Home Kuchnia Łazanki, a nie kluski z makiem na Wigilię

Łazanki, a nie kluski z makiem na Wigilię

3 min read
5
0
łazanki z makiem

Przed świętami, my kobiety mamy dużo pracy i obowiązków związanych z przygotowaniem potraw, z zadbaniem o dom i rodzinę. Niektóre sprawy można sobie ułatwić, inne nie. Podobnie jest z kluskami z makiem, które lubię. Ich przygotowanie od początku do końca wymaga czasu, ale od dwóch lat ułatwiam sobie sprawę. W ubiegłym roku przygotowałam je tak (klik) czyli ręcznie robione kluseczki wymieszałam z makiem, miodem i bakaliami.

W tym roku przyłożyłam się do nadzienia,  a kluski zastąpiłam łazankami. W moim domu rodzinnym, najczęściej jedliśmy kluski na śniadanie. Według tradycji w Wigilię należy pościć i to dosłownie. Ale w natłoku pracy, bez posiłku można opaść z sił? Post nie dotyczył nas – dzieci. Zajadaliśmy się kluskami, aż nam się uszy trzęsły. Mi zostało mi tak do dziś…

Niezbędne składniki

  • 250 g maku niebieskiego (najlepszy z Polski)
  • rodzynki
  • orzechy
  • migdały
  • skórka pomarańczowa
  • aromat migdałowy
  • miód
  • cukier
  • makaron łazanki

Celowo nie podałam ilości składników, bo proporcje w tym daniu nie są istotne. Bakalie i miód dodajemy według swojego uznania. Jeśli ktoś lubi mniej słodko, trzeba dodać mniej miodu czy cukru.

Mak zalać wrzątkiem, pomieszać i odcedzić na sicie. Zmielić w maszynce do mielenia. W misce wymieszać z cukrem. Ja na 250 g maku dałam 1/4 szklanki cukru. Do utartej masy dodać miód, aromat i bakalie (orzechy i migdały posiekać).

łazanki z makiem

Łazanki ugotować według przepisu na opakowaniu i wymieszać w misce z masą makową. Całość polać miodem. Można wbijać widelec!

Bon appetit!

U Jacka w domu rodzinnym nie jada się łazanek w ogóle. To dlatego, że nikt ich nie lubi. A jak jest u Was, czy jadacie łazanki w święta? A może macie jakieś inne własne, rodzinne tradycje kulinarne z okazji Świąt? :)

kluski z makiem

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Kuchnia

5 komentarzy

  1. Kinga Kornacka

    25/12/2013 at 15:28

    U mnie nie ma niestety takiej tradycji. Niestety, bo przez to w ogóle nie miałam okazji spróbować tego dania, a osobiście chętnie bym je zajadał :)

    Reply

  2. nathaliae

    24/12/2013 at 16:33

    U mnie tylko ja je jadam :)
    Życzę Wam Wesołych, rodzinnych Świąt, pełnych pyszności, smakołyków i ładnie uszytych ubrań :)

    Reply

  3. Natalia

    24/12/2013 at 15:58

    u mnie na Wigilię robi się paluszki a makiem, rodzynkami, orzechami itd :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      24/12/2013 at 16:04

      Paluszki? A z czego te paluszki?

      Reply

      • Natalia

        27/12/2013 at 11:37

        a paluszki to nic innego jak takie kluski zrobione po domowemu i na słodko :) mąka jajka cukeir woda – to składniki na ciasto. Po ugotowaniu dodaje się namoczony mak lub mak z puszki (1kubek) no i co kto lubi rodzynki, orzechy, migdały itd. Jak byłam mała mówiłam na to ROBAKI :)

        Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …