Home Kuchnia Danie główne Najlepsze pierogi z kapustą i grzybami. Zawsze się udają.

Najlepsze pierogi z kapustą i grzybami. Zawsze się udają.

6 min read
3
0
pierogi z kapustą i grzybami

Prezentuję Wam dziś świetny przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Receptura pochodzi z książki Siostry Anastazji „143 przysmaki”. W rozdziale przepisy wigilijne znajduję się ów przepis. Do tej pory zdarzało mi się robić pierogi, ale tylko z kapusty kiszonej. Tutaj, autorka proponuję świeżą kapustę. Postanowiłam spróbować. A dlaczego ten przepis zawsze się udaję? Bo przepisy z s. Anastazją zawsze się udają. Uwielbiam jej książki i śmiało pokazuję Wam jej przepisy na blogu. Jestem pewna, że nawet jak robicie pierwszy raz pierogi z kapustą i grzybami, z tym przepisem na pewno Wam się uda.

Jak dla mnie nie ma Wigilii bez pierogów z kapustą i grzybami. A w inny dzień roku, to danie już tak nie smakuje jak właśnie 24 grudnia.

Niezbędne składniki

Farsz:

  • 1 kg świeżej kapusty
  • 20-30 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • tłuszcz
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 ml mleka (1/4 szklanki)
  • 150 ml letniej wody (3/4 szklanki)
  • 1 jajko

Pierogi zaczynamy robić od przygotowania farszu. Główkę kapusty należy umyć, oczyścić i poszatkować. Ja miałam ułatwione zadanie, bo zrobiłam to w robocie. Kapustę należy ugotować, aż będzie miękka (trzeba próbować). Poszatkowana gotuje się krótko, u mnie było to ok. 5 minut od momentu zagotowania. Ugotowaną kapustę odcedzić, ostudzić na durszlaku i jeszcze posiekać nożem, aby farsz był drobniejszy i lepiej się nakładał.

pierogi z kapustą i grzybamiJeśli nie macie suszonych grzybów, możecie dodać pieczarki. Wiadomo, że nic nie zastąpi leśnych grzybów, a ich aromat i smak jest wspaniały. Szczególnie w Wigilię, gdy czuć je w całym domu.

My, nasze grzyby sami zbieraliśmy w pobliskich lasach. Uwieczniliśmy to nawet na filmie (klik). Pamiętacie?

Grzyby namoczyć w miseczce z wodą. Najlepiej będzie zrobić to na noc. Ja nie miałam tyle czasu i moje moczyły się ok. 2h. Po tym czasie należy je ugotować, odlać wodę i ostudzić. Kolejny krok to rozdrobnienie grzybów. Można je przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zmielić w blenderze.

pierogi z kapustą i grzybami

Cebulę obrać i usmażyć na oleju. Połączyć kapustę, posiekane grzyby i cebulę. Dodać sól i pieprz. Tego drugiego nie za dużo, bo przytłumi smak grzybów. Wymieszać farsz.

Ciasto na pierogi

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie i wlać gorące mleko (1/4 szkl). Szybko wymieszać widelcem. Do zaparzonego ciasta dodawać powoli pozostałe składniki i wyrabiać do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.

Jak zrobić pierogi?

Technikę sklejania pierogów krok po kroku opisałam w poście (klik). Dziś użyłam sposobu szklankowego. Miękkie ciasto rozwałkowałam wałkiem i wykrawałam krążki przy pomocy szklanki.

pierogi z kapusta i grzybami 4

Przygotowane pierogi należy wrzucić partiami do wrzącej i osolonej wody. Ostrożnie zamieszać drewnianą lub plastikową łyżką, aby nie przykleiły się do siebie, dna garnka. Gotować. Gdy wypłyną na powierzchnię, odkryć, gotować ok. 3 minuty. Odcedzać lub pojedynczo wyciągać łyżą cedzakową. Układać na talerzu lub półmisku.

Podawać ze smażoną cebulką i olejem lnianym.

Z podanego przepis wyszło mi 55 małych (jak dla mnie) pierogów i zostało mi odrobinę ciasta. Po szybki namyśle wymyśliłam pierożki z mrożonych truskawek. Słodkie pierożki były tak bardzo nieoczekiwane jak przepyszne. Jacek zajadał się bardziej niż tymi z kapustą. Będę robić je częściej ;)

pierogi z truskawkami

pierogi z kapusta i grzybami 3

Najsmaczniejsze dla mnie, są te odsmażane.

pierogi z kapusta i grzybami 4

A jaka jest wasza ulubiona potrawa wigilijna?

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

3 komentarze

  1. nathaliae

    22/12/2013 at 00:12

    U mnie gdybym nie zrobiła to mogę się nie pokazywać na kolacji ;p

    Reply

  2. nathaliae

    21/12/2013 at 14:49

    Kapusta z grochem oczywiście ! :D

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…