Home Kuchnia Ciasta Makowiec czyli tradycyjny polski przepis na struclę z makiem

Makowiec czyli tradycyjny polski przepis na struclę z makiem

8 min read
20
0
strucla makowa

 

Strucla z makiem inaczej makowiec chyba najbardziej kojarzy mi się z Wigilijnym ciastem, chociaż u mnie w domu makowiec najczęściej przyjmował postać ciasta z blachy. Sklepowe wersje ciasta z makiem zawierają dużo ciasta i cienką kreskę maku, dlatego sto razy bardziej wolę przygotować taką struclę w domu. Tym razem przygotowałam je troszkę inaczej, a dzięki temu strucle drożdżowe są równe i nieprzerośnięte. Przepis wzięłam od Moich Wypieków.

Mielenie maku

Podczas pieczenia nie obyło się bez przygód. Otóż, mak wymaga zmielenia i w tym momencie przypomniało mi się, że pękło mi sprzęgło ślimaka maszynki (!) i markowy robot jest tutaj bezradny, bo jak wiadomo, bez ślimaka ani rusz. W takich sytuacjach, gdy technologia XXI wieku zawodzi sięga się pod stół i wyciąga 30-letnią manualną maszynkę do mielenia. O dziwo kratka pasowała i nawet szybko poszło. Mak został przyzwoicie zmielony 3 razy. Ręcznie.

Mak niebieski

Kilka dni temu zakupiłam 300 g maku. Mak był zapakowany w woreczek, a kupiłam go w warzywniaku. Chciałam zakupić produkt lokalny, nie taki który pokonał tysiące kilometrów, aby mógł wytrzymać etap transportu i długotrwałego przechowywania w sklepie. Jak już miałam zabierać się za pieczenie, okazało się, że trochę mało tego maku mam. Przy okazji kupowania bakalii w Biedronce chwyciłam małą paczuszkę z niebieskimi ziarnami i pobiegłam do domu.

Ci którzy obserwują nas na Facebooku mogli wczoraj zobaczyć poniższe zdjęcie. Notka na portalu była zagadką, a Internauci zgadli, że ten niebieściutki pochodzi z Czech, a ten szarawy z lewej to nasz polski.

makowiec strucla z makiem

Niezbędne składniki

Ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki wódki lub spirytusu

Masa makowa:

  • 500 g maku suchego
  • 150 g cukru
  • 100 g rodzynków
  • 50 g orzechów włoskich (posiekanych)
  • 3 łyżki miodu
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • 6 białek

Drożdże pokruszyć do małej miseczki, dodać 3 łyżki cukru, ciepłe mleko i kilka łyżek mąki. Wymieszać. Mogą powstać grudki, ale to nic. Odstawić na 10-15 minut, aż masa zacznie rosnąć (zdjęcie poniżej). Do miski wsypać mąkę i pozostałe składniki, na końcu wlać zawartość miseczki i rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto. Ja mam ułatwienie, bo robię to hakiem w robocie. Jeśli nie macie wyboru to musicie zagnieść ciasto rękami. Dla nie wprawionych mam wskazówkę. Po dodaniu mokrych składników nie zagniatam ciasta ręką, bo wszystko się przyklei do niej. Składniki mieszam widelcem, aż się połączą na tyle, że można zacząć wyrabiać ręką. Zagniecione ciasto przykryć ściereczką. Odstawić na co najmniej godzinę. Można w tym czasie zająć się makiem.

makowiec strucla z makiem

Mak zalać wrzątkiem, wymieszać, odlać wodę, a najlepiej przełożyć mak na sito. Mak przepuścić przez maszynkę 3 razy. Oczywiście można użyć gotowej masy makowej, ale nie polecam. Raz w roku można chwilę poświęcić na kręcenie maku niż kupować masę o przeciętnej zawartości maku30%. Wszystkie składniki na masę makową wymieszać w misce wraz ze zmielonym makiem. Na końcu dodać ubite białka z jajek. Wymieszać delikatnie.

makowiec strucla z makiem

Ciasto drożdżowe podzielić na 3 kulki. Pierwszą z nich rozwałkować na prostokąt (ok. 3mm).

makowiec strucla z makiem

Wyłożyć 1/3 masy makowej. Wyrównać powierzchnię łopatką.

makowiec strucla z makiem

Struclę zwinąć.

makowiec strucla z makiem

Arkusz papieru do pieczenia posmarować olejem. Położyć struclę i zawinąć papier 2 razy, tak aby było ok. 1 cm luzu od góry. Postąpić tak samo w przypadku pozostałych 2 strucli.

makowiec strucla z makiemmakowiec strucla z makiem

Po zawinięciu ciast w papier, warto odstawić strucle 15 minut do lekkiego wyrośnięcia, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 190° C. Czas pieczenia 30-40 minut.

makowiec strucla z makiem

Tak wyglądają moje strucle oblane lukrem.

makowiec strucla z makiem

Lukier bardzo łatwo się robi. Podam Wam 2 sprawdzone przez mnie przepisy.

Lukier I (idealny do pączków, strucli)

  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • szczypta kwasku cytrynowego

Cukier puder należy wymieszać z wodą i kwaskiem cytrynowym. Jeśli masa jest zbyt rzadka, należy dosypać cukru pudru, jeśli zbyt gęsta to dolać kilka kropel wody.

Lukier II (idealny do zdobienia pierniczków)

  • 120 g cukru pudru
  • 1 surowe białko jaja
  • szczypta kwasku cytrynowego

Do cukru pudru dodać kwasek i białko. Ucierać trzepaczką aż masa będzie jednolita. W razie potrzeby dosypać cukru pudru. Lukier ten Jacek ostatnio wykorzystał do ozdabiania domu z piernika (film i przepis tutaj).

makowiec strucla z makiem

Lubicie takie makowce?

Czy może w waszym rejonie Polski jada się inne ciasto podczas Wigilii?

strucla makowa

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

20 komentarzy

  1. Reni

    31/12/2016 at 22:01

    Robiłam po raz pierwszy i wyszły wspaniałe. Przepis rewelacyjny

    Reply

  2. Jola

    24/12/2016 at 08:33

    Super przepis, moje makowce jak malowane:))i pyszne:))

    Reply

  3. Beata

    22/12/2016 at 14:35

    Czy moge dodac wodke po wyrosnieciu ciasta bo zapomnialam wczesniej?

    Reply

  4. Kadii

    20/12/2016 at 13:45

    Mama pytanie ciepłe mleko czyli trzeba je zagotować żeby było wrzące czy tylko je podgrzać?

    Reply

  5. Iwona

    08/12/2016 at 20:19

    Jak długo trzymać mak zalany wrzątkiem?

    Reply

  6. marek

    25/02/2016 at 15:46

    Dzisia robie frugi raz. Pierwszy wyszedl idelanie. SUPE PRZEPIS !!! bez zbednych pierdół !!

    Reply

  7. Kasia

    21/09/2014 at 09:47

    Witam serdecznie chcialabym sie dowiedziec czy czas pieczenia ktory jest podany w przepisie jest w piekarniku z termoobiegiem czy bez?
    Pozdrawiam! :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      23/09/2014 at 14:08

      Najczęściej piekę bez termoobiegu i tak też było tutaj.

      Pozdrawiam :)

      Reply

  8. justa

    25/12/2013 at 23:44

    robiłam na Święta ale niestety nie wyszedł-w smaku pyszny ale pusty w środku od góry.Czy wie Pani co zrobiłam nie tak?

    Reply

  9. Paulina Graczyk

    13/12/2013 at 23:06

    o ile trzeba zmiejszyć składniki żeby wyszły dwa makowce?

    Reply

  10. Anna Wajda

    11/12/2013 at 09:39

    już mi ślinka cieknie,od dziecka jestem fanem maku i na pewno w ty roku makowca według waszego przepisu zrobię

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      11/12/2013 at 22:36

      Koniecznie daj znać jak już upieczesz. Na pewno się uda :)

      Reply

  11. Natalia

    10/12/2013 at 19:46

    jak tylko wczoraj zobaczyłam zdjęcie na FB wiedziałam że będzie makowiec tylko pozostało pytanie czy rolada czy zwykły na kruchym cieście i cieszę się że zrobiłaś taki bo mogę odgapić przepis na ciasto :) co prawda znalazłam w internecie już jakies dwa i wydrukowałam sobie w pracy ale Twój pewnie będzie lepszy więc muszę sobie druknąć jutro :) tylko że ja mam masę makową więc nie wiem ile na takie trzy rolady potrzeba tej masy :) jakbyś pomogła byłabym wdzięczna

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      10/12/2013 at 21:32

      Wiadomo, że im więcej maku tym lepiej. 2 Puszki to na pewno pójdą, a 3 to nie wiem czy nie za dużo.

      Reply

      • Natalia

        10/12/2013 at 21:37

        mam dwie puszki właśnie ale trochę z jednej zabiorę bo na wigilię mama robi takie fajne paluszki z makiem i bakaliami, więc po prostu zmniejsze troche proporcje na ciasto i powinno byc ok :)

        Reply

        • Natalia

          10/12/2013 at 21:38

          choc napewno do tej masy dosypie jeszcze orzechy, rodzynki, jakies migdaly moze wiec bedzie troche wiecej a ze rodzynek kupilam za duzo i bardzo je lubie to bede musiala je wykorzystac jakos heh

          Reply

          • jakpomasle

            jakpomasle

            10/12/2013 at 21:41

            dosyp, dosyp! Ja uwielbiam bakalie. Ciasto wiele na tym zyska:)

  12. nathaliae

    10/12/2013 at 15:40

    Uwielbiamy takie strucle i u mnie moja druga połowa nie wyobraża sobie świat bez takiej formy makowca ;) najczęściej piekę 2 szt i w drugi dzień świąt nie ma już ani kawałka… Mikołaj zjada w nocy, czy co… ;)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      10/12/2013 at 21:32

      Mikołaj zjada i zostawia prezenty. Można mu jeszcze szklankę mleka zostawić :))

      Reply

      • nathaliae

        11/12/2013 at 13:55

        Dobry pomysł. Może jak mu zostawię mleko to on zostawi chociaż kawałeczek na drugi dzień do kawy ;)

        Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …