Home Kuchnia Alkohole i napoje Nalewka cytrynowa z miodem + FILM

Nalewka cytrynowa z miodem + FILM

3 min read
16
0
nalewka cytrynowa

Już dawno nie było na blogu żadnego przepisu na napój alkoholowy. Trzeba to było jak najszybciej nadrobić. A skoro za oknami zagościła jesień, to postanowiłem, że zrobimy nalewkę cytrynową. Nie wiem jak Wy, ale ja i Paula uwielbiamy takie słodkie nalewki.

Przy tej okazji powstał również kolejny odcinek naszego show kulinarnego. Jest to pierwszy odcinek z nowej serii i oprócz lustrzanek, jakimi teraz filmujemy (SONY) zmieniło się jeszcze kilka szczegółów. Ciekawy, czy ktoś z Was zauważy co się zmieniło. :)nalewka cytrynowa

Zobacz na filmie jak zrobić nalewkę cytrynową

Składniki:
– 0,5l spirytusu
– 0,5l wody przegotowanej
– 100g cukru
– 250g miodu
– cytryny
– świeży imbir

Sposób przygotowania
Zaczynamy oczywiście od obrania cytryn ze skórki. Po pokrojeniu cytryn na plasterki wrzucamy je do słoika. Ważne jest, aby owoce nie były zgniłe, bo inaczej nalewka będzie niesmaczna.

Imbir obieramy ze skórki, kroimy w plastry i wrzucamy do słoja.

Kolejnym krokiem jest dodanie 250g miodu. Miód nie tylko osłodzi nam naszą cytrynową nalewkę, ale również uszlachetni jej smak.

W przegotowanej ale ostudzonej wodzie (najlepiej źródlanej) rozpuszczamy 100g cukru. Wodę wlewamy do słoika. Ostatnim krokiem jest dodanie spirytusu 96%. Nie wlewajmy spirytusu bezpośrednio na owoce, tylko dopiero po wlaniu wody, ponieważ:

Spirytus o tak wysokiej koncentracji ścina zewnętrzną część tkanki, która staje się nieprzepuszczalna i nie pozwala wyekstrahować pełnego bukietu smaków z owoców czy ziół (koniecznie świeżych!) [Źródło: Wikipedia]

Teraz czekamy ;)

Tak przygotowaną nalewkę zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około dwa miesiące. Po tym czasie, gdy nalewka się zmaceruje, zlewamy nasz drogocenny płyn do butelek i znowu odstawiamy, aby dojrzała.

Jestem ciekaw, jak często Wy robicie domowe nalewki? :)

PS: Wszyscy subskrybenci naszego kanały na YT mogą oglądać wszystkie filmy na długo przed premierą na blogu. Jeżeli jeszcze nie subskrybujesz nas na YT, to możesz to zrobić klikając w przycisk poniżej.

 

Load More Related Articles
Load More By Jacek Andrzejewski
Load More In Alkohole i napoje

16 komentarzy

  1. bartek

    24/11/2015 at 22:02

    cukier może być trzcinowy?

    Reply

  2. pawel

    16/10/2015 at 12:36

    jakiego użyłeś słoika i ile użyłeś cytryn?

    Reply

  3. Justyna

    23/05/2015 at 17:34

    A co zrobić potem z tymi plasterkami cytryn nasączonymi alkoholem?

    Reply

    • Jacek Andrzejewski

      Jacek Andrzejewski

      24/05/2015 at 13:17

      Niestety nie znalazłem dla nich dodatkowego zastosowania. Plastry cytryn zawsze wyrzucam.

      Reply

  4. Anormalny (Bloger Niemoralny)

    10/02/2015 at 06:05

    Można też użyć wyciskarki do cytryn, zamiast kroić ją na małe plasterki i wlać sok z cytryny do słoika. Mam tylko wątpliwości, czy to pozwoli wyektrahować cały bukiet smaków z owocu w „takiej postaci” w czasie konserwacji nalewki…

    Reply

    • Jacek Andrzejewski

      Jacek Andrzejewski

      24/05/2015 at 13:17

      Świetne pytanie! Jeżeli wyciśniesz sok i zmieszasz go z pozostałymi składnikami, to nalewka będzie cytrynowa, ale to już nie będzie TO. Część smaków i aromatów niestety nie przejdzie do nalewki i bukiet będzie uboższy.:)

      Reply

  5. darosh

    11/10/2014 at 11:17

    Witam,
    A jaki rodzaj miodu dajecie do nalewki?

    Reply

  6. Adrian Gałązka

    29/09/2014 at 21:49

    Czy 4 litrowy słój pomieści 1 kg cytryn i resztę składników?

    Reply

  7. Natalia

    15/10/2013 at 16:58

    haha a ile tych cytryn ma byc? :P

    Reply

  8. Natalia

    15/10/2013 at 16:58

    z alkoholu to lubię tylko winko w sumie, nalewkę piłam raz malinowo porzeczkową jak mama zrobiła :) ten przepis mi sie bardzo podoba i myślę że go kiedyś wypróbuje choć to pewnie dopiero jak zamieszkam sam :)

    Reply

    • Jacek Andrzejewski

      15/10/2013 at 19:44

      Ja nie jestem wielkim miłośnikiem mocnych alkoholi, ale ta nalewka jest naprawdę spoko. Dlatego polecam! :)

      Reply

  9. Patryk Szady

    13/10/2013 at 20:15

    Hej :) Pomysł na nalewkę bardzo fajny. Szybki i prosty. W/w przepisu właśnie kończę robić naleweczkę. Myślę że na walentynki będzie degustacja. Mam nadzieje że się uda. Napisze coś więcej jak już wypróbuję :)

    Pozdrawiam

    Reply

    • Jacek Andrzejewski

      13/10/2013 at 21:45

      Koniecznie daj znać, jak Ci wyszła nalewka. My robiliśmy nalewkę wg tego przepisu już kilka razy i zawsze smakowała znakomicie :)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Pieczona kaczka po azjatycku z makaronem

Nie wiem, czy wiecie, ale drób w Polsce to jedno z najpopularniejszych mięs. W naszym domu…