W ostatnim czasie możemy zaobserwować istny szał na muffinki, które rządzą wśród cukierniczych specjałów. Muffinki znajdziemy w ofercie praktycznie każdej kawiarni, kafejce i cukierni. Wydaje mi się, że moda na nie, która głównie dzięki telewizji przywędrowała do nas z zachodu, chyba na dobre się zadomowiła.
Kupne muffinki mają kilka wad. Przede wszystkim ich smak często odbiega od naszych oczekiwań, a gdy kupujemy je w kawiarniach w centrach handlowych, to ich cena potrafi porazić. Nie rozumiem dlaczego jedna mała babeczka potrafi być taka droga. No i nie zawsze wiemy co jest w ich składzie. Skutecznie mnie do odstrasza od kupowania tych popularnych babeczek w kawiarniach.
Postanowiłam, że zrobię własne babeczki i przetestowałam kilka przepisów, aż w końcu na ich podstawie opracowałam własną recepturę. Babeczki, na które przepis prezentuję poniżej zawsze się udają, a składniki niezbędne do ich przygotowania są tak niewyszukane, że praktycznie zawsze mamy w kuchni.
Składniki na 24 muffinki
Poniżej przedstawiam mój przepis podstawowy, którego używam jako bazy dla muffinek różnego typu. Z podanych składników wychodzi 12 dużych babeczek lub 24 małych (u mnie na zdjęciu są właśnie te małe):
- pół kostka margaryny lub masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- kilka rodzynek
- 1 jajko
- łyżka rumu lub dowolnego aromatu
Jak zrobić muffinki – przepis krok po kroku
Zaczynamy od roztopienia margaryny lub masła (w zależności co mamy w lodówce). Następnie mieszamy w misce wszystkie sypkie składniki i dodajemy pozostałe. Wymieszać powoli i niezbyt dokładnie, mogą zostać grudki.
Przy pomocy dwóch łyżek napełniamy papierowe kokilki masą. Dla dekoracji (i urozmaicenia smaku) układamy po 3-4 rodzynki na wierzchu każdego ciastka. Piekarnik musimy nagrzać do 200 stopni. Muffinki należy piec około 20 minut.
Nasze babeczki polecam podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
Zobacz videoprzepis – jak zrobić muffinki :)
Powyższy przepis można wykorzystać na wiele sposobów. Możemy dodawać różne składniki, które mamy pod ręką, np. suszone i rozdrobione owoce, świeże owoce, bakalie, orzechy, zboża. Osobiście polecam muffinki z czekoladą, które są moimi ulubionymi.
Dlaczego zamiast przepisu na muffinki, jest przepis na ciasto śliwkowe?
Zawsze wracałam do tego przepisu, a tu niespodzianka :)
Coś się popsuło w szablonie bloga, ale już wszystko powinno działać poprawnie :)
Jestem pod głębokim wrażeniem! Dzięki za wpis!
Kilka razy robiłam te muffinki i za każdym razem nie urosły nawet pół centymetra . Robię wszystko wg przepisu . Nie wiem gdzie błąd .
To dziwne, że nie wyrosły. Na filmie widać, że wyszły świetnie chociaż zapomniałem dodać do nich jajko. Może to wina piekarnika, który za słabo grzeje?
wszystko fajnie tylko proszę mi podpowiedzieć jaką temperaturę mam mieć masło w czasie łączenia z resztą składników. Rozpuszczamy, ale chyba raczej czekamy aż przestygnie?:)
Temperatury nigdy nie mierzyłam, ale podczas rozpuszczania na gazie nie pozwalam aby się zagotowało. Masło topię na wolnym ogniu, aż się prawie rozpuści. „Prawie” ponieważ wyłączam gaz w momencie, aż pozostanie kawałek nieco większy niż pięciozłotówka, który sam się po chwili rozpuści. Takie masło jest dobrze ciepłe, ale nie gorące. Dla pewności, można odstawić na 1-2 minuty aby lekko ostygło.
Podczas rozpuszczania w mikrofalówce, masło nagrzewa się nierównomiernie i miejscami będzie gorące, a miejscami zimne. Trzeba wtedy dłużej potrzymać i ostudzić przez 3-4 minuty.
Dzięki. Rozpuściłam i dodałam mleka:) Wyszły pyszne,łatwe w wykonaniu. Idealne do robienia z 3-letnią córeczką:) Dziś robimy na kefirze.
Bardzo się cieszę, że się udały :)
Pozdrawiam :)
Babeczki wyszły przepyszne! Ja wzbogaciłam je kandyzowaną skórką pomarańczową. Ponieważ, znikły szybciutko, jutro kolejna porcja… Dzięki za przepis, na pewno przekażę innym. Pozdrawiam :)
Mnie wychodzą z tego 4 muffiny.
Można upiec i 4, a można i 1, ale większą. Pozdrawiam :)))
Muffinki zrobiłam w papierowych papilotkach , do środka dodałam posiekaną czekoladę z orzechami , słuchajcie wszyscy , to jest przepyszne , super przepis , zapisze go do ulubionych :-) mniam
Niech przepis idzie w świat! Ja też do niego zawsze wracam :)
Witam poszukuje tych cudownych szarych papilotek niestety nigdzie ich znaleźć nie mogę. Można prosić o namiary na sklep?
Te szare papilotki to są te niebieskie, tylko zdjęcie jest tak przerobione kolorystycznie. Te niebieskie w gwiazdki kupiłam w sklepie Scandi Loft. Być może mają i szare :)
dlaczego ja was jeszcze nie znałam ;), ale już się poprawiam i obserwuję
miło nam i oczywiście zapraszamy :))
Ja zawsze robię z tego przepisu, pomaga mi mój pięcioletni syn i zawsze nie może się doczekać kiedy się upieką. A moj mąż ciagle pyta „kiedy będą twoje pyszne mufinki?”
My też bardzo je lubimy robić i jeść. To są jedne z tych ciastek, które przygotowuję jak nie mam pomysłu na niespodziewanych gości, bo składniki zawsze mam w domu.
babeczki to nie to samo co muffinki na miłość boską.
Muffinki to ciastka w kształcie babeczki. Zatem wszystko jest ok.
Muffinki są większe i zwykle są z np. borówkami lub czekoladą. Babeczki są małe i mają na wierzchu dekorację z bitej śmietany albo masy cukrowej.
Postanowiłam, że przetestuję wszystkie przepisy na muffinki, żeby znaleźć ten jedyny i wyjątkowy. Dzisiaj biorę się za powyższy, więć mam nadzieję, żę w końcu moje oczekiwania zostaną spełnione ^^
Przepyszne są :) właśnie robiłam je z moją Córą i pierwsza porcja już zniknęła :)
Czy zamiast mleka mogę dac tzw. mleko sojowe a zamiast masla margarynę roślinną?
Osobiście nie próbowałam, ale myślę, że jeśli zachowasz proporcje wagowe to muffinki wyjdą równie smaczne jak w przepisie.
Ja tak robie zawsze i wychodza jeszcze lepsze niz z normalnym mlekiem :) do tej pory robilam z olejem ,dzis zrobie z margaryna,podobno z margaryna wychodza bardziej puszyste. Pozdrawiam
Obiecałam sobie, że jeśli muffiny mi wyjdą to napiszę komentarz – chyba nie musze pisać że wyszły? ;) I to na prawdę świetne. To były moje pierwsze, więc tym bardziej się cieszę :) I na pewno kolejne też powstaną na bazie tego przepisu.
Pozdrawiam :*
Najlepsze muffinki jakie jadłam. A najlepsze, że można je zrobić na sto różnych sposobów. Dzisiaj piekłam je razem z trzyletnim synkiem, dostał najważniejsze zadanie czyli miał dodać na wierzch każdej muffinki czekolady. :)
To duży komplement. Dla takich chwil warto prowadzić bloga. Pozdrawiam serdecznie :)
zawsze korzystam z Twojego przepisu, trochę go tylko modyfikuję :D dodaję o połowę mniej proszku do pieczenia i cukru; właśnie pieką się z bananem, gruszką i mleczną czekoladą, no i zamiast tradycyjnego aromatu dodałam cukier cynamonowy
Ja również często zmieniam przepisy pod swoje upodobania. Cieszę się, że receptura się przydaje i przede wszystkim smakuje :)
zrobiłam z malinkami,wyszły pyszne,wpisałam przepis do zeszytu :)
Super. Takie sprawdzone przepisy warto zapisywać. Mimo, że wszystko mam na blogu, to często notuję takie receptury.
pozdrawiam :)
a czy można do tych muffinek dodać maliny?
już doczytałam,że można :D
Minęło 20 minut a one nadal blade.
Ja robię właśnie z budyniem i kruszonką taką jak na drożdżówkę.
Wystarczyło jeszcze 5 minut i są pyszne.
Dzięki za przepis.
Super! Przepis jest na prawdę dobry i wypróbowany. Piekarniki różnych marek inaczej pieką i najlepiej obserwować ciasto albo sprawdzać patyczkiem.
Witam, czy mogłabyś podać w czym podajesz muffinki na ostatnich zdjęciach? Ponieważ wyglada to bardzo efektywnie i chetnie sama bym takiego sposobu spróbowała. :)
Papilotki kupiłam przez internet. Jest dużo takich fajnych wzorów. Nie chcę podawać publicznie nazwy sklepu dlatego napisałam na twój adres mailowy. Pozdrawiam :)
Witam,u mnie dzisiaj wersja z jagodami:)
Z jagodami nie robiłam, ale uwielbiam je. Muffinki muszą być pyszne!
muffinki ciągle mi sie przyklejają do papierka i nieda sie reszty odkleić zostaje tyko pół muffinki zostaje do zjedzenia …. i co dalej …
Czy zamiast mąki pszennej mogę dodać mąki tortowej?
Mąka tortowa to też pszenna i jest najlepsza do ciast i rożnego rodzaju wypieków.
Pierwszy raz w życiu piekłam muffiny, właśnie z tego przepisu. Wyszły pyszne, dziękuję!
Super :) Cieszę się :))
Właśnie dzisiaj zrobiłam te muffinki z makiem i pianką cytrynową. tu już z 8 raz, jak je robię i zawsze wychodzą ;) zastanawiam się tylko nad jednym: czy istnieje możliwość przerobienia tego ciasta na muffiny wykwintne, bez cukru? może cukier zastąpić mąką? fajnie by było dorzucić jeszcze trochę mąki, np. żytniej, żeby wyszły trochę cięższe. Czy to dobry pomysł? :)
Cukier najlepiej zastąpić miodem, można też dodać banana, który też osłodzi babeczki. Wyczytałam w internecie, że niektóre osoby cukier w ciastach zastępują masą daktylową (rozgotowują daktyle i miksuję na gładką masę). Miód, banan czy daktyle zmienią nieco smak ciasta, ale czasem warto eksperymentować.
Na żytniej kiedyś próbowałam usmażyć naleśniki i wyszła z tego kulinarna klęska! Być może w muffinach by się sprawdziła, ale osobiście wolałabym dodać mąki razowej, najlepiej takiej z pełnego przemiału :))
Właśnie dzisiaj zrobiłam te muffinki z makiem i pianką cytrynową. tu już z 8 raz, jak je robię i zawsze wychodzą ;) zastanawiam się tylko nad jednym: czy istnieje możliwość przerobienia tego ciasta na muffiny wykwintne, bez cukru? może cukier zastąpić mąką? fajnie by było dorzucić jeszcze trochę mąki, np. żytniej, żeby wyszły trochę cięższe. Czy to dobry pomysł? :)
zawsze sie sprawdzaja oststnio zamiast maki uzylam maki chlebowej aby byly takie do przygryzania na grila zrobily furore :) adzisiaj na obiad byl schab w sosie wlasnym i muffiny chlebowe zwykle i razowe bylo 18 szt nie ma zadnej :)
Super. Z mąki chlebowej nie próbowałam, ale wierzę, że były pyszne:)
zawsze sie sprawdzaja oststnio zamiast maki uzylam maki chlebowej aby byly takie do przygryzania na grila zrobily furore :) adzisiaj na obiad byl schab w sosie wlasnym i muffiny chlebowe zwykle i razowe bylo 18 szt nie ma zadnej :)
Super przepis! Wychodzą pyszne za każdym razem! A piekę często :D
Miło słyszeć:)
Wielkie dzięki , muffinki wyszły super :) Ja dodałam wiórek kokosowych do masy zamiast rodzynek. Palce lizać !
Super:) Cieszę się, że smakowały;)
Super:) Cieszę się, że smakowały;)
nie polecam, wyszły mi zakalce, miałam zabrać na imprezę , niestety obeszliśmy się smakiem. Temperatura moim zdaniem za wysoka, bo spiekły się z wierzchu a w środku surowizna
Musiałaś przygotować coś nie tak. Przepis jest sprawdzony wielokrotnie przeze mnie i przez wiele innych osób. Zrób uważnie jeszcze raz, na pewno wyjdą.
ziwne bo mi wyszły za pierwszym razem. Trzeba ich pilnować bo każdy ma inny piekarnik. U mnie nie siedziały te 20 jak jest podane w rzepisie i w sumie już po 15 minutach były dobre ale dla pewności siedziały jeszcze 2 minuty.
ziwne bo mi wyszły za pierwszym razem. Trzeba ich pilnować bo każdy ma inny piekarnik. U mnie nie siedziały te 20 jak jest podane w rzepisie i w sumie już po 15 minutach były dobre ale dla pewności siedziały jeszcze 2 minuty.
Przepis banalnie prosty a Muffinki pyszne! Nawet teściowa się zajadała ze smakiem, co nie często się zdarza :)!
Bardzo miło to słyszeć.
Przepis rewelacyjny, polecam. Piekłam z tego przepisu 3 tygodnie temu. Nie zapisałam go nigdzie, a naszło mnie na muffinki. Z paniką zaczęłam przeszukiwać archiwum, uff udało się jak widać, zatem idę do kuchni, pozdrawiam.
He he, cieszę się. Ja ważne przepisy zapisuję na małej karteczce i zwieszam na lodówce albo w specjalnym zeszycie. Będzie dla pokoleń:)
właśnie zrobiłam, te muffinki na święta :) Z przepisu wyszło mi 43 sztuk :D
Czy przepis jest na kruche czy na delikatnie wilgotne muffiny?
Według mnie bliżej im do delikatnie wilgotnych.
Pyszne :). Wczoraj w poszukiwaniu przepisu na muffinki trafiłam tutaj – dzisiaj piekłam z przepisu podstawowego i wyszły fantastyczne – a to moje pierwsze w życiu :). Ja upiekłam waniliowe z rodzynkami, z kakao, z cynamonem i jabłkiem oraz sokiem z pomarańczy i mieszanką keksową owocową. Dziękuje za ten przepis.
Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził. Jak na pierwszy raz to ważne, aby się nie zniechęcić. Pozdrawiam:)
Kupiłam papierki do Muffinek i zrobię na pewno. Fajna stronka. Często korzystam z przepisów. Bardzo za nie dziękuję.
Cieszę się, że podoba cię to co robimy. Muffiny na pewno wyjdą pyszne:)
zrobiłam je tydzień temu: jedne z kakao i orzechami, drugie z jabłkami i karmelem. były przepyszne! wyrosły takie duże :) dzisiaj też je robię- tym razem z gorzką czekoladą i duużą ilością kakao :)
Ja wczoraj robiłam z białą czekoladą. Też wyszły pyszne. Cieszę się, że smakowaly:)
Wyszły za pierwszym razem:) Wyrosły fantastycznie. Robiłam z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem kakao, czekoladą i orzechami laskowymi. Dzięki za przepis.
Super! Cieszę się:)
PRZEPYSZNE!!!!!!!!! dzięki za przepis ! :))))
To wspaniale, że smakowały i się udały:)
świetny przepis jako baza, ja dodałam kakao, orzechy laskowe i czekoladę :) żadnych zakalców i ciasto ładnie rośnie
pycha, uwielbiam orzechy!
