Danie główne

Krokiety z kapustą i pieczarkami

krokiety

Pracowite danie, bez dwóch zdań, ale trud się opłaca. Krokiety najlepiej smakują podane z czerwonym barszczykiem. Idealna propozycja na przyjęcia, wesela itp.

Przepis pochodzi z książki „173 specjały Siostry Anastazji” z małymi zmianami wprowadzonymi przeze mnie. Tego przepisu używam także do naleśników na słodko. Mówi się, że pierwszy naleśnik się przypala, nie wychodzi itp. Otóż nieprawda! Odkąd korzystam z tego przepisu, wszystkie naleśniki są identyczne i nic się nie przypala.

Naleśniki do krokietów

  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru kryształu
  • 2-3 łyżki oliwy

Mleko, wodę, jajko, cukier, sól dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i dalej mieszać. Wlać oliwę i wymieszać delikatnie łyżką. Patelnie trzeba dobrze rozgrzać, a przed pierwszym można spryskać ją oliwą w spray’u.

Zobacz na filmie jak zrobić naleśniki do krokietów

Farsz do krokietów

  • 1 kg kapusty kiszonej nie kwaszonej (duża różnica)
  • 400 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • pieprz mielony
  • sól morska drobnoziarnista

Kapustę wyjmujemy z woreczka i płuczemy na durszlaku. Do dużego garnka nalewamy wodę, wkładamy kapustę i doprowadzamy do zagotowania, gotujemy 2 minuty, odcedzamy. Po ochłodzeniu kapusty, pokroić ją drobno i przełożyć na dużą patelnie.

Pieczarki obrać, drobno posiekać i usmażyć, tak samo posiekać cebulę i usmażyć. Usmażoną cebulę i pieczarki przełożyć na patelnie do kapusty, wymieszać. Dodać sól, pieprz, smalec i smażyć ok 15 minut. Smażenie farszu na tym etapie ma na celu odparowanie wody, jest on wtedy bardziej zwarty i smaczniejszy.

Na usmażone naleśniki nakładać farsz, zawinąć 3 brzegi do środka i zwijać ku czwartemu wolnemu końcowi. Zwinięte krokiety układam w piramidę, tuż przed podaniem smażę na oleju (bez panierki).

Barszczyk na 4 porcje:

  • pół butelki koncentratu z buraków (najlepszy Krakus)
  • 2 liście laurowe, ziele angielskie
  • sól morska
  • szczypta Vegety
  • ok. 4 szklanki wody

Wszystkie składniki poza koncentratem zagotować, zdjąć z gazu i dodać koncentrat, wymieszać i doprawić do smaku. Nie gotować barszczyku ponieważ będzie brązowy.

9 Comments

9 Comments

  1. Pingback: Krokiety z mięsem i pieczarkami | Jak Po Maśle

  2. Natalia

    07/09/2013 at 20:42

    uwielbiam :) ale w tej potrawie wole grzybki zbierane w lesie od pieczarek :). Mam małe zapytanie. Robiliście może paszteciki takie miesne co robi sie na swieta BN? chcialabym sprobowac czy bede smakowac u mnie w domu a nie wiem z jakiego ciasta lepiej jest je zrobic: z drozdzowego czy kruchego i jakie mieso bardziej pasuje :P bylabym wdzieczna za Wasza podpowiedz ;p

    • jakpomasle

      jakpomasle

      11/09/2013 at 22:21

      Pasztecików mięsnych nie robiłam, ale z tego co opisujesz kojarzy mi się ten przepis: http://www.jakpomasle.pl/kuchnia/kapusniaczki-drozdzowe-prosty-przepis/
      Co prawda u mnie wersja z kapustą, ale z mięsem byłby równie smaczne (albo smaczniejsze:).

      • Natalia

        17/09/2013 at 18:03

        no wypróbuję zobaczymy co mi wyjdzie :) a krokiety z mięsem robiłas? ja zaczęłam robić dwa lata temu i zawsze jak zrobię to idą jak burza :P ale to raczej chyba smak tak przyciaga niz samo mieso ;P

        • jakpomasle

          jakpomasle

          06/10/2013 at 18:27

          I jak wyszło? Krokietów z mięsem nie robiłam, jeszcze wszystko przede mną :)

          • Natalia

            07/10/2013 at 19:19

            wyszły przepyszne choc ciasto zrobilam inne niz ty podalas na blogu :) z rosolku ktory zrobil sie po ugotowaniu mieska zrobilam barszczyk :) ale sama malo co zjadlam bo glodna nie bylam wiec zjadlam tylko 1 i to nie caly a jak wrocilam z grzybow to juz tylko 1 byl :)

          • jakpomasle

            jakpomasle

            07/10/2013 at 22:19

            No to na pewno były smaczne:)

          • Natalia

            08/10/2013 at 17:14

            a i owszem :) ale nastepnym razem mieso podsmaze i udusze :)

  3. Pingback: Zrazy z pieczarkami i kapustą : Jak Po Maśle

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top