Home Kuchnia Danie główne Lasagne z sosem bolognese

Lasagne z sosem bolognese

3 min read
4
0
lasagne z sosem bolognese

 

Lasagne. Już od dziecka znana była mi z nazwy. Była to mianowicie ulubiona potrawa Garfield’a – najbardziej leniwego kota na świecie i bohatera bajki pod tym samym tytułem. Kto oglądał przygody zabawnego kota ten wie, o co chodzi. Nie wiem dokładnie jaką wersję lasagne jadł kot, ale ja przygotowałam taka z sosem bolognese.

Sos beszamelowy:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 3 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • biały pieprz

Sos bolognese:

  • 400 g mięsa mielonego
  • puszka pomidorów w puszce
  • cebula
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • bazylia
  • oregano
  • sól i pieprz

oraz

  • 300 g żółtego sera
  • płaty makaronu lasagne

lasagne z sosem bolognese

Na początku przygotowujemy sos bolognese. Zaczynamy od posiekania czosnku i cebuli, które podsmażamy na oliwie. Gdy cebulka będzie już złocista dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Mieszamy wszystko łyżką, tak aby mięso nie było zbrylone. Dodać pomidory w puszce i dusić sos, aż zgęstnieje. Można dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.

lasagne z sosem bolognese

Makaron wrzucić do gorącej wody, tak aby nie sklepił się. Gotujemy go dosłownie 5 minut, będzie surowy, ale jeszcze się zapiecze.

Ser zetrzeć na tarce.

Sos beszamelowy robi się szybko. Masło wrzucić do rondelka, dodać mąkę i powoli podgrzewać ciągle mieszając. W kolejnym kroku dodać połowę mleka i cały czas mieszać, najlepiej trzepaczką i w miarę jak sos będzie gęstniał dolewać mleko.

lasagne z sosem bolognese

Naczynie przeznaczone do pieczenia posmarować oliwą i układać według kolejności: płat makaronu, ser, sos bolognese, ser, sos beszamelowy, ser i tak dalej, kończąc płatem makaronu i sosem beszamelowym przykryty serem.

lasagne z sosem bolognese

Zapiekać w temperaturze 180° C przez około 25-30 minut. Gotowa lasagne będzie przypieczona z góry.

Smacznego!

lasagne z sosem bolognese

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

4 komentarze

  1. Marta

    17/08/2013 at 23:37

    Uwielbiam! :) wygląda bardzo apetycznie :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      26/08/2013 at 23:31

      :)

      Reply

  2. ona

    15/08/2013 at 17:48

    W składnikach na sos beszamelowy chyba popełniono błąd ;)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      26/08/2013 at 23:31

      Dziękuję za czujność. Poprawione :)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…