Kuchnia

Łazanki, a nie kluski z makiem na Wigilię

łazanki z makiem

Przed świętami, my kobiety mamy dużo pracy i obowiązków związanych z przygotowaniem potraw, z zadbaniem o dom i rodzinę. Niektóre sprawy można sobie ułatwić, inne nie. Podobnie jest z kluskami z makiem, które lubię. Ich przygotowanie od początku do końca wymaga czasu, ale od dwóch lat ułatwiam sobie sprawę.

Przed świętami, my kobiety mamy dużo pracy i obowiązków związanych z przygotowaniem potraw, z zadbaniem o dom i rodzinę. Niektóre sprawy można sobie ułatwić, inne nie. Podobnie jest z kluskami z makiem, które lubię. Ich przygotowanie od początku do końca wymaga czasu, ale od dwóch lat ułatwiam sobie sprawę. W ubiegłym roku przygotowałam je tak (klik) czyli ręcznie robione kluseczki wymieszałam z makiem, miodem i bakaliami.

W tym roku przyłożyłam się do nadzienia,  a kluski zastąpiłam łazankami. W moim domu rodzinnym, najczęściej jedliśmy kluski na śniadanie. Według tradycji w Wigilię należy pościć i to dosłownie. Ale w natłoku pracy, bez posiłku można opaść z sił? Post nie dotyczył nas – dzieci. Zajadaliśmy się kluskami, aż nam się uszy trzęsły. Mi zostało mi tak do dziś…

Niezbędne składniki

  • 250 g maku niebieskiego (najlepszy z Polski)
  • rodzynki
  • orzechy
  • migdały
  • skórka pomarańczowa
  • aromat migdałowy
  • miód
  • cukier
  • makaron łazanki

Celowo nie podałam ilości składników, bo proporcje w tym daniu nie są istotne. Bakalie i miód dodajemy według swojego uznania. Jeśli ktoś lubi mniej słodko, trzeba dodać mniej miodu czy cukru.

Mak zalać wrzątkiem, pomieszać i odcedzić na sicie. Zmielić w maszynce do mielenia. W misce wymieszać z cukrem. Ja na 250 g maku dałam 1/4 szklanki cukru. Do utartej masy dodać miód, aromat i bakalie (orzechy i migdały posiekać).

łazanki z makiem

Łazanki ugotować według przepisu na opakowaniu i wymieszać w misce z masą makową. Całość polać miodem. Można wbijać widelec!

Bon appetit!

U Jacka w domu rodzinnym nie jada się łazanek w ogóle. To dlatego, że nikt ich nie lubi. A jak jest u Was, czy jadacie łazanki w święta? A może macie jakieś inne własne, rodzinne tradycje kulinarne z okazji Świąt? :)

kluski z makiem

5 Comments

5 Comments

  1. Kinga Kornacka

    25/12/2013 at 15:28

    U mnie nie ma niestety takiej tradycji. Niestety, bo przez to w ogóle nie miałam okazji spróbować tego dania, a osobiście chętnie bym je zajadał :)

  2. nathaliae

    24/12/2013 at 16:33

    U mnie tylko ja je jadam :)
    Życzę Wam Wesołych, rodzinnych Świąt, pełnych pyszności, smakołyków i ładnie uszytych ubrań :)

  3. Natalia

    24/12/2013 at 15:58

    u mnie na Wigilię robi się paluszki a makiem, rodzynkami, orzechami itd :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      24/12/2013 at 16:04

      Paluszki? A z czego te paluszki?

      • Natalia

        27/12/2013 at 11:37

        a paluszki to nic innego jak takie kluski zrobione po domowemu i na słodko :) mąka jajka cukeir woda – to składniki na ciasto. Po ugotowaniu dodaje się namoczony mak lub mak z puszki (1kubek) no i co kto lubi rodzynki, orzechy, migdały itd. Jak byłam mała mówiłam na to ROBAKI :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top