Danie główne

Najlepsze pierogi z kapustą i grzybami. Zawsze się udają.

pierogi z kapustą i grzybami

Prezentuję Wam dziś świetny przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Receptura pochodzi z książki Siostry Anastazji „143 przysmaki”. W rozdziale przepisy wigilijne znajduję się ów przepis. Do tej pory zdarzało mi się robić pierogi, ale tylko z kapusty kiszonej. Tutaj, autorka proponuję świeżą kapustę. Postanowiłam spróbować. A dlaczego ten przepis zawsze się udaję?

Prezentuję Wam dziś świetny przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Receptura pochodzi z książki Siostry Anastazji „143 przysmaki”. W rozdziale przepisy wigilijne znajduję się ów przepis. Do tej pory zdarzało mi się robić pierogi, ale tylko z kapusty kiszonej. Tutaj, autorka proponuję świeżą kapustę. Postanowiłam spróbować. A dlaczego ten przepis zawsze się udaję? Bo przepisy z s. Anastazją zawsze się udają. Uwielbiam jej książki i śmiało pokazuję Wam jej przepisy na blogu. Jestem pewna, że nawet jak robicie pierwszy raz pierogi z kapustą i grzybami, z tym przepisem na pewno Wam się uda.

Jak dla mnie nie ma Wigilii bez pierogów z kapustą i grzybami. A w inny dzień roku, to danie już tak nie smakuje jak właśnie 24 grudnia.

Niezbędne składniki

Farsz:

  • 1 kg świeżej kapusty
  • 20-30 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • tłuszcz
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 ml mleka (1/4 szklanki)
  • 150 ml letniej wody (3/4 szklanki)
  • 1 jajko

Pierogi zaczynamy robić od przygotowania farszu. Główkę kapusty należy umyć, oczyścić i poszatkować. Ja miałam ułatwione zadanie, bo zrobiłam to w robocie. Kapustę należy ugotować, aż będzie miękka (trzeba próbować). Poszatkowana gotuje się krótko, u mnie było to ok. 5 minut od momentu zagotowania. Ugotowaną kapustę odcedzić, ostudzić na durszlaku i jeszcze posiekać nożem, aby farsz był drobniejszy i lepiej się nakładał.

pierogi z kapustą i grzybamiJeśli nie macie suszonych grzybów, możecie dodać pieczarki. Wiadomo, że nic nie zastąpi leśnych grzybów, a ich aromat i smak jest wspaniały. Szczególnie w Wigilię, gdy czuć je w całym domu.

My, nasze grzyby sami zbieraliśmy w pobliskich lasach. Uwieczniliśmy to nawet na filmie (klik). Pamiętacie?

Grzyby namoczyć w miseczce z wodą. Najlepiej będzie zrobić to na noc. Ja nie miałam tyle czasu i moje moczyły się ok. 2h. Po tym czasie należy je ugotować, odlać wodę i ostudzić. Kolejny krok to rozdrobnienie grzybów. Można je przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zmielić w blenderze.

pierogi z kapustą i grzybami

Cebulę obrać i usmażyć na oleju. Połączyć kapustę, posiekane grzyby i cebulę. Dodać sól i pieprz. Tego drugiego nie za dużo, bo przytłumi smak grzybów. Wymieszać farsz.

Ciasto na pierogi

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie i wlać gorące mleko (1/4 szkl). Szybko wymieszać widelcem. Do zaparzonego ciasta dodawać powoli pozostałe składniki i wyrabiać do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.

Jak zrobić pierogi?

Technikę sklejania pierogów krok po kroku opisałam w poście (klik). Dziś użyłam sposobu szklankowego. Miękkie ciasto rozwałkowałam wałkiem i wykrawałam krążki przy pomocy szklanki.

pierogi z kapusta i grzybami 4

Przygotowane pierogi należy wrzucić partiami do wrzącej i osolonej wody. Ostrożnie zamieszać drewnianą lub plastikową łyżką, aby nie przykleiły się do siebie, dna garnka. Gotować. Gdy wypłyną na powierzchnię, odkryć, gotować ok. 3 minuty. Odcedzać lub pojedynczo wyciągać łyżą cedzakową. Układać na talerzu lub półmisku.

Podawać ze smażoną cebulką i olejem lnianym.

Z podanego przepis wyszło mi 55 małych (jak dla mnie) pierogów i zostało mi odrobinę ciasta. Po szybki namyśle wymyśliłam pierożki z mrożonych truskawek. Słodkie pierożki były tak bardzo nieoczekiwane jak przepyszne. Jacek zajadał się bardziej niż tymi z kapustą. Będę robić je częściej ;)

pierogi z truskawkami

pierogi z kapusta i grzybami 3

Najsmaczniejsze dla mnie, są te odsmażane.

pierogi z kapusta i grzybami 4

A jaka jest wasza ulubiona potrawa wigilijna?

3 Comments

3 Comments

  1. nathaliae

    22/12/2013 at 00:12

    U mnie gdybym nie zrobiła to mogę się nie pokazywać na kolacji ;p

  2. nathaliae

    21/12/2013 at 14:49

    Kapusta z grochem oczywiście ! :D

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top