Ciasta

Magdalenki, przepis na francuskie ciasteczka maślane

SONY DSC

Jakoś tak ostatnio naszła mnie ochota na magdalenki. Dla tych, którzy nie wiedzą o czym piszę, spieszę z wyjaśnieniem: Magdalenki to francuskie ciastka biszkoptowe. Bardzo lekkie, delikatne i niepowtarzalne w smaku. Niepowtarzalny też jest ich kształt, ale o tym szerzej w dzisiejszym wpisie…

magdalenki
Jakoś tak ostatnio naszła mnie ochota na magdalenki. Dla tych, którzy nie wiedzączym one są, spieszę z wyjaśnieniem: Magdalenki to  francuskie ciastka biszkoptowe, wypiekane w szktałcie muszelek. Bardzo lekkie, delikatne i niepowtarzalne w smaku. Od dłuższego czasu za mną chodziły, ale dopiero teraz przełamałam się, by je zrobić.

Nie pamiętam gdzie i kiedy jadłam po raz pierwszy magdalenki. Ale za to doskonale pamiętam, że posmakowały mi od pierwszego kęsu. Ze względu na brak odpowiednich foremek w kształcie muszelek, bardzo odkładałam decyzję o ich upieczeniu. To właśnie metalowym foremkom ocharakterystycznym kształcie, ciasteczka zyskują swój niepowtarzalny charakter.

Dopiero niedawno, zupełnie przypadkiem, natrafiłam w sklepie na charakterystyczne muszelkowe foremki do pieczenia. Od razu wiedziałam, że już czas… :)

Przepis z którego korzystałam pochodzi z książki Barbary Bytnerewiczowej „Ciasta domowe” z 1989 roku.

Składniki

  • 2 jajka
  • 160 g cukru
  • szczypta soli
  • skórka z 1 cytryny
  • 160 g mąki
  • 130 g stopionego masła lub margaryny (ja dodałam masło)
  • cukier puder do posypania

Magdalenki – przygotowanie krok po kroku

Ubić jajka z cukrem z solą na puszystą masę. Dodać otartą skórkę z cytryny oraz stopniowo przesianą mąkę, na samym końcu stopione letnie masło. W trakcie dodawania składników masę powoli mieszać. Ja zrobiłam to na niskich obrotach w robocie.

Foremki natłuścić. Najlepsze są tłuszcze stałe: masło, margaryna lub smalec. Nie spływają po ściankach i po dodaniu masy nie mieszają się z nią. Piekarnik nagrzać.

magdalenki

Foremki napełnić przygotowaną masą do połowy wysokości. Ciasto jest bez proszku do pieczenia, ale mimo to ładnie wyrośnie. Ciasteczka pieczemy przez 5-8 minut w temp. 160° C, a później dopiekać przez 10 minut w gorącym piekarniku. Magdalenki nie muszą, a wręcz nie powinny się zarumienić. Po upieczeniu ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.

Mam nadzieję, że zachęciłam Was do upieczenia magdalenek. Bardzo jestem ciekawa, czy próbowaliście już tych smacznych francuskich ciasteczek? :)

8 Comments

8 Comments

  1. Kinga

    30/07/2013 at 15:45

    Magdalenki w piekarniku. Dziękuję ślicznie za przepis :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      30/07/2013 at 20:52

      Cieszę się, że się przydał :)

  2. kuchenny bałagan

    08/04/2013 at 18:53

    Bardzo lubiłam takie ciasteczka jako dziecko, chętnie znowu je zjadła :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      08/04/2013 at 20:09

      Ja w dzieciństwie ich nie jadłam, ale rzeczywiście są smakowite:)

  3. Misia

    08/04/2013 at 17:55

    Bardzo chciałabym je zrobić, ale niestety, nie posiadam tych charakterystycznych foremek :( Muszę dopisać je do listy zakupów ;)
    Ściskam cieplutko!

    • jakpomasle

      jakpomasle

      08/04/2013 at 20:08

      Ja już od dawana zbierałam się do ich zakupu, aż niedawno dostałam je w prezencie. Polecam:)

  4. Marta Pękalska

    08/04/2013 at 11:31

    Pycha:) super tabliczka :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      08/04/2013 at 20:07

      Dziękuję:)
      Zobaczyłam ją na zaprzyjaźnionym blogu:))))

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top