Kuchnia

Kapuśniak na żeberkach i ze świeżej kapusty

kapuśniaczek

Dziś na obiad zupa, która jest jedyna w swoim rodzaju: kapuśniak na żeberkach. Nie każdy lubi kapuśniak. Szczególnie dzieci nie darzą tej zupy szczególną sympatią. Nieraz słyszałam jak dzieci moich znajomych szlochały „nie lubię kapuśniaku”. Jeszcze nie wiedzą co dobre, a mój przepis (sprawdzony przez babcię) jest naprawdę wyjątkowy…

kapuśniak

Dziś na obiad zupa, która jest jedyna w swoim rodzaju: kapuśniak na żeberkach. Od kapuśniaku z kiszonej kapusty różni się smakiem, jest delikatniejsza, lżejsza, po prostu inna. Chociaż bardzo lubię kapuśniak z kiszonej kapusty, to czasami przygotowuję go także w tej wersji.

Prezentowany przepis nie pochodzi z żadnej książki kucharskiej. Zupę robię intuicyjnie, kierując się smakiem i wskazówkami, jakie przekazały mi moja mama i babcia. To one nauczyły mnie, jak gotować kapuśniaki wszelkiego rodzaju. Same też nie korzystały z żadnych przepisów, tylko opierały się na swojej wiedzy i doświadczeniu. Teraz ja kontynuuję tę naszą rodzinną tradycję.

Składniki

  • główka świeżej kapusty
  • pasek żeberek wieprzowych
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Kapuśniak na żeberkach – krok po kroku

Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wyciąć ostrym nożem głąb, przekroić na pół i poszatkować. Posiekaną kapustę posolić, wymieszać i zostawić na chwilę.

Do garnka wlać wodę, włożyć żeberka. Gotować około 30 minut. W tym czasie obieram marchewkę i ziemniaki. Warzywa pokroić w kostkę, marchewkę jak ktoś lubi to w plasterki.

Żeberka wyjąć, usunąć kości i posiekać. Do garnka z wodą w której gotowały się żeberka dodać kapustę, zagotować. Dodać pokrojone mięso oraz warzywa.

Kapustę mieszać co jakiś czas, dodać ziele angielskie oraz liście laurowe i dalej gotować pod pokrywką. Jeśli woda wyparuje, należy ją uzupełniać. Gotować i mieszać. Cały proces powtarzać, aