Ciasta

Kruche bezy z białek bez pieczenia. Idealne!

bezy z białek

Dawno nie robiłam bez, a w zamrażarce czeka jeszcze kilka białek po świątecznym pieczeniu. Częściej robię kokosanki, ale tym razem przyśniły mi się beziki. Jeszcze nie wyszły mi tak idealnie kruche i lekkie. Można by rzec, że jak ze sklepu, ale tamte mają dziwny posmak i są dużo bardziej słodkie. Moje smakują lekko cytrynowo.

Dawno nie robiłam bez, a w zamrażarce czeka jeszcze kilka białek po świątecznym pieczeniu. Częściej robię kokosanki, ale tym razem przyśniły mi się beziki. Jeszcze nie wyszły mi tak idealnie kruche i lekkie. Można by rzec, że jak ze sklepu, ale tamte mają dziwny posmak i są dużo bardziej słodkie. Moje smakują lekko cytrynowo.

Dlaczego bezy bez pieczenia?

Ponieważ bezy się suszy, a nie piecze. W wyniku pieczenia (160°C) otrzymujemy produkt o jasnobrązowej skórce. Upieczone bezy są koloru śmietankowej bieli. Najważniejsze dwa czynniki to odpowiednia temperatura pieca i dobrze ubita masa (cukier dodaje się do ubitych już białek).
Ciasta bezowe suszy się w temperaturze 100-130° C przez 1-2h w zależności od grubości i wielkości.Wyroby z dodatkiem mąki „piecze się” w temp.130-150° C.

bezy z białek

Składniki:

  • 4 białka (124g)
  • 250 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny

W książce B.Bytnerewiczowej przeczytałam, że stosunek masy białek do cukru powinien wynosić 1:1 lub 1:2 czyli cukru musi być masowo tyle samo co białek lub dwa razy więcej. Moje 4 białka po rozmrożeniu ważyły 124 g, więc cukru zużyłam 250 g.

bezy z białek

Białka ubiłam ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Następnie, stopniowo, bo po łyżce dosypywałam cukier puder. Po wymieszaniu na niższych obrotach białek z cukrem dodałam sok z cytryny. Po połączeniu tych składników otrzymałam gęstą, zwartą i lekko ciągnącą się masę. Aż trudno było oderwać ją z trzepaczki…

bezy z białek

Tak przygotowaną masą, napełniłam szprycę i wyciskałam małe beziki na blaszki wyłożone papierem. Można tutaj użyć dwóch łyżeczek, ale bezy nie będą już tak ładne.

bezy z białek

Piekarnik nagrzać do 120° C. Z przygotowane masy otrzymałam 3 blaszki małych bez (2 blaszki + ruszt), które włożyłam na raz do piekarnika. Czas suszenia w moim przypadku to 1,5 h, z termoobiegiem i w 100° C. Po tym czasie spróbowałam czy są wystarczająco wysuszone. Najważniejsze, aby w środku nie były jak krówki, tylko aby się kruszyły. Po pieczeniu zjedliśmy bezy ze środkowego rusztu, a pozostałe studziły się przez całą noc.

bezy z białek

Jeśli wasze bezy zaczynają się rumienić, oznacza to, że temperatura pieca jest zbyt wysoka.

bezy z białek

Lubicie bezy? Czy to już za słodki deser?
Ja nie mogę się oderwać od tych domowych…

5 Comments

5 Comments

  1. Anna

    15/08/2014 at 17:04

    Ponieważ skorzystałam z przepisu – jestem winna komentarz. Otóż… nie miałam cukru pudru, do 25 gram białek dodałam 25 gram cukru kryształu, ubijanie było baaardzo czasochłonne, nie miałam ani soku z cytryny ani kwasku więc zrobiłam bez tego dodatku. Bezy były sporej wielkości więc miały się suszyć 2 godziny w 100 stopniach z termoobiegiem, suszyły się godzinę bo była awaria prądu. Efekt końcowy? Pychotka!!! Nareszcie bezy bielutkie z zewnątrz, suche w środku i chrupiące. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :-)

    • Paula Andrzejewska

      Paula Andrzejewska

      26/08/2014 at 11:39

      Dziękuję za miłe słowa. Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził, pomimo tylu niespodzianek.
      Pozdrawiam :)

  2. qvx

    18/04/2014 at 20:36

    „Kruche bezy z białek bez pieczenia” (…) „Po pieczeniu zjedliśmy bezy ze środkowego rusztu”

    Jebnij się w głowę.

    • Paula Andrzejewska

      Paula Andrzejewska

      26/08/2014 at 11:37

      Wypowiedź bardzo na poziomie, ale nie na moim.

  3. nieesix

    31/01/2014 at 18:09

    Zrobiłam i wyszły! Pierwszy raz się udały, a przepis dodaję do ulubionych!! dziękuje

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top