Alkohole i napoje

Miętowy kompot z rabarbaru

kompot z rabarbaru 2

Na zimę zawszę przygotowuję kilka słoików kompotu, w tym moje ulubione z mirabelek oraz renklod. Oba rodzaje śliwek są do siebie podobne z wyglądu i ze smaku. Są kwaśne, a przez to wspaniale gaszą pragnienie i chociaż przygotowuję je na jesień, to na przekór wszystkiemu, kompot najczęściej pijemy wiosną i latem.

kompot z rabarbaru

Na zimę zawszę przygotowuję kilka słoików kompotu, w tym moje ulubione z mirabelek oraz renklod. Oba rodzaje śliwek są do siebie podobne z wyglądu i ze smaku. Są kwaśne, a przez to wspaniale gaszą pragnienie i chociaż przygotowuję je na jesień, to na przekór wszystkiemu, kompot najczęściej pijemy wiosną i latem.

Lato ma tą przewagę nad zimą, że dodaję miętę prosto z ogródka. W ubiegłym roku posiana, w tym pięknie się rozrosła. Początkujących pocieszę, że mięta nie wymaga prawie żadnych zabiegów pielęgnacyjnych z naszej strony. Szczerze powiem, że nie spodziewałam się nawet, że w tym roku wyrośnie w tym samym miejscu. Sami zobaczcie:

mięta pieprzowa uprawa

Tak więc wiosenny kompot przygotowałam ze świeżych liści mięty, kilku łodyg rabarbaru i kilku śliwek z kompotu.

Składniki:

  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • kilka listków mięty
  • 3 śliwki renklody ze słoika (może się obejść)
  • 4 łyżki cukru
  • plasterek limonki do ozdoby

Rabarbar umyć, obrać jeśli ma twardą skórkę. Ja zawsze obieram, wtedy lepiej puszcza sok. Pokroić na grube plastry i zasypać cukrem w rondelku i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dolać na oko 1 l wody i zagotować. Mój rabarbar gotował się tylko minutę, bo jak wiadomo gotowanie niszczy witaminy, a rabarbar ma ich nie mało (witaminy z grupy B, witaminę C i karoten oraz magnez, potas, wapń, sód, żelazo, fosfor, ). Miałam dużo czasu i odstawiłam go pod przykryciem aby zmiękł. W dużym dzbanku rozgniotłam śliwki z kompotu, wlałam wodę z rabarbarem i wrzuciłam listki mięty. Można dosłodzić do smaku.

Rabarbar to idealny składnik kompotu, bo ma specyficzny, kwaśny i orzeźwiający smak. Jego wykonanie jest tak proste, że z pewnością poradzą kuchenni nowicjusze. A w upalny dzień proponuję dodać kilka kostek lodu.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Kruche ciasteczka z galaretką rabarbarową | Jak Po Maśle

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top