Alkohole i napoje

Nalewka z rabarbaru

Nalewka z rabarbaru

nalewka z rabarbaru

Dziś na blogu serwuję alkohol! Otóż sama przygotowałam nalewkę z rabarbaru. Przygotowanie takiego domowego alkoholu nie jest trudniejsze niż zrobienie drinka. W odróżnieniu od szybkiego koktajlu, nasza nalewka musi przez co najmniej 2 dni leżakować. Nabiera wtedy charakteru, a etanol przegryza się z sokiem. Rabarbar jeszcze jest dostępny, ale niedługo będzie się kończył, dlatego spieszcie się.

Na przepis trafiłam przypadkiem. Mniej więcej w kwietniu odwiedziłam moją przyjaciółkę i gdy ona parzyła kawę, ja przeglądałam prasę kobiecą. W jednym z damskich czasopism trafiłam właśnie na ten przepis. Nie potrafiłam sobie wyobrazić jak może smakować nalewka z rabarbaru, dlatego postanowiłam ją zrobić. Po kilku dniach przegryzania się w lodówce, razem z Jackiem wypróbowaliśmy ten eksperyment. Na początku zaskoczył mnie uderzający zapach świeżego rabarbaru, który unosił się w oparach alkoholu. Jeśli chodzi o smak to można się spodziewać „kwachoty”, ale tak nie jest. Dodatek miodu łagodzi nalewkę i sprawia, że smakuje przyjemnie.

nalewka z rabarbaru

Składniki:

  • 500 ml spirytusu
  • 500 ml soku z rabarbaru (ok. 1,2 kg łodyg)
  • 150 g miodu

Rabarbar kupiłam w ilości 1,2 kg. Nie bardzo wiedziałam ile mi wyjdzie soku, ale trafiłam w 10! Rabarbar jest soczysty, ale nie jest łatwy warzywem do przeciskania w sokowirówce z powodu włókien. Przed przystąpieniem do pracy należy go umyć i obrać. Po przeciśnięciu wszystkich łodyg wyszło mi właśnie 500 ml soku, a w zbiorniku na odpady oprócz włókien było sporo soku. Gdyby pokusić o wyciśnięcie tego przez lnianą ściereczkę, z pewnością uzyskalibyśmy jeszcze ponad szklankę soku.

Wyciśnięty sok będzie miał grubą warstwę żółto-zielonej piany, którą lepiej zdjąć. Ja miałam łatwiej, bo mój dzbanek ma ulepszenie w postaci oddzielacza takiej piany.

W dużym dzbanku mieszamy sok, miód i spirytus aż wszystkie składniki dokładnie się rozpuszczą i wymieszają. Nalewkę przelać do dużego słoja. Na tym etapie będzie miała mętny kolor. Mieszankę włożyć do lodówki na 48h. Po upływie tego czasu zlać znad osadu do butelek.

Nalewka z rabarbaru

Pamiętajcie, że 0,5 l spirytusu i 0,5 l soku i miód nie dadzą Wam nigdy 1 l nalewki. Wynika to z gęstości etanolu oraz ze strat podczas produkcji (osad). Z podanych powyżej składników otrzymałam jedną butelkę 0,5 i w drugiej więcej niż połowę.

3 Comments

3 Comments

  1. Pingback: Kruche ciasteczka z galaretką rabarbarową | Jak Po Maśle

  2. Monika

    07/06/2013 at 10:41

    no ja bym się skusiła…..:) proszę o mały głosik na mojego bloga Zielona strona…. http://www.blogmiesiaca.blogspot.com/ thanks :*

  3. Monika

    07/06/2013 at 10:41

    no ja bym się skusiła…..:) proszę o mały głosik na mojego bloga Zielona strona…. http://www.blogmiesiaca.blogspot.com/ thanks :*

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top