Ciasta

Kruche ciasteczka z galaretką cytrynową

kruche ciasteczka z galaretką

Pamiętacie maślane ciasteczka z lemon curd, które jakiś czas temu były na blogu? Dzisiaj upiekłam podobne, ale kruche ciasteczka na cieście, które sprawdziło się już przy niejednym wypieku. Ciasteczka powstały bardzo spontanicznie. Kruche ciasto zagniata się w kilka minut, nadzienie cytrynowe (lemon curd) akurat miałam w słoiku w lodówce i ciasteczka były prawie gotowe.

kruche ciasteczka

Pamiętacie maślane ciasteczka z lemon curd, które jakiś czas temu opisywałam na blogu? Dzisiaj upiekłam podobne, ale kruche ciasteczka na cieście, które sprawdziło się już przy niejednym wypieku. Ciasteczka powstały bardzo spontanicznie. Kruche ciasto zagniata się w kilka minut, nadzienie cytrynowe (lemon curd) akurat miałam w słoiku w lodówce i ciasteczka były prawie gotowe.

Składniki ciasta kruchego

  • 500 g mąki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 100  cukru
  • 2 duże jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Galaretka (lemon curd)

  • sok z 2 cytryn
  • 3 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 8 łyżek cukru
  • 2 jajka

Kruche ciasteczka  – krok po kroku

Cytryny wyszorować, umyć, sparzyć i zetrzeć z nich skórkę oraz wycisnąć sok. Z 2 cytryn otrzymałam niecałą szklankę soku o pojemności 250 ml. Sok należy przelać przez małe sitko.

W małym rondelku nad małym płomieniem rozpuścić cukier z sokiem z cytryny (nie gotować), dodać skórkę.

W małej miseczce roztrzepać 2 jajka. Nie trzeba ubijać ich na puch, tylko porządnie wymieszać i wlać do soku z cytryny.

Całość powoli podgrzewać i mieszać do momentu, aż lekko zgęstnieje i zacznie pojawiać się piana, wtedy wyłączyć palnik i odstawić.

Po ostudzeniu w temperaturze pokojowej, przechowywać w lodówce.

kruche ciasteczka z galaretką

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folie i schować na 1h do lodówki. Po schłodzeniu ciasto podzielić na 3-4 kawałki i rozwałkować na grubość około 4 mm.

Moje ciasteczka wycięłam falistym radełkiem, a ciasteczka zyskały łany kształt.

Na każde ciasteczko wycisnąć podobna ilość nadzienia.

Blachę posmarować tłuszczem, ułożyć ciasteczka (mogą być blisko siebie, ponieważ urosną delikatnie w górę, nie na boki). Piec w temp. 180° C, przez ok. 12-15 minut.

kruche ciasteczka

Ciasteczka podawać po ostudzeniu. Z podanej ilości ciasta otrzymałam dwie miseczki widoczne na poniższym zdjęciu.

kruche ciasteczka z galaretką

Jestem pewna, że po spróbowaniu tych ciasteczek polubicie je tak jak my :)

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top