Home Kuchnia Danie główne Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami

4 min read
9
0

Pracowite danie, bez dwóch zdań, ale trud się opłaca. Krokiety najlepiej smakują podane z czerwonym barszczykiem. Idealna propozycja na przyjęcia, wesela itp.

Przepis pochodzi z książki „173 specjały Siostry Anastazji” z małymi zmianami wprowadzonymi przeze mnie. Tego przepisu używam także do naleśników na słodko. Mówi się, że pierwszy naleśnik się przypala, nie wychodzi itp. Otóż nieprawda! Odkąd korzystam z tego przepisu, wszystkie naleśniki są identyczne i nic się nie przypala.

Naleśniki do krokietów

  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru kryształu
  • 2-3 łyżki oliwy

Mleko, wodę, jajko, cukier, sól dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i dalej mieszać. Wlać oliwę i wymieszać delikatnie łyżką. Patelnie trzeba dobrze rozgrzać, a przed pierwszym można spryskać ją oliwą w spray’u.

Zobacz na filmie jak zrobić naleśniki do krokietów

Farsz do krokietów

  • 1 kg kapusty kiszonej nie kwaszonej (duża różnica)
  • 400 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • pieprz mielony
  • sól morska drobnoziarnista

Kapustę wyjmujemy z woreczka i płuczemy na durszlaku. Do dużego garnka nalewamy wodę, wkładamy kapustę i doprowadzamy do zagotowania, gotujemy 2 minuty, odcedzamy. Po ochłodzeniu kapusty, pokroić ją drobno i przełożyć na dużą patelnie.

Pieczarki obrać, drobno posiekać i usmażyć, tak samo posiekać cebulę i usmażyć. Usmażoną cebulę i pieczarki przełożyć na patelnie do kapusty, wymieszać. Dodać sól, pieprz, smalec i smażyć ok 15 minut. Smażenie farszu na tym etapie ma na celu odparowanie wody, jest on wtedy bardziej zwarty i smaczniejszy.

Na usmażone naleśniki nakładać farsz, zawinąć 3 brzegi do środka i zwijać ku czwartemu wolnemu końcowi. Zwinięte krokiety układam w piramidę, tuż przed podaniem smażę na oleju (bez panierki).

Barszczyk na 4 porcje:

  • pół butelki koncentratu z buraków (najlepszy Krakus)
  • 2 liście laurowe, ziele angielskie
  • sól morska
  • szczypta Vegety
  • ok. 4 szklanki wody

Wszystkie składniki poza koncentratem zagotować, zdjąć z gazu i dodać koncentrat, wymieszać i doprawić do smaku. Nie gotować barszczyku ponieważ będzie brązowy.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

9 komentarzy

  1. […] Krokiety z kapustą i pieczarkami (przepis tutaj). […]

    Reply

  2. Natalia

    07/09/2013 at 20:42

    uwielbiam :) ale w tej potrawie wole grzybki zbierane w lesie od pieczarek :). Mam małe zapytanie. Robiliście może paszteciki takie miesne co robi sie na swieta BN? chcialabym sprobowac czy bede smakowac u mnie w domu a nie wiem z jakiego ciasta lepiej jest je zrobic: z drozdzowego czy kruchego i jakie mieso bardziej pasuje :P bylabym wdzieczna za Wasza podpowiedz ;p

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      11/09/2013 at 22:21

      Pasztecików mięsnych nie robiłam, ale z tego co opisujesz kojarzy mi się ten przepis: http://www.jakpomasle.pl/kuchnia/kapusniaczki-drozdzowe-prosty-przepis/
      Co prawda u mnie wersja z kapustą, ale z mięsem byłby równie smaczne (albo smaczniejsze:).

      Reply

      • Natalia

        17/09/2013 at 18:03

        no wypróbuję zobaczymy co mi wyjdzie :) a krokiety z mięsem robiłas? ja zaczęłam robić dwa lata temu i zawsze jak zrobię to idą jak burza :P ale to raczej chyba smak tak przyciaga niz samo mieso ;P

        Reply

        • jakpomasle

          jakpomasle

          06/10/2013 at 18:27

          I jak wyszło? Krokietów z mięsem nie robiłam, jeszcze wszystko przede mną :)

          Reply

          • Natalia

            07/10/2013 at 19:19

            wyszły przepyszne choc ciasto zrobilam inne niz ty podalas na blogu :) z rosolku ktory zrobil sie po ugotowaniu mieska zrobilam barszczyk :) ale sama malo co zjadlam bo glodna nie bylam wiec zjadlam tylko 1 i to nie caly a jak wrocilam z grzybow to juz tylko 1 byl :)

          • jakpomasle

            jakpomasle

            07/10/2013 at 22:19

            No to na pewno były smaczne:)

          • Natalia

            08/10/2013 at 17:14

            a i owszem :) ale nastepnym razem mieso podsmaze i udusze :)

  3. […] oraz farsz z kapusty kiszonej i pieczarek (składniki i przepis tak jak na krokiety: przepis tutaj) […]

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…