Home Kuchnia Naleśniki – podstawowy przepis

Naleśniki – podstawowy przepis

3 min read
3
0

Kto lubi naleśniki prawa ręka w górę, a kto je lubi robić to lewa w górę! Pewnie niewielu z was lubi obie te rzeczy naraz. Owszem, naleśniki to trochę żmudna czynność, bo trzeba stać obok kuchni i smażyć, i smażyć i smażyć… Pół biedy jeśli nam się udają! A właśni taki przepis dziś wam serwuję. To przepis podstawowy na naleśniki. Zawsze się udają, a naleśniki nie przywierają do patelni. Zapiszcie sobie składniki, bo przepis jest uniwersalny: na słodko z powidłami czy na słono z kapustą. Zawsze się udają.

Zobacz na filmie jak zrobić naleśniki

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru kryształu
  • 2-3 łyżki oliwy

Mleko, wodę, jajko, cukier, sól dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i dalej mieszać. Wlać oliwę i wymieszać delikatnie łyżką. Patelnie trzeba dobrze rozgrzać, a przed pierwszym można spryskać ją oliwą w spray’u, ale nie jest to konieczne.

Ja zawsze naleśniki smażę, aż się zarumienią tak jak na zdjęciu. Białe i blade nie wyglądają apetycznie. Takie rumiane nie tylko ładniej wyglądają, ale też smakują mi lepiej. Mój mąż odkąd zasmakował mojej wersji naleśników, nie chce już innych jeść.

Do przełożenia naleśników użyłam powideł z renklod domowej roboty oraz świeżych liści mięty z przydomowego ogródka. Dodatek mięty urozmaica smak naleśnika przełożonego powidłami.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Kuchnia

3 komentarze

  1. Gosia

    09/12/2012 at 20:11

    ile sztuk wychodzi z tego przepisu ?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      09/12/2012 at 20:18

       To zależy od wielkości patelni i grubości nalesniki. Mi zazwyczaj wychodzi około 15 do 20 sztuk.

      Reply

  2. www.relishmeals.blogspot.com

    20/09/2012 at 16:52

    Prosto, pysznie… Ach, jak tu nie lubić naleśników :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …