Home Kuchnia Kasza jaglana ze śliwkami. Moja recepta na mocne i długie włosy.

Kasza jaglana ze śliwkami. Moja recepta na mocne i długie włosy.

6 min read
7
0
kasza jaglana ze śliwkami

To już drugi wpis w nowej kategorii FIT me. Postanowiłam tutaj zamieszczać przepisy na potrawy, które służą naszemu zdrowiu i kondycji. Takie, które łatwo się przyrządza i są smaczne! Nie oznacza to, że zawsze będą niskokaloryczne, ale na uwadze mam zmniejszoną ilość cukru i tłuszczu.

Wraz z Nowym Rokiem pomyślałam sobie, że będę bardziej dbać o swoje włosy. Mentalnie przyłączyłam się do grupy „włosomaniaczek” i stopniowo zaczęłam wtajemniczać się w sekrety pięknych włosów. Marzą mi się długie i gęste blond pukle. Co najmniej do pasa! I chociaż obecnie nie narzekam na ich stan, to zapuszczanie wymaga specjalnej pielęgnacji. Po przeczytaniu opinii internautek, którym włosy rosną nawet po 4 cm na miesiąc, jestem bardzo optymistycznie nastawiona!

W miarę wytrwałości zamierzam dbać o włosy nie tylko zewnętrznie, ale i od środka. Ma mi w tym pomóc m.in. kasza jaglana, która ma dużo krzemionki, a dzięki temu pozytywnie wpływa na kondycję włosów i paznokci. Takich produktów jest dużo więcej i na pewno na moim stole się one pojawią. Czy znajdą się osoby zainteresowane takimi przepisami i poradami?

Składniki na dwie porcje:

  • 1 miarka kaszy (120 g)
  • 2 miarki wody (250 ml)
  • cynamon
  • kilka śliwek węgierek (u mnie mrożone)
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego

Jak ugotować kaszę, aby nie była gorzka?

Źle przygotowana kasza, po ugotowaniu może być gorzka. Pocieszam! Nie ma tutaj skomplikowanej technologii. Cała tajemnica polega na dobrym wypłukaniu kaszy lub pozostawieniu jej na noc w wodzie. Dalej taką kaszę gotujemy podobnie jak ryż. Szczegóły podaję poniżej.

Do odmierzania kaszy i wody używaj tej samej miarki np. szklanki. Jedną taką miarę wsypy do miski (ok.120 g) i zalej przegotowaną wodą ponad poziom kaszy, odstaw na noc. Rano przepłucz kaszę, wysyp do rondla i zalej dwoma szklankami wody (ok.250 ml). Gotuj pod uchyloną pokrywką. Od czasu do czasu mieszaj.

Kasza jaglana ładnie się gotuje, nie ma tendencji do przypalania, ale pamiętaj, żeby jej pilnować, bo gotuje się dość szybko. Gdy prawie cała woda zostanie wchłonięta, zamieszaj ostatni raz, nakryj pokrywką i odstaw na około 20-30 minut. Tak przygotowana kasza nie będzie gorzka.

kasza jaglana ze sliwkami

Kasza jaglana ze śliwkami na lunch/podwieczorek

Śliwki pokrój na ćwiartki. Jeśli użyjesz jak ja mrożonych, wyjmij je wcześniej. Jabłko umyj, rozetnij i wytnij gniazda nasienne. Nie pozbywaj się skóry. To cenne źródło błonnika i witamin. Pokrój w kostkę. Owoce przełóż do innego rondla i upraż z łyżką wody przez kilka minut. Posyp cynamonem. Dodaj do kaszy wraz z miodem. Wymieszaj. Można jeść! Podawaj z jogurtem naturalnym. :))

To jedno z moich ulubionych porpozycji na drugie śniadanie. Do tego szklanka soku pomarańczowego i mogę wracać do pracy!

Tak przygotowaną kaszę warto zapakować do słoika lub pojemnika i zabrać ze sobą do pracy, szkoły, na uczelnię. Jak dla mnie jest nie tylko sycąca i zdrowa, ale naprawdę smaczna. Co więcej, do takiej kaszy możecie dodać każde owoce. Jeśli znasz inne smaczne połączenia kaszy z owocami, to podziel się nimi w komentarzach. :)

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Kuchnia

7 komentarzy

  1. Natalia

    31/03/2015 at 20:17

    to co z tym dodawaniem przepisów swoich? :)

    Reply

    • Jacek Andrzejewski

      Jacek Andrzejewski

      01/04/2015 at 20:34

      Właśnie pracuję nad nowym szablonem, który będzie pozwalał na dodawanie przepisów przez czytelników. Myślę, że najpóźniej za miesiąc będzie gotowy. :)

      Reply

      • Natalia

        02/04/2015 at 18:52

        a ja się dowiedziałam czemu mi waga stoi i jestem na siebie zła

        Reply

        • Jacek Andrzejewski

          Jacek Andrzejewski

          03/04/2015 at 12:11

          Spożywasz więcej kalorii, niż wynosi Twoje dzienne zapotrzebowanie? Ja się na to złapałem, gdy ćwiczyłem bardzo intensywnie i jednocześnie zacząłem jeść trochę więcej niż powinienem.

          Reply

          • Natalia

            08/04/2015 at 16:26

            Nie. Jadłam więcej owoców – za dużo kupowałam a za szybko się psują więc ciach wieczorkiem bananka ^^ ale głównie to przez soki owocowe

  2. Natalia

    24/01/2015 at 12:51

    Jadłabym. Co do dbania o włosy itd. ja zaczęłam dbać w ogóle o skórę, gdy zostałam konsultantką AVON. Niestety bardzo ciężko jest cokolwiek zrobić dla siebie, gdy mieszka się z rodzicami. Ale już nie długo mam nadzieję :-)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …