Home Kuchnia Danie główne Meksykańska tortilla z sosem chili + FILM

Meksykańska tortilla z sosem chili + FILM

3 min read
2
0
tortilla z kurczakiem

tortilla_2
Nigdy się z tym na blogu nie ujawniałem, ale jednym z moich marzeń jest odwiedzić Meksyk. Kraj dla ludzi zuchwałych, w którym Państwo nie wtrąca ludziom do wszystkiego. Każdy liczy na siebie i to jest piękne. W przeciwieństwie do tej (tfu!) socjalistycznej Unii Europejskiej, w której przyszło nam mieszkać.

Ponieważ ostatnio z kasą krucho i wycieczki transkontynentalne są ostatnimi na mojej liście wydatków, wymyśliłem sobie podróż kulinarną i przygotowałem tortillę z kurczaka. Tortilla nie może się obyć bez ostrego sosu chili, więc o niego też zadbałem.

Tortilla meksykańska z kurczakiem

Zrobienie tortilli jest naprawdę proste i nie trzeba być mistrzem sztuki kulinarnej, aby temu podołać. Polecam to danie wszystkim tym, którzy dopiero uczą się gotować oraz rodzicom chcącym zająć swoje dzieci w kuchni.

Podane przeze mnie składniki wystarczą na przygotowanie 1 grubej lub 2 cienkich tortilli. Jaką wersję wybierzecie zależy tylko i wyłącznie od Waszych upodobań. Ja wybrałem wersję „na bogato” ;).
Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 4 placki pszennej tortilli
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 3 ostre papryczki chili
  • 1 limonka
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g sera żółtego
  • 2 papryki (czerwona i zielona)
  • 200 g czerwonej fasoli w puszce
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 cebula

Dokładny opis przygotowania (krok po kroku) znajduje się w filmie powyżej.
tortilla_3

Pikantny sos chili

Przygotowanie sosu jest bajecznie proste. Wystarczy pokroić paprykę, cebulę i posiekać czosnek, a następnie zmieszać je ze składnikami opisanymi poniżej.

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1 limonka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej i 1/2 papryki zielonej
  • 150g słodkiego sosu chili
  • papryka słodka (mielona)
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 cebula

tortilla_4
I to by było już wszystko. Tortilla z kurczaka z sosem chili to naprawdę proste danie, a jego przygotowanie nie zabiera zbyt wiele czasu.
Czekamy na Wasze komentarze, co myślicie na temat przepisu i jak Wam się podoba Jak Po Maśle Przed Kamerą :)

Load More Related Articles
Load More By Jacek Andrzejewski
Load More In Danie główne

2 komentarze

  1. Dorota

    12/07/2013 at 11:00

    Bardzo fajnie się Ciebie ogląda :) super pomysł z własnym programem kulinarnym! Czekam na więcej :) Pozdrawiam!

    Reply

    • Jacek Andrzejewski

      12/07/2013 at 11:13

      Hej! Wielkie dzięki, bardzo mi miło :) Na pewno będzie więcej, bo kolejny odcinek „Przed kamerą” w każdy piątek, ale już powstają nowe filmy z Paulą (Koktajle itp.) oraz filmy modowo-krawieckie, więc będzie na co popatrzeć :) Zapraszam!

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Pieczona kaczka po azjatycku z makaronem

Nie wiem, czy wiecie, ale drób w Polsce to jedno z najpopularniejszych mięs. W naszym domu…