Danie główne

Kurczak po chińsku – eksperyment w kuchni :)

SONY DSC

Dziś na obiad kurczak po chińsku, ale taki improwizowany, a nie tradycyjny. Dlaczego improwizowany? Są takie dni, że nie mamy pomysłu na obiad i wtedy eksperymentujemy w kuchni. Chociaż do dyspozycji mieliśmy niewiele składników, to wspólnie z Jackiem ruszyliśmy głową i powstało takie oto danie…

kurczak po chińsku

Dziś na obiad kurczak po chińsku, ale taki improwizowany, a nie tradycyjny. Dlaczego improwizowany? Są takie dni, że nie mamy pomysłu na obiad i wtedy eksperymentujemy w kuchni. Wspólnie z Jackiem wymyśliliśmy takie oto danie. Do dyspozycji mieliśmy filet z kurczaka, ryż, oliwki, warzywa, czerwone wino, sos sojowy i ocet jabłkowy.

Uprzedzam wszystkich fanów kuchni chińskiej, że to danie nie ma nic wspólnego z tradycyjną kuchnią Państwa Środka. Dopiero po przygotowaniu potrawy doszlismy do wniosku, że kojarzy nam się z tym, co jadaliśmy u chińczyka.

Potraktujcie ten przepis jako zachętę do improwizacji w kuchni :)

Kurczak po chińsku – 3 porcje:

  • 2 torebki ryżu
  • 2 filety z kurczaka
  • czarne oliwki
  • 1 marchewka
  • 1 papryka (u nas żółta)
  • 1 cebula
  • pół pora
  • pół szklanki czerwonego wina
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • olej do smażenia
  • łyżeczka cukru

kurczak po chińsku

Filet z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć cebulę, dodać kurczaka i smażyć kilka minut.

Paprykę pokroić w grubą kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce, pora posiekać w piórka, oliwki przekroić na pół i dodać wszystko do mięsa.

Dolać sos sojowy i wino, wymieszać dokładnie i dusić.

Gdy sos zbytnio wyparuje można dodać kilka łyżek wody. Międzyczasie ugotować ryż na sypko.

kurczak po chińsku

Gdy warzywa będą już miękkie dodać łyżeczkę cukru i ocet jabłkowy. Podawać na ryżu.

Kurczak po chińsku gotowy! Nasze improwizowane danie wyszło naprawdę smaczne. Jest to kolejny dowód na to, że warto eksperymentować w kuchni :)

Jestem bardzo ciekawa, jak to u Was jest. Często eksperymentujecie, czy wolicie postawić na sprawdzone przepisy?

7 Comments

7 Comments

  1. ptr

    15/02/2014 at 12:49

    kurczak po chińsku… z oliwkami. Bzdura.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      17/02/2014 at 14:55

      To straszne!

  2. Viki

    04/10/2013 at 13:13

    Przepis wyprobowalam – faktycznie niezly. Ale ja z kolei jesli chodzi o
    kurczaka, to ostatnio bylam zachwycona takim przygotowaniem:
    http://obiading.pl/przepis-na-kurczaka-chow-mein/ – ‚prawie’ jak z restauracji’.

  3. Marta

    27/03/2013 at 10:29

    Bardzo apetycznie :)

  4. Anna

    27/03/2013 at 10:27

    Ja tez lubie eksperymentować, podobny przepis wymyśliłam, tylko dodałam do podsmażonych piersi z kurczaka z cebulą , mrożone warzywa chińskie, do tego sos chiński słodko kwaśny ze słoiczka,/można kupić w sklepie/ jak nie miałam tego sosu to zawsze mam pod ręka w buteleczce taki sos słodko kwaśny chili i 2 łyżki miodu. Też podaje z ryżem ugotowanym na sypko. Na tależu układałam na środku kupke ryżu a wokól wianuszkiem te warzywa z kurczakiem, wygląda bardzo apetycznie, często serwuje to gościom.

  5. Maja

    26/03/2013 at 08:25

    Wygląda naprawdę smakowicie. Ja zwykle stawiam na sprawdzone przepisy, ale czasem lubie eksperymentować w kuchni. Najlepiej z druga połówka :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top