Home Kuchnia Ciasta Ma’am „Pani Walewska” czyli ciasto Pychotka

Ma’am „Pani Walewska” czyli ciasto Pychotka

5 min read
4
0
pani walewska pychotka

Ciasto Pani Walewska, popularne także jako Pychotka, często można kupić w cukierni albo spotkać u cioci na imieninach. Nie jest trudne do przygotowania, a do tego kusi wyglądem i niesamowitym smakiem. Według mnie najlepsza jest warstwa z dżemem, która nadaje kwaśny posmak słodkim i kruchym warstwom. Warto dać na wierzch prażone płatki migdałów lub orzechy włoskie. Przepis na tą słodycz wzięłam od Moich Wypieków.

Ciasto przygotowałam na weekend. Uwielbiam usiąść w wygodnym fotelu lub na kanapie z filiżanką kawy i dobrą książką. Do tego kocyk i odpływam… Teraz jestem na etapie czytania biografii Lady Di. Książka bardzo wciągająca, a ciasto przepyszne.

Niezbędne składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 6 żółtek

Beza:

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa kremowa:

  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • kilka kropel aromatu migdałowego

oraz dżem porzeczkowy i płatki migdałów

Ciasto kruche

Składniki na ciasto kruche połączyć i zagnieść. Podzielić na pół, rozwałkować na dwa placki o wymiarach blachy. U mnie jest to: 27×32 cm. Przygotować bezę.

pani walewska pychotka

 

Przygotowanie bezy

Białka ubić bez cukru, a pod koniec wsypywać małymi porcjami cukier i dalej ubijać. Wyłączyć mikser. Dodać skrobie ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.

Na surowe placki z kruchego ciasta wyłożyć dżem. Doskonale sprawdza się z czarnej porzeczki. Rozsmarować go dokładnie. Ostrożnie wyłożyć ubite białka na ciasto i upiec. Ja upiekłam jednocześnie dwa placki (z termoobiegiem), ale jeśli będziecie to robić oddzielnie, musicie przygotować połowę bezy na jeden placek, a potem resztę na drugi. Jeden z placków można posypać płatkami migdałowymi. Czas pieczenia ok. 40 minut w 175° C. Upieczone placki ostudzić.

pani walewska pychotka

Masa kremowa

Szklankę mleka podgrzać. W drugiej utrzeć cukier, mąkę, skrobie ziemniaczaną i żółtka. Dodać do gotującego się mleka i mieszać, aż powstanie jednolity i gładki budyń. Ostudzić. Masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby zmiękło, pokroić na kawałki i utrzeć na puch. W trakcie dalszego ucierania dodawać po łyżce budyniu i ucierać dalej. Można dodać odrobinę olejku migdałowego. Tak przygotowaną masą przełożyć upieczone placki i wstawić w chłodne miejsce, aby ciasto lekko zmiękło. Warto przykryć je folią. Czas odpoczynku to ok. 3h, a może być cała noc.

pani walewska pychotka

Jedliście Pychotkę? Lubicie?

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

4 komentarze

  1. nathaliae

    14/01/2014 at 14:54

    Uwielbiamy pychotkę. :D
    Masz racje, trudna nie jest ale trochę czasochłonna, szczególnie gdy się nie ma dwóch jednakowych foremek…

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      14/01/2014 at 15:00

      Ja włożyłam placki na raz. Jeden w formie, drugi na papierze. Nie wyszło źle, jedna z bez się nadto rozłożyła, ale po upieczeniu ładnie docięłam boki i wyszło równo.

      Reply

  2. Jacek Andrzejewski

    13/01/2014 at 15:26

    Zwykle robię to osobiście, ale tym razem nie mogę się oprzeć – Paula, piękne zdjęcia! :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      13/01/2014 at 21:09

      Pewnie masz racje, ale znasz mnie – mało kiedy jestem zadowolona ;)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …