy i pokażemy nagrodę :)

      • nathaliae

        02/09/2013 at 11:07

        No zawaliłeś sprawę Jacku, nie da się ukryć ;p no ale jakoś to przeżyjemy. ;) to czekam w takim razie na nowy odcinek ! :)

  4. Nashelly

    27/08/2013 at 16:36

    Prosta i pyszna ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  5. Karol N.

    27/08/2013 at 15:55

    Na taki przepis czekałem! Obiecuję, że jak rozpakuję się w nowym, studenckim, mieszkaniu i będę z powrotem miał dostęp do blendera to będzie to pierwsza zupa jaką zjem w tym miejscu :) Wygląda apetycznie!

  6. nathaliae

    27/08/2013 at 14:30

    P.S. Literówka jest w czasie duszenia – powinno być 25 a jest 250 ;)

  7. nathaliae

    27/08/2013 at 14:29

    Ja chyba wolałabym Twoją wersję, z samym pieprzem, bo oliwek nie lubię ale sama w sobie, zupka wydaję się być pyszna ;)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top