Home Kuchnia Danie główne Kolety mielone z indyka z pieczarkami i lubczykiem

Kolety mielone z indyka z pieczarkami i lubczykiem

3 min read
5
0

kotlety mielone z indyka

Po wczorajszej tarcie ze szparagami postanowiłam zrehabilitować się i zrobić dla męża coś bardziej przyziemnego. Na pytanie „Co chcesz na obiad?” on odpowiada najczęściej: „Kotlety z buraczkami”. Nie wiem czemu ale taki obiad bardziej pasuje mi zimową porą. Może dlatego, że buraki z racji długiego przechowywania częściej spożywamy właśnie zimą.

Tak więc w tak ciepły maj jak tego roku, owszem, przygotowałam kotlety, ale z surówką i młodymi ziemniakami. Kotlety też nie były zwykłe, zrobione od niechcenia i z poczucia obowiązku. Mielone przygotowałam z mięsa indyczego z dodatkiem pieczarek, które utrzymują wilgoć mięsa i lubczyku który nadaje im łagodny ziołowy smak. Zapraszam do wypróbowania przepisu, szczególnie wszystkich fanów kuchni polskiej.

Składniki

  • 500 g podudzi z indyka b/k
  • 1 jajko
  • 200 g pieczarek
  • łyżeczka lubczyku (może być suszony)
  • 2 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 szczypty soli
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Mięso kupiłam w kawałku, w domu umyłam je i zmieliłam. Jeśli nie macie maszynki, możecie poprosić w sklepie, aby panie rozdrobniły mięso. Pieczarki obrać, połowę z nich pokroić w plasterki, a pozostałe w drobną kostkę. Mięso włożyć do miski, dodać jajko, mąkę i skrobię oraz pieczarki drobniej posiekane, lubczyk oraz sól i pieprz. Wymieszać na gładką masę.

Wskazówka: Aby mięso nie przyklejało się do dłoni podczas formowaniu kotletów warto zaopatrzyć się w szklankę lub miseczkę z wodą. Przed przystąpieniem do pracy zanurzyć obie dłonie w wodzie i tak formować kotlety.

Uformowane surowe kotlety układać na talerzu. Na patelnie wlać olej, włączyć gaz i czekać aż się wystarczająco nagrzeje. Kotlety smażyć z obu stron, aż się porządnie zarumienią.

Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć pozostałe pieczarki. Kotlety posypać pieczarkami, podawać z surówką lub mizerią i młodymi ziemniakami.

kotlety mielone z indyka

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

5 komentarzy

  1. Joanna

    26/05/2014 at 13:52

    Dopiszcie do przepisu kiedy dodać lubczyk,jeeezu. Przy okazji mozna poprawic literowkę w slowie „lubczyk” w spisie produktow potrzebnych do przepisu.

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      26/05/2014 at 16:15

      Dzięki, już poprawione i dopisane :)

      Reply

  2. Olga

    16/05/2013 at 18:18

    Uwielbiam każde mielone kotleciki! Pyszności ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      17/05/2013 at 00:55

      Mielone są zawsze dobre:))

      Reply

  3. Olga

    16/05/2013 at 18:18

    Uwielbiam każde mielone kotleciki! Pyszności ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …