Home Kuchnia Ciasta Magdalenki, przepis na francuskie ciasteczka maślane

Magdalenki, przepis na francuskie ciasteczka maślane

3 min read
8
0

magdalenki
Jakoś tak ostatnio naszła mnie ochota na magdalenki. Dla tych, którzy nie wiedzączym one są, spieszę z wyjaśnieniem: Magdalenki to  francuskie ciastka biszkoptowe, wypiekane w szktałcie muszelek. Bardzo lekkie, delikatne i niepowtarzalne w smaku. Od dłuższego czasu za mną chodziły, ale dopiero teraz przełamałam się, by je zrobić.

Nie pamiętam gdzie i kiedy jadłam po raz pierwszy magdalenki. Ale za to doskonale pamiętam, że posmakowały mi od pierwszego kęsu. Ze względu na brak odpowiednich foremek w kształcie muszelek, bardzo odkładałam decyzję o ich upieczeniu. To właśnie metalowym foremkom ocharakterystycznym kształcie, ciasteczka zyskują swój niepowtarzalny charakter.

Dopiero niedawno, zupełnie przypadkiem, natrafiłam w sklepie na charakterystyczne muszelkowe foremki do pieczenia. Od razu wiedziałam, że już czas… :)

Przepis z którego korzystałam pochodzi z książki Barbary Bytnerewiczowej „Ciasta domowe” z 1989 roku.

Składniki

  • 2 jajka
  • 160 g cukru
  • szczypta soli
  • skórka z 1 cytryny
  • 160 g mąki
  • 130 g stopionego masła lub margaryny (ja dodałam masło)
  • cukier puder do posypania

Magdalenki – przygotowanie krok po kroku

Ubić jajka z cukrem z solą na puszystą masę. Dodać otartą skórkę z cytryny oraz stopniowo przesianą mąkę, na samym końcu stopione letnie masło. W trakcie dodawania składników masę powoli mieszać. Ja zrobiłam to na niskich obrotach w robocie.

Foremki natłuścić. Najlepsze są tłuszcze stałe: masło, margaryna lub smalec. Nie spływają po ściankach i po dodaniu masy nie mieszają się z nią. Piekarnik nagrzać.

magdalenki

Foremki napełnić przygotowaną masą do połowy wysokości. Ciasto jest bez proszku do pieczenia, ale mimo to ładnie wyrośnie. Ciasteczka pieczemy przez 5-8 minut w temp. 160° C, a później dopiekać przez 10 minut w gorącym piekarniku. Magdalenki nie muszą, a wręcz nie powinny się zarumienić. Po upieczeniu ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.

Mam nadzieję, że zachęciłam Was do upieczenia magdalenek. Bardzo jestem ciekawa, czy próbowaliście już tych smacznych francuskich ciasteczek? :)

  • ciasto jogurtowe przepis

    Lekkie i kremowe ciasto jogurtowe z truskawkami

    Zaczął się sezon na truskawki, więc będziemy z nich korzystać w naszej kuchni na wszelkie …
  • ciasto z dynią

    Puszyste ciasto z dynią

    Cały rok czekam na czerwiec, bo są truskawki. Cały rok czekam na sierpień, bo są pomidory.…
  • ciasto szefowej

    Ciasto szefowej

    Ciasto szefowej - pyszne i lekkie niczym chmurka. Pierwszy i ostatni raz to ciasto przygot…
Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

8 komentarzy

  1. Kinga

    30/07/2013 at 15:45

    Magdalenki w piekarniku. Dziękuję ślicznie za przepis :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      30/07/2013 at 20:52

      Cieszę się, że się przydał :)

      Reply

  2. kuchenny bałagan

    08/04/2013 at 18:53

    Bardzo lubiłam takie ciasteczka jako dziecko, chętnie znowu je zjadła :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      08/04/2013 at 20:09

      Ja w dzieciństwie ich nie jadłam, ale rzeczywiście są smakowite:)

      Reply

  3. Misia

    08/04/2013 at 17:55

    Bardzo chciałabym je zrobić, ale niestety, nie posiadam tych charakterystycznych foremek :( Muszę dopisać je do listy zakupów ;)
    Ściskam cieplutko!

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      08/04/2013 at 20:08

      Ja już od dawana zbierałam się do ich zakupu, aż niedawno dostałam je w prezencie. Polecam:)

      Reply

  4. Marta Pękalska

    08/04/2013 at 11:31

    Pycha:) super tabliczka :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      08/04/2013 at 20:07

      Dziękuję:)
      Zobaczyłam ją na zaprzyjaźnionym blogu:))))

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …