Nalewka cytrynowa z miodem + FILM

Już dawno nie było na blogu żadnego przepisu na napój alkoholowy. Trzeba to było jak najszybciej nadrobić. A skoro za oknami zagościła jesień, to postanowiłem, że zrobimy nalewkę cytrynową. Nie wiem jak Wy, ale ja i Paula uwielbiamy takie słodkie nalewki.

Przy tej okazji powstał również kolejny odcinek naszego show kulinarnego. Jest to pierwszy odcinek z nowej serii i oprócz lustrzanek, jakimi teraz filmujemy (SONY) zmieniło się jeszcze kilka szczegółów. Ciekawy, czy ktoś z Was zauważy co się zmieniło. :) nalewka cytrynowa

Składniki:
– 0,5l spirytusu
– 0,5l wody przegotowanej
– 100g cukru
– 250g miodu
– cytryny
– świeży imbir

Sposób przygotowania
Zaczynamy oczywiście od obrania cytryn ze skórki. Po pokrojeniu cytryn na plasterki wrzucamy je do słoika. Ważne jest, aby owoce nie były zgniłe, bo inaczej nalewka będzie niesmaczna.

Imbir obieramy ze skórki, kroimy w plastry i wrzucamy do słoja.

Kolejnym krokiem jest dodanie 250g miodu. Miód nie tylko osłodzi nam naszą cytrynową nalewkę, ale również uszlachetni jej smak.

W przegotowanej ale ostudzonej wodzie (najlepiej źródlanej) rozpuszczamy 100g cukru. Wodę wlewamy do słoika. Ostatnim krokiem jest dodanie spirytusu 96%. Nie wlewajmy spirytusu bezpośrednio na owoce, tylko dopiero po wlaniu wody, ponieważ:

Spirytus o tak wysokiej koncentracji ścina zewnętrzną część tkanki, która staje się nieprzepuszczalna i nie pozwala wyekstrahować pełnego bukietu smaków z owoców czy ziół (koniecznie świeżych!) [Źródło: Wikipedia]

Teraz czekamy ;)

Tak przygotowaną nalewkę zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około dwa miesiące. Po tym czasie, gdy nalewka się zmaceruje, zlewamy nasz drogocenny płyn do butelek i znowu odstawiamy, aby dojrzała.

Jestem ciekaw, jak często Wy robicie domowe nalewki? :)

 

 

Oceń przepis / post

17 komentarzy do “Nalewka cytrynowa z miodem + FILM”

  1. Witam!!!!
    Przepis fajny ale troszkę bym go zmodyfikował. Biała skórka cytryny wpływa mocno na smak (gorzki) więc obrałbym dokładnie cytrynę z białych części (albedo) oraz pozbyłbym się pestek(kwas pruski). Jeśli chcemy zostawić pestki to góra 3-4 dni dla smaku. Reszta jak w przepisie. A jak ktoś lubi mocno cytrynowe smaki to polecam wyparzyć porządnie i umyć cytrynę, obrać bardzo cieniutko skórkę bez białych części, skórki zalać alkoholem o max stężeniu 67 % i po kilku dniach zlać nalew ze skórek i z cytryn jak wyżej.Efekt zaskoczy każdego.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Można też użyć wyciskarki do cytryn, zamiast kroić ją na małe plasterki i wlać sok z cytryny do słoika. Mam tylko wątpliwości, czy to pozwoli wyektrahować cały bukiet smaków z owocu w „takiej postaci” w czasie konserwacji nalewki…

    Odpowiedz
    • Świetne pytanie! Jeżeli wyciśniesz sok i zmieszasz go z pozostałymi składnikami, to nalewka będzie cytrynowa, ale to już nie będzie TO. Część smaków i aromatów niestety nie przejdzie do nalewki i bukiet będzie uboższy.:)

      Odpowiedz
  3. z alkoholu to lubię tylko winko w sumie, nalewkę piłam raz malinowo porzeczkową jak mama zrobiła :) ten przepis mi sie bardzo podoba i myślę że go kiedyś wypróbuje choć to pewnie dopiero jak zamieszkam sam :)

    Odpowiedz
  4. Hej :) Pomysł na nalewkę bardzo fajny. Szybki i prosty. W/w przepisu właśnie kończę robić naleweczkę. Myślę że na walentynki będzie degustacja. Mam nadzieje że się uda. Napisze coś więcej jak już wypróbuję :)

    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.