Home Kuchnia Danie główne Kurczak po chińsku – eksperyment w kuchni :)

Kurczak po chińsku – eksperyment w kuchni :)

3 min read
7
0

kurczak po chińsku

Dziś na obiad kurczak po chińsku, ale taki improwizowany, a nie tradycyjny. Dlaczego improwizowany? Są takie dni, że nie mamy pomysłu na obiad i wtedy eksperymentujemy w kuchni. Wspólnie z Jackiem wymyśliliśmy takie oto danie. Do dyspozycji mieliśmy filet z kurczaka, ryż, oliwki, warzywa, czerwone wino, sos sojowy i ocet jabłkowy.

Uprzedzam wszystkich fanów kuchni chińskiej, że to danie nie ma nic wspólnego z tradycyjną kuchnią Państwa Środka. Dopiero po przygotowaniu potrawy doszlismy do wniosku, że kojarzy nam się z tym, co jadaliśmy u chińczyka.

Potraktujcie ten przepis jako zachętę do improwizacji w kuchni :)

Kurczak po chińsku – 3 porcje:

  • 2 torebki ryżu
  • 2 filety z kurczaka
  • czarne oliwki
  • 1 marchewka
  • 1 papryka (u nas żółta)
  • 1 cebula
  • pół pora
  • pół szklanki czerwonego wina
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • olej do smażenia
  • łyżeczka cukru

kurczak po chińsku

Filet z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć cebulę, dodać kurczaka i smażyć kilka minut.

Paprykę pokroić w grubą kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce, pora posiekać w piórka, oliwki przekroić na pół i dodać wszystko do mięsa.

Dolać sos sojowy i wino, wymieszać dokładnie i dusić.

Gdy sos zbytnio wyparuje można dodać kilka łyżek wody. Międzyczasie ugotować ryż na sypko.

kurczak po chińsku

Gdy warzywa będą już miękkie dodać łyżeczkę cukru i ocet jabłkowy. Podawać na ryżu.

Kurczak po chińsku gotowy! Nasze improwizowane danie wyszło naprawdę smaczne. Jest to kolejny dowód na to, że warto eksperymentować w kuchni :)

Jestem bardzo ciekawa, jak to u Was jest. Często eksperymentujecie, czy wolicie postawić na sprawdzone przepisy?

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

7 komentarzy

  1. ptr

    15/02/2014 at 12:49

    kurczak po chińsku… z oliwkami. Bzdura.

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      17/02/2014 at 14:55

      To straszne!

      Reply

  2. Viki

    04/10/2013 at 13:13

    Przepis wyprobowalam – faktycznie niezly. Ale ja z kolei jesli chodzi o
    kurczaka, to ostatnio bylam zachwycona takim przygotowaniem:
    http://obiading.pl/przepis-na-kurczaka-chow-mein/ – ‚prawie’ jak z restauracji’.

    Reply

  3. Marta

    27/03/2013 at 10:29

    Bardzo apetycznie :)

    Reply

  4. Anna

    27/03/2013 at 10:27

    Ja tez lubie eksperymentować, podobny przepis wymyśliłam, tylko dodałam do podsmażonych piersi z kurczaka z cebulą , mrożone warzywa chińskie, do tego sos chiński słodko kwaśny ze słoiczka,/można kupić w sklepie/ jak nie miałam tego sosu to zawsze mam pod ręka w buteleczce taki sos słodko kwaśny chili i 2 łyżki miodu. Też podaje z ryżem ugotowanym na sypko. Na tależu układałam na środku kupke ryżu a wokól wianuszkiem te warzywa z kurczakiem, wygląda bardzo apetycznie, często serwuje to gościom.

    Reply

  5. Maja

    26/03/2013 at 08:25

    Wygląda naprawdę smakowicie. Ja zwykle stawiam na sprawdzone przepisy, ale czasem lubie eksperymentować w kuchni. Najlepiej z druga połówka :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…