Kuchnia

Ogórki w musztardzie z miodem

ogórki w musztardzie

Ogórki możemy konserwować na różne sposoby. Najbardziej popularne to kiszenie i konserwowanie zalewą octową połączenie z pasteryzacją. Ogórki są tak przez nas – Polaków lubiane, że powstaje coraz to więcej przepisów. Jedną z dosyć nowych dla mnie metod są ogórki przygotowane w zalewie z dodatkiem miodu i musztardy.

Ogórki możemy konserwować na różne sposoby. Najbardziej popularne to kiszenie i konserwowanie zalewą octową połączenie z pasteryzacją. Ogórki są tak przez nas – Polaków lubiane, że powstaje coraz to więcej przepisów. Jedną z dosyć nowych dla mnie metod są ogórki przygotowane w zalewie z dodatkiem miodu i musztardy. Już sama nazwa brzmi zachęcająco i kusi choćby po to aby skosztować. Ja akurat miałam okazję przekonać się o ich smaku u krewnych, którzy słyną z wymyślnych receptur. Ogórki były wyborne, a w tym roku zagoszczą i w mojej piwniczce. Państwa również zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

  • 3 marchewki
  • 2-3 kg ogórków

 Na zalewę:

  • 1 szkl.octu
  • 1 szkl. cukru
  • 1 l wody
  • 3 łyżki soli
  •   5 płaskich łyżek musztardy
  • 3 łyżki miodu

oraz ziele angielskie, gorczyca, koper i chrzan

 

Ogórki umyć i pokroić w plasterki, następnie ułożyć w słoikach. Marchewkę należy obrać i pokroić w plasterki, a następnie (surową) wkładać po kilka plasterków do słoików z ogórkami. Do każdego słoika włożyć po kilka ziarenek ziela angielskiego, gorczycy oraz kawałek chrzanu i kopru.

Składniki zalewy zagotować, ostudzić, następnie dodać musztardę i miód. Tak przygotowaną zalewą wypełnić słoiki z ogórkami i marchewką. Tak przygotowane warzywa pasteryzujemy przez 10 minut.o tym czasie wyjmujemy słoiki z wrzątku, odstawiamy aż ostygną.SONY DSC

4 Comments

4 Comments

  1. ela

    16/08/2013 at 13:28

    robiłam z cary a z kurkumą jeszcze nie ale zrobię dziś :)

  2. Aga

    24/07/2013 at 11:13

    Tez zamierzałam robić ogórki ale angina zupełnie pokrzyżowała mi plany :( Piekne zdjecia i bardzo fajny przepis nie jadlam jeszcze takich

    • jakpomasle

      jakpomasle

      26/07/2013 at 19:55

      Och, współczuję. Wracaj szybko do zdrowia! A ogórki smaczne, trochę inne w smaku niż zwykłe konserwowe.

  3. Marta

    24/07/2013 at 00:53

    Uwielbiam ogórki w każdej postaci :) ale te zdjęcia WSPANIAŁE!!! od razu zwróciły moją uwagę :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top