Ciasta

Kruche rurki z kremem ptysiowym

rurki z kremem ptysiowym

rurki z kremem

Od kilku dni chodziły za mną… Nie mogłam się opędzić. Oczywiście mam na myśli rurki z kremem. Musiałam je jak najszybciej zrobić. Zawsze nadziewam je kremem ptysiowym czyli z zaparzanych białek. Nie lubię rurek z bitą śmietaną, bo wydają mi się za tłuste. Przepis na rurki był już kiedyś na blogu, ale teraz go odświeżam.

Jak się zabrać do rurek? Wczoraj najpierw upiekłam rurki. Z podanego przepisu wychodzą puszyste i kruche, prawie jak ciasto francuskie. Dziś tylko ukręciłam krem i nadziałam.

rurki z kremem

Składniki na 60 rurek

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny lub masła
  • 200 ml śmietany 12-18%
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

krem

  • 3 białka
  • 125 ml wody
  • 300 g cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki octu

rurki z kremem

Robimy rurki z kremem

Do wykonania tego przepisu niezbędne są metalowe rurki. Ja specjalnie zakupiłam dwa opakowania, wtedy na jedno pieczenie wchodzi ich więcej i wszystko idzie dużo sprawniej. 20 metalowych rurek x 3 pieczenia po 10 minut. Oczywiście rurki nie będą gotowe w 30 minut, ale podwójny zestaw dużo ułatwia.

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, schłodzić w lodówce około 1h, rozwałkować i pociąć na długie paski (około 3×25 cm). Na posmarowane tłuszcze rurki nawijać od góry paski ciasta tak jak to wygląda na zdjęciu.

rurki z kremem

Surową rurkę odciskam z jednej strony w cukrze, a drugą stroną układam na blasze. Rurki z cukrem wyglądają o wiele lepiej niż bez. Po upieczenie trzeba je już tylko nadziać.

Jeszcze krem ptysiowy

Białka upić na sztywno ze szczyptą soli. Wodę, cukier i ocet wymieszać w rondelku i gotować na wolnym ogniu do momentu aż ostatnia kropla z łyżki będzie zostawiała nitkę. Białka wciąż ubijając, wlewać wolnym strumieniem karmelizujący cukier i dalej ubijać.

W tym momencie najlepiej zacząć jest ubijać masę na parze wodnej, ale mój mikser jest stacjonarny, więc pominęłam ten moment. Masę ubijałam przez kolejne 10 minut, w trakcie dodaje sok z cytryny. Po tym czasie odstawiłam ją, aby ostygła. Po chwili można nadziewać rurki.

rurki z kremem

Lubicie rurki z kremem? Jeśli tak to z jakim?

Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

14 Comments

14 Comments

  1. uwielbiam takie pyszności

    15/05/2013 at 13:11

    sok z cytryny zagotować z wodą, cukrem i octem?? a później dodać sok z cytryny jeszcze raz?? co do zdatności do spozycia- z tego co wiem, to w cukierniach 3 dni od sporządzenia kremu, dlatego że to są surowe jajka, jedynie zaparzane-chyba, że dodają jakieś specyfiki…

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/05/2013 at 21:06

      Faktycznie wdarł się błąd. Sok z cytryny oczywiście dodajemy do białek, po ich zaparzeniu. U mnie rurki leżą maksymalnie nieco ponad dobę:)

  2. zainspirowana

    23/03/2013 at 22:27

    mam pytanie… jak długo rurki po nadzianiu kremem mogą przeleżeć

    • jakpomasle

      jakpomasle

      24/03/2013 at 20:13

      To jest bardzo dobre pytanie. Sama się nad tym zastanawiałam. Mam dwie odpowiedzi.
      1. Bardzo krótko bo znikają w ciągu jednego dnia;)
      2. Krem nie jest surowy, nie podchodzi wodą i duża zawartość cukru (cukier pełni rolę konserwanta np. w dżemie) i chociaż nie znalazłam żadnych informacji o zdatności do spożycia takiego kremu (swoją drogą ciekawe ile poleżą ciepłe lody lub cukiernicze ptysie?) to wydaje mi się, że przez kilka dni będą bezpieczne dla zdrowia. Mam nadzieję, że nie za bardzo zamotałam :)))

      • zainspirowana

        27/03/2013 at 18:23

        Dziękuję za odpowiedź … ogólnie to chodziło mi o to czy jak zrobię wieczorem to następnego dnia będę mogła podać je dla gości i czy będą tak samo pyszne no i oczywiście czy ciasto nie zmięknie a krem rozpuści… Pozdrawiam

        • jakpomasle

          jakpomasle

          27/03/2013 at 18:46

          U mnie wygląda to tak: jednego dnia piekę suche rurki, drugiego dnia robię krem i przekładam, kolejnego dnia zostaje jeszcze kilka rurek, które też jemy. Krem ten nie tendencji do rozpływania, raczej w drugą stronę, jakby to ująć: delikatnie będzie się suszył, ale tylko na obu końcach rurek, tak jak podsychają boki kremu w ptysiach. Ciasto nie robi się miękkie, a ich smak jest identyczny jak pierwszego dnia.

  3. kulinarneprzeboje.blogspot.com

    30/01/2013 at 18:28

    Oooo, smak mojego dzieciństwa – koniecznie takie muszę sobie zrobić ;)))

  4. kimek

    27/01/2013 at 07:48

    Wow. Poezja. Nie oderwałbym się chyba od tych rurek. Wyglądają super!

    • jakpomasle

      jakpomasle

      27/01/2013 at 21:17

      Zanim się zorientowałam już ich nie było. Wszystkim bardzo smakowały.
      Jak wyglądają tak smakowały. Dziękuję:)

  5. kasia

    26/01/2013 at 19:11

    W jakiej temperaturze najlepiej piec rurki?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      26/01/2013 at 19:16

      Około 190-200 stopni C, z termoobiegiem 170 st. C.

  6. Aga

    26/01/2013 at 18:25

    ,,Wodę, cukier, sok z cytryny i ocet wymieszać w rondelku ….

    w składnikach na krem nie ma octu :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      26/01/2013 at 18:33

      Ach, przegapiłam. Trzeba dodać pół łyżeczki.

  7. Jacek Andrzejewski

    26/01/2013 at 18:24

    Większość zjadłem sam. Kto się nie załapał – niech żałuje. Były naprawdę pyszne :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top