Danie główne

Mini pierogi ze szpinakiem i serem pleśniowym

pierogi ze szpinakiem

Przyszedł czas na pierogi ze szpinakiem. Przy okazji przygotowywanie ruskich specjałów, celowo zrobiłam ciasto z podwójnej porcji, aby wypróbować przepis ze szpinakiem. Pierogów nie sklejałam tradycyjne, tylko posłużyłam się moją kratką.

Przyszedł czas na pierogi ze szpinakiem. Przy okazji przygotowywanie ruskich specjałów, celowo zrobiłam ciasto z podwójnej porcji, aby wypróbować przepis ze szpinakiem. Pierogów nie sklejałam tradycyjne, tylko posłużyłam się moją kratką. Pierogów wyszła mała porcja, ponieważ mój mąż nie przepada za serem pleśniowym, więc z góry wiedziałam że będę je jeść sama.

Ciasto na pierogi

(przepis jak zawsze ten sam):

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajo
  • szczypta soli

Farsz – składniki

  • szpinak świeży
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek sera pleśniowego lazur (może też być feta)
  • pieprz
  • 2 łyżki śmietany 18 % (ja nie dałam)

Sposób przygotowania

Jak już wspomniałam ciasto przygotowałam z podwójnej porcji. Tak przygotowałam ruskie dla wszystkich i ze szpinakiem tylko dla mnie:)
Jednak w trakcie formowania pierogów zdałam sobie sprawę, że ciasta mi zostanie. Nie byłam pewna czy można je mrozić i zapytałam na Facebooku. Jakże była szybka reakcja kilku internautek (dzięki dziewczyny!). Upewniłam się, że ciasto takie można mrozić, a co ciekawsze rozwiązanie: można posiekać surowe ciasto na kluseczki, podsuszyć u zamrozić. Genialny pomysł gdy lubimy rosół.

Tak więc, przechodząc do naszych dzisiejszych pierogów ze szpinakiem podam źródło przepisu. Recepturę wzięłam z bloga Potrawy regionalne.

Składniki na ciasto zagniatamy. Szpinak myjemy i siekamy. Wrzucamy na patelnie, podlewamy łyżką wody i smażymy.

pierogi ze szpinakiem

Dodajmy rozgnieciony czosnek, mieszamy. Po chwili dodajemy ser i pieprz.

pierogi ze szpinakiem

Farsz można posolić, jednak dla mnie ser jest wystarczająco słony, aby go jeszcze dosalać. Na końcu dodać śmietanę i wymieszać.

pierogi ze szpinakiem

Moją kratkę posypałam mąką, aby łatwiej wyjmować pierożki. Ciasto należy rozwałkować na nieco większy płat niż  wielkość kratki.

pierogi ze szpinakiem

Wyłożyć nadzienie i przykryć drugim plackiem ciasta.

pierogi ze szpinakiem

Pierogi wyjąć z foremki. Można to zrobić na dwa sposoby. Przecisnąć na wylot lub oderwać do góry. ruga metoda jest bardziej niebezpieczna, bo ryzykujemy, że pierożek się rozklei. Z kolei przy przeciskaniu pierożków na wylot nabierają one  ładnego owalnego wyglądu. Sami zobaczcie.

pierogi ze szpinakiem

Pierogi wyjąć z foremki. Można to zrobić na dwa sposoby. Przecisnąć na wylot lub oderwać do góry. ruga metoda jest bardziej niebezpieczna, bo ryzykujemy, że pierożek się rozklei. Z kolei przy przeciskaniu pierożków na wylot nabierają one  ładnego owalnego wyglądu. Sami zobaczcie.

pierogi ze szpinakiem

Pierogi wrzucamy na wrzątek z  łyżką oleju. Jak dla mnie najlepiej smakują podsmażone.

14 Comments

14 Comments

  1. Madda

    19/06/2013 at 21:40

    Bardzo spodobala mi sie Twoja forma do pierogow. Mam pytanie czy ona jest z aluminium,plastiku czy moze jeszcze inna. Sa rozne na rynku i nie wiem ktora wybrac. Czy naprawde tak dobrze sie sprawdza?
    Pozdrawiam

    • jakpomasle

      jakpomasle

      19/06/2013 at 23:26

      Moja jest chyba ze stopu aluminium i czegoś jeszcze (dosyć lekka, ale nie jak samo aluminium). Forma jest bardzo stara. Znalazłam ją w domu u babci. Od lat nikt jej nie używał. Sama też nie często z niej korzystam, ale fantastycznie sprawdziła się jak robiłam krakersy: http://www.jakpomasle.pl/okazjonalna/krakersy-z-chilli-przekaska-nie-tylko-dla-kibica/
      Lubię takie różne gadżety kuchenne i wolę mieć tą foremkę niż nie mieć, bo wiem, że może się przydać.
      Pozdrawiam:)

  2. Urszula

    02/06/2013 at 16:47

    Witam Paulo, Twoja forma jest „obszerniejsza” od mojej. Moja ma kształt owalny i wychodzi z niej na raz 19 sztuk 5 cm. pierożków, pozdrawiam serdecznie :)
    Urszula-prostepotrawy

    • jakpomasle

      jakpomasle

      02/06/2013 at 21:45

      Dziękuję za informację. Na zdjęciu wydawało mi się, że są podobnej wielkości. Pozdrawiam:))

    • jakpomasle

      jakpomasle

      02/06/2013 at 21:45

      Dziękuję za informację. Na zdjęciu wydawało mi się, że są podobnej wielkości. Pozdrawiam:))

  3. Urszula

    02/06/2013 at 16:47

    Witam Paulo, Twoja forma jest „obszerniejsza” od mojej. Moja ma kształt owalny i wychodzi z niej na raz 19 sztuk 5 cm. pierożków, pozdrawiam serdecznie :)
    Urszula-prostepotrawy

  4. Olga

    25/05/2013 at 15:15

    Pyszne pierożki, szpinak i ser pleśniowy to bardzo zgrana para :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  5. Olga

    25/05/2013 at 15:15

    Pyszne pierożki, szpinak i ser pleśniowy to bardzo zgrana para :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  6. Agata G.

    21/05/2013 at 22:15

    Woow, fajna foremka!

    • jakpomasle

      jakpomasle

      22/05/2013 at 10:57

      Dziękuję:)
      Jest stara jak świat, ale retro zawsze jest w modzie i najważniejsze, że spełnia swoją funkcję.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      22/05/2013 at 10:57

      Dziękuję:)
      Jest stara jak świat, ale retro zawsze jest w modzie i najważniejsze, że spełnia swoją funkcję.

  7. Moje Kulinarne Rozterki

    21/05/2013 at 19:02

    Bardzo fajny przepis. Zachęcam do udziału w konkursie polskie przysmaki z mąki i ziemniaków.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    • jakpomasle

      jakpomasle

      23/05/2013 at 10:14

      Dziękuję za zaproszenie.
      Gotowe:)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      23/05/2013 at 10:14

      Dziękuję za zaproszenie.
      Gotowe:)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top