Danie główne

Ogniste skrzydełka z kurczaka – na grilla

ogniste skrzydełka

Dziś piątek i dla niektórych zaczął się już długi majowy weekend. Kosztem 3 dni urlopu możemy w tym roku cieszyć się aż 9 dniami wolnego od pracy. Co można robić w tak długi weekend? Jeśli pogoda dopisze Polacy na pewno nie zawiodą z grillowaniem. Dziś przygotowałam ogniste, a nawet diabelskie skrzydełka.

ogniste skrzydełka

Dziś piątek i dla niektórych zaczął się już długi majowy weekend. Kosztem 3 dni urlopu możemy w tym roku cieszyć się aż 9 dniami wolnego od pracy. Co można robić w tak długi weekend? Jeśli pogoda dopisze Polacy na pewno nie zawiodą z grillowaniem.

Dziś przygotowałam ogniste, a nawet diabelskie skrzydełka. Nasza potrawa została upieczona w piekarniku, ale z powodzeniem nada się na grilla. Przepis jest banalnie prosty, bo mięso trzeba tylko otoczyć w posypce i upiec. Do przygotowania użyłam gotowej mieszanki, która bardzo nam przypadła do gustu – „Diabelska posypka” . Tak powstały diabelskie skrzydełka.

Skład posypki

  • czerwona papryka słodka
  • papryka ostra
  • gorczyca biała
  • gorczyca czarna
  • pieprz czarny
  • cukier
  • cebula

oraz

  • skrzydełka z kurczaka
  • łyżka oleju

Skrzydełka z kurczaka w diabelskiej posypce

Mięso należy umyć i pociąć na 3 kawałki – najmniejszy bez mięsa wyrzucić. Osuszyć kąski papierowym ręcznikiem.

W małym spodku wymieszać olej z mieszanką przypraw i wysmarować tą pastą mięso ze wszystkich stron.

Tak przygotowane skrzydełka schować do lodówki. Mięso powinna trochę poleżeć, aby dobrze się zamarynowało i nabrało mocy.

Gdy grill będzie już rozgrzany, skrzydełka z kurczaka wykładać na tackę i przykryć folią aluminiową, aby zatrzymywała ciepło. Tak samo piec w piekarniku (ok. 50 minut w zależności od ilości mięsa), a na ostatni kwadrans zdjąć folię, aby się z góry podpiekło.

skrzydełka 2

A ponieważ dzisiaj jest piątek, to przygotowuję już kolejną porcję skrzydełek z kurczaka w diabelskiej posypce. Na jutrzejszego grilla z przyjaciółmi będzie jak znalazł. Już się nie możemy doczekać. Świeże powietrze, dobre jedzenie, smaczne drinki i miłe towarzystwo. Wspaniały przepis na udany weekend. :)

A u Was kiedy zaczyna się sezon grillowy? :)

6 Comments

6 Comments

  1. Styl-szyk-elegancja

    29/04/2013 at 17:17

    Uwielbiam skrzydelka z kurczaka, dlatego ten wpis przyciagnal moja uwage! Ja robie je w piecu halogenowym, ktory pelni rowniez funkcje grilla elektrycznego. Twoj przepis wyprobuje i podpinam sie pod pytaniem przedmowcy, gdzie mozna kupic gorczyce? Pozdrawiam, Martyna

    • jakpomasle

      jakpomasle

      01/05/2013 at 22:26

      Taki piecyk ma właśnie moja teściowa i też wszystko w nim piecze. Mięso jest soczyste i ładnie upieczone. Co do gorczycy to też się nie spotkałam z nią w sklepach stacjonarnych, ale jest dostępna w internecie. Pozdrawiam:))

  2. Styl-szyk-elegancja

    29/04/2013 at 17:17

    Uwielbiam skrzydelka z kurczaka, dlatego ten wpis przyciagnal moja uwage! Ja robie je w piecu halogenowym, ktory pelni rowniez funkcje grilla elektrycznego. Twoj przepis wyprobuje i podpinam sie pod pytaniem przedmowcy, gdzie mozna kupic gorczyce? Pozdrawiam, Martyna

  3. Andrzej

    29/04/2013 at 09:35

    Jeszcze w tym roku grilla nie robiliśmy, a majowy weekend to prawie synonim tej kuchni. Mieszanka wydaje się ciekawa, tylko nie spotkałem czarnej gorczycy w handlu, ale teraz dokładniej poszukam. Przepis na pewno wypróbuję i poproszę jakiś dobry sposób na karkówkę albo jeszcze lepiej kaszankę, którą uwielbiam, z grilla.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      01/05/2013 at 22:20

      Przyznaję, że u nas też nie spotkałam czarnej gorczycy, tym bardziej zaciekawiła mnie ta mieszanka. Przyprawę kupiłam w galerii handlowej w Lublinie na jednym ze straganów, gdzie dostępna była żywność regionalna i różne rękodzieła. A przepisy na grilla jeszcze się pojawią. Zaglądaj do Nas regularnie:)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      01/05/2013 at 22:20

      Przyznaję, że u nas też nie spotkałam czarnej gorczycy, tym bardziej zaciekawiła mnie ta mieszanka. Przyprawę kupiłam w galerii handlowej w Lublinie na jednym ze straganów, gdzie dostępna była żywność regionalna i różne rękodzieła. A przepisy na grilla jeszcze się pojawią. Zaglądaj do Nas regularnie:)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top