Zrobiłam te muffinki ale chyba nie wyszly tak jak tobie! Dodam ze jestem poczatkujaca kucharka. Nie wiem co zrobilam źle ale sa za bardzo zpieczone z wierzchu ale nie dajace odkleic sie od foremki, w srodku wilgotne. W smaku dobre. Ale jaki blad popelnilam? Moze za duza temperatura? Albo za długo sie piekly? prosze o pomoc.
A piekły się na środkowym poziomie piekarnika, czy wyżej górnej grzałki? Być może za wysoka temperatura albo za długo pieczone?
Zrobiłam właśnie mufinki wg tego przepisu dodając pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę i kawałki jabłka, pycha!! Polecam taką kombinację i dziękuję za przepis:)
Super połączenie, będę musiała wypróbować bo bardzo lubię jabłka. Pozdrawiam
Pyszne muffinki. Ja zrobiłam z dodatkiem miodu. Świetny przepis, cała rodzinka się zajadała.Mam pytanie czy mogłabyś wstawić przepis na ciasto 3bit Jeżeli ten przepis był tak dobry to na 3bita pewnie też :)
Och, dziękuję. Postaram się wkrótce dodać przepis na ciasto 3 bit. Pozdrawiam serdecznie.
A mi tak nie urosły . Chyba mi nie wyszło . . .
Przepyszne, nigdy mi takie nie wyszły :D
właśnie wyciągnełam z piekarnika…córeczka miała łzy w oczach jak powiedziałam,że niejadalne zakalce wyszły.Przepisu nie polecam
Przykro mi, że babeczki się nie udały, ale na pewno nie jest to wina przepisu. Jeśli wyszły zakalce musiała Pani piec je za krótko, w zbyt niskiej temperaturze, a może w trakcie pieczenia ktoś otworzył piekarnik?
Ja zawsze używam dobrej mąki i świeżych jaj. Muffinki zawsze mi wychodzą. Pozdrawiam
a mi nie urosly, takie male pyrdki :( moze dodalam za malo proszku??
ale chociaz dobre :)
Być może za mało proszku, ale wiele też zależy od mąki. Zdarzyło mi się nie raz robić ciasto, które robię często i w ten sam sposób i zwyczajnie coś nie wychodzi. Jeden składnik a potrafi zepsuć wszystko.
zboŻa….!!! nie zborza.. matko dbajcie na tych blogach o poprawność. Nie mówię już, o przecinkach i stylistyce,bo tu już wychodzi oczytanie i wykształcenie..
W końcu znalazłam przepis idealny :))))) Muffinki są pyszne!!!!!!!!
Przepyszne:)
Jestem pod wrażeniem łatwości w wykonaniu babeczek. Zawsze kupowałam gotowe. Po przeczytaniu PANI przepisu stwierdziłam że sama spróbuję i niespodzianka. UDAŁY SIĘ !!!! Wyrosły przepiękne ,dodałam kawałki czekolady oraz trzy płaskie łyżeczki kakao,polewe zrobiłam z białej czekolady. Wyszło mi 15 dużych babeczek PYCHA. Baaaardzo dziękuję za wspaniały przepis.
Bardzo dziękuję i cieszę się, że się udały. Dla takich chwil warto prowadzić bloga. Pozdrawiam
Babeczki pycha :))) ja dodałam kakao wiurki kokosowe i kawałki orzechow włoskich :)
Bardzo się cieszę, że się udały.
Przepis szybki, prosty, a ile przyjemności później ma rodzina haha. Moje muffinki wyszły poprostu pyszne, przepis trafia do moich ulubionych :D. Dziękuje i pozdrawiam
właśnie wyjęłam muffinki z piekarnika, wyszły idealne;) przepis super;)
ostatnio je robilam i wyszly bardzo fajne:) a dzis nie chca sie odkleic od pepitki:( wiesz moze czym to jest spowodowane?
Hm, trudno powiedzieć. Czy były studzone w piekarniku czy po za? Może zależy to od tłuszczu (masła), czy było takie samo?
Przepis jest bardzo prosty,babeczki wyrosły,są miękkie ,ale dla mnie osobiście są za ciężko strawne. Za to mój Tata nie ma zastrzeżeń :)
Nie rosną jak powinny i są niedobre w smaku żenada szkoda produktów na takie gnioty!
No cóż, nie mogę odpowiadać za czyjeś umiejętności a raczej ich brak, tym bardziej, że przepis jest banalny. Niespełna 80 komentarzy potwierdza, że przepis jest udany i to mi wystarczy! Pozdrawiam – Paula
Super przepis : ) Zawsze boję się robić muffinki z internetowych przepisów, bo wielokrotnie wychodziły mi niesmaczne placki. Trochę go zmieniłam, zamiast margaryny dałam olej, dosypałam kawałków czekolady, nie rodzynek, ale babeczki wyszły pyszne. Dziękuję! : )
ile oleju ? bo nie mam w domu ani margaryny ani masła
Dziękuję za fantastyczny przepis – rodzynki i rum zastąpiłam czekoladą i kakaem. Muffinki zagościły na stoliku w moim domu nie tylko na święta, ale też stanowiły świetny dodatek na Sylwestra i… zwykły, szary dzień. Rodzina i przyjaciele są zachwyceni:)
Bardzo się cieszę, że smakowały.
ekstra! wyszły pyszne! polecem z dodatkiem kakao :)
Babeczki wyśmienite! Wprost rozpływają się w ustach :) Dziękuję Ci za ten przepis, będę po niego często sięgać :)
Robiłam lepsze :) polecam przepis http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/sniadania/zebrane_muffinki
fajny szybki przepis :) wyszły pyszne i pięknie wyrosły :)
a kiedy mam dodać masło
Po wymieszaniu sypkich składników połączyć z „mokrymi” składnikami czyli z rozpuszczonym masłem oraz mlekiem i jajkiem.
Z podanych składników wyszło mi.. 48 muffinków!! Ale tych mini ;) Pięknie wyrosły, pyszne, puszyste i wilgotne w środku. Dodałam kropelki czekoladowe i cukier waniliowy(którego smak uwielbiam!), dla mnie przecudowny przepis – prostota przepisów na muffinki zachwyca :)
bardzo dobry przepis.. robię już drugi raz i wychodzi świetnie!
naprawde POLECAM!!!!!!!!!!! :b xd :)
u mnie 11 latek zrobil muffinki i wyszly pyszne zrobil je z czekolada rodzina byla zachwycona
kupa
Czy zamiast mąki pszennej mogła bym dodac tortowej?
mam 9 lat i wyszły nieźle tylko zapomniałam czegoś i wyszły babeczki :D
mam 9 lat i wyszły nieźle tylko zapomniałam czegoś i wyszły babeczki :D
czy tłuszcz, mleko i jajko dodawać osobno, czy wszystko na raz a potem wymieszać?
po zmieszaniu sypkich skladnikow, obojetnie w jakiej kolejnosci dodaje tłuszcz, mleko i jajko, (czy moze wszystko na raz?) jajko całe?
ja dodaję po kolei czyli co mam po ręką, kolejność nie jest istotna, a jajo całe
Wyszły pycha!!! Co prawda zamiast margaryny dodałam 1/4 szklanki oleju, ale wyszły rewelacyjnie! Dzięki za przepis:-)
Napradwe super. Wychodza za kazdym razem :) zawsze pyszne, nie sa suche, naparwde POLECAM
Mam pytanie: Czy kokilki należy całkowicie wypełnić masą czy tylko do połowy? Nie chciałabym żeby ciasto wyszło surowe:/ Dziękuję z góry za odpowiedź!
Ja dodaję ciut więcej niż połowę kokilki. Surowe na pewno by nie było, ale foremka całkowicie wypełniona masą bardzo wyrośnie, że w trakcie pieczenia może się „wlać”. Pozdrawiam
Co z roztopioną margaryną? Roztopić na kuchence i wlać do reszty składników? Przecież będzie gorące…. Można dokładniej tą część przepisu… Błagam!!
