Kurczak w sosie śmietanowym z brokułem

Bardzo lubię śmietanowe sosy z makaronem, a gdy dostałam od Winiary nowość z serii „Pomysłu na..” pomyślałam, że nie będzie łatwo go ocenić, bo to jednak produkt instant. Sosów z torebek nie używam zbyt często, ale gdy brakuje mi czasu lub gotuję w warunkach „polowych”, to jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Ale czy na pewno smaczne? Różnie bywa z tego typu produktami, rożne mamy też podniebienia… Ile osób, tyle opinii.

Obiad postanowiłam wzbogacić w różyczki brokuła, a zwykły makaron zastąpić tagliatelle ze szpinakiem. Całość wymieszałam z sosem śmietanowo-ziołowym. W mojej opinii Winiary chyba podniosło poprzeczkę, bo nowy „Pomysł na…” na przestrzeni ostatnich lat polepszył się. Jest to produkt, który mogłabym kupić ponownie. Obiad mi smakował, a jedząc taką wersję kurczaka z makaronem w restauracji nie jestem pewna czy poznałabym się na „torebce ze sklepu”.

Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym

Składniki (3 porcje):

  • makaron tagliatelle ze szpinakiem
  • podwójna pierś z kurczaka
  • pół brokuła
  • 200 g śmietany 12%
  • sos śmietanowo-ziołowy Winiary
  • olej do smażenia

1. Mięso z kurczaka umyj, wytnij błony i pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju.
2. Brokuła podziel na mniejsze cząstki i przelej wrzącą wodą lub zanurz w niej warzywo na 1 minutę. W ten sposób zachowa on swoje właściwości i będzie ładnie zielony.
3. Sos rozmieszaj z wodą i śmietaną i wlej do mięsa.
4. Gotuj na małym gazie przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
5. Dodaj brokuła. Wymieszaj i jeszcze chwilę gotuj.
6. Jeśli sos zbyt mocno zgęstnieje, dolej nieco ciepłej wody.

kurczak w sosie śmietanowym z brokułem

Makaron ugotuj al’dente. Wstążki typu tagliatelle idealnie się tutaj sprawdzą, ale możesz użyć innego makaronu Ja akurat kupiłem wersję ze szpinakiem.

Przygotowanym sosem polej makaron.

Ciekawa jestem Twojej opinii? Czy często korzystasz z takich rozwiązań na szybki obiad?

kurczak w sosie śmietanowym z brokułem

 

Oceń przepis / post

9 komentarzy do “Kurczak w sosie śmietanowym z brokułem”

  1. wpadłam zobaczyć co u Was :) ja ostatnio po raz pierwszy spróbowałam bakłażana :) a dziś robiłam łososia i surówką. Schudłam już ponad 3kg :)

    Odpowiedz
  2. Wczoraj przygotowałam sobie sos uzupełniając właśnie o pieczarki, świetna sprawa, dość szybkie w przygotowaniu, smaczne, tylko trochę skład mnie przeraża, przez co staram się nie korzystać z takich gotowców… Ale dobre jest, nie powiem :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.