Home Kuchnia Kolorowa sałatka z tuńczykiem

Kolorowa sałatka z tuńczykiem

2 min read
5
0
sałatka z tuńczykiem

sałatka z tuńczykiem

Fala upałów znów do nas dotarła, a do tego ostatnio jesteśmy bardzo zabiegani. W takich temperaturach nie chce się jeść (ani robić) tradycyjnego obiadu, ale fantastyczne są surówki i sałatki. Wspaniale smakują z pieczywem czosnkowym lub grzankami. I tak z braku czasu w kilka minut powstała sałatka z tuńczykiem. Już kiedyś na naszym blogu była podobna sałatka z tuńczykiem, ale tą uważam za dużo lepszą.

Sałatka z tuńczykiem – podejście drugie ;)

Składniki:

  • puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju
  • puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • pół opakowania makaronu gwiazdki
  • pół cebuli
  • 2 łyżki majonezu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól i pieprz

Tuńczyka wraz z olejem przekładamy do miski. Kukurydze odcedzamy i dodajmy tuńczyka. Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy kilka minut, aż będzie odpowiednio miękki. Odcedzamy dokładnie i wrzucamy do miski. Cebulkę drobno siekamy, paprykę myjemy i kroimy w kostkę i razem dodajemy do miski. Już pozostaje tylko dodać majonez oraz sól i pieprz do smaku. A i byłabym zapomniała o pietruszce. Umytą natkę drobno posiekać i razem wszystko wymieszać.

Chwila moment i sałatka z tuńczykiem gotowa! Można jeść :)

sałatka z tuńczyka

 

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Kuchnia

5 komentarzy

  1. Roxy

    26/08/2013 at 18:47

    uwielbiam tą sałatkę, dodaje do niej oliwki zielone i czasami troche sera żółtego (pokrojonego w drobną kostkę) palce lizać ;)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      26/08/2013 at 23:29

      Fajna propozycja. Lubimy z Jackiem i ser i oliwki :)

      Reply

  2. Kugulelka

    25/07/2013 at 10:17

    KOniecznie musze spróbować :)

    Reply

  3. Aleksandra Mi

    04/07/2013 at 23:26

    Znam tą sałatkę z kuskusem zamiast makaronu i szczypiorkiem zamiast pietruszki:) Dodatkowo daje jogurt, bo nie lubię majonezu. Ale to jednak prawie to samo i zawsze wszystkim smakuje:)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      17/07/2013 at 22:46

      Będę musiała wypróbować taką wersję. Za majonezem też nie przepadam, ale tutaj się trochę zgubił. Dodałam tylko dwie łyżki, a do tego wymieszał się z zalewą z tuńczyka i nie było tak maziowato jakby z samym majonezem.

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…