Tak. Margarynę (może być masło) roztopić albo na kuchence albo w mikrofali i wlać. Nie jest aż tak gorące, aby coś nie wyszło. Dla pewności można na chwilę odstawić aby lekko ostygło, jednak ja powoli wlewam od razu.
Witam, mam zamiar upiec te muffinki chłopakowi na urodziny zamiast tortu… będzie ich 26, bo tyle lat kończy i w związku z tym mam do Pani pytanie: jakiej wielkości były Pani papilotki? Kupiłam takie o średnicy 7 cm i zastanawiam się, czy jedna porcja ciasta wystarczy na zrobienie 26 muffinek w takiej wielkości papilotkach… ;) czy muszę zrobić aż podwójną porcję, żeby wyszło tyle muffinek, ile chcę? :)
Moje foremki były mniejsze – miały około 5 cm. Myślę, ze powinna Pani zrobić z podwójnej porcji. Powinno wyjść akurat.
Dziękuję bardzo za odpowiedź, mam nadzieję, że mi wyjdą, bo jestem początkującą kucharką :) pozdrawiam serdecznie!
BOŻE JAKIE TO PYSZNE! Zrobiłem właśnie porcyjkę, podzieliłem ją na dwie części, do jednej dodalem kakao i piekę z kawałkami białej czekolady z orzechami a do białej porcji dodaję po jednym tofifi. Wyszły nieziemskie ^^
Bardzo się cieszę, że Przepis na muffinki się sprawdza. Dziękuję za wszystkie komentarze:)
NIe wierzyłam ze mi wyjdą ale jestem mile zaskoczona !!!!!!!!! ;-) BOSKIE PO PROSTU !!!!!!!!! zrobiłam połowe z czekoladą w środku a druga połowa była z powidłami jabłkowymi :) synek sie zajda az mu sie uszy trzęsą :) Teraz tylko takie bede robić :) dziękuję za przepis :)
przepis megaaaaaaaaa:)
zamiast rodzynek,dalam gotowa mase z migdalow:):):)
urosly do nieba:)
Wyszły pyszne, ale nie dodałam rodzynek, raczej midałów, truskawek itp.
wyszly mi takie ogromne ze hej chyba przesadzilam z proszkiem do pieczenia!
Wyszły świetne, odrobinkę zmodyfikowałam przepis dodając zmielone migdały. Dwa talerze zostały wymiecione w niecałe 1,5 h. Dziękuję za super przepis i pozdrawiam serdecznie.
coś jakies takie strasznie suche :(
szukam przepisu na takie ciezkie mokre muffiny
Wszystko ładnie, pięknie, smacznie, tylko sugerując się tym zdjęciem to się trochę namachałam tą trzepaczką- gdzieś tak do rana :)
zrobilam!! pycha:-)
super!
a w sylikonowej formie udadzą się?
tak, ja najczęściej właśnie robię w foremkach z silikonu;
własnie pierwsza partia wyszła z piekarnika, wyglądają zniewalająco :) postanowiłam upiec wersję waniliowa z pokruszoną ciemną czekoladą oraz wersję cynamonowa z drobno pokrojonym jabłkiem. Mniam Mniam :D
Najlepszy przepis jaki uzylam!Naprawde polecam!
Bardzo się cieszę, że mój przepis się podoba i babeczki wychodzą:) Dla takich chwil warto gotować, piec i publikować. Pozdrawiam:)
Wlasnie zrobilam!! Mniamm pycha:-)
Wyszły pyszne tylko mam pytanie – być może to przez temp. pieczenia – mam prodiż góra moich babeczek jest pięknie zarumieniona, chrupiąca a przez to twardawa. Utworzyła się na nich taka skorupka ;)
mi nie wyszły :((
Moim zdaniem ten przepis jest niesamowity ja i moja 9 letnia siostra za kazdym razem uzywamy swietny !!;)
A czy ciasto mogę zrobić w czwartek,a w sobote tylko wstawić do piekarnika .?
A jak tak,to przez ten czas gdzie te ciasto przechować . ?
Radziłabym upiec ciasteczka i przechować je w lodówce. Ostatnio zrobiłam 24 muffinki i też stały około 2 dni. Nic się z nimi nie stało i smakowały tak samo jak pierwszego dnia.
Jeśli mają być dłużej przechowywane, ja zwyczajnie je zamrażam.
Mam pytanie,czy jak zrobię to w czwartek,to w sobote będą dobre,czy nie .?
jak dodajecie budyń albo jabłka??
właśnie skończyłymy jeść pierwsza partię – robiłam z córeczką bo bardzo chciała pomagać i chociaż margaryna została na parapecie , to i tak są pyszne :D
a ile sztuk wychodzi z tego przepisu?
tym razem były cytrynowe:)
Ja dziś robię z dyniowe z jabłkami. Jeszcze się pieką:) Jutro dodam post i zdjęcia:)
Przepyszne!! Ja zrobiłam z gorzką czekoladą :) pięknie wyrosły:) Bardzo dziękuję za przepis:)
Bardzo się cieszę:)
an ja robiłam jak w przepisie juz kilka razy…nigdy tak mocno nie wyrastaja i nie pękaja….ciekawe dlaczego?
Może za dokładnie ciasto zostało wymieszane? Ja mieszam aż składniki się połączą, ale nie na gładką masę, tylko tak aby powstały grudki.
a margarynę to roztopić na patelni czy po prostu ma być miękka?
Lepiej roztopić. Ja często robię to w plastikowym pojemniku z pokrywką i wstawiam na 1 minutę do mikrofali.
Pycha!!! wyszły rewelacyjnie,zrobiłam z kawałkami czekolady gorzkiej:)
właśnie skończyłam robić i jeść:D Osobiście dodałam pół opakowania cukru waniliowego i wyszły smaczne i normalnie urosły, jednak nie sugerowałam się czasem wyznaczonym powyżej, tylko sama ich „pilnowałam” :P myślę, że moje robiły się około 30 min. :)
Dziękuję za pozytywne komentarze. Przepis na prawdę jest sprawdzony i niezawodny. Może stanowić bazę do przygotowania mufinek z konfiturą, orzechami, owocami, makiem i z czym tylko zamarzymy.
Jeszcze raz polecam:)
Witam, musiałam wypróbować nową muffinkową blaszkę i wybór padł na ten właśnie przepis… wyszły przepyszne – puszyste, mięciutkie, jednym słowem – idealne ;)!!! I już tylko okruszki zostały ;);P!
cudowny przepis. ja zrobilam z czekolada i aromatem waniliowym i wyszly pyszne,slodkie i pachnace! urosly niesamowicie ;)
jakaś totalna beznadzieja …
1. są nie smaczne
2. nie chcą rosnąć
3. nawet 30 minut w piekarniku na 200 stopni im nie wystarcza
Ja myślę, że to nie wina przepisu, ale gdzieś indziej popełniłaś błąd. Przecież zdarza się, że czasem „coś” nie wychodzi.
Osobiście próbowałam ten przepis i moje muffinki wyszły smaczne.
są pyszne, też mam taki przepis i wychodzą idealne
Dziękuję:)
ja dodałam cynamon i łyżkę miodu :) wyszły słodziutkie i pachnące
Muffinki są rewelacyjne. Ja dodałam kawałki banana, połamaną drobno czekoladę i aromat pomarańczowy-wyszły przepyszne.Oczywiście dodatki każdy może dokładać według własnego upodobania. Smacznego!!!!
Przepis podstawowy jest idealny w swojej prostocie, a muffinki wychodzą pyszne!
babeczki sa rewelacyje.bardzo szybki przepis i prosty
Pięknie Ci wyszły te muffinki, ja jak robiłam ostatnio to polałam je czekoladą do polewania Fin Car z Lidla, uwielbiam wszystko co czekoladowe, Twoje wyglądają na pyszne, ale zamiast rodzynek to wolałabym kawałeczki czekolady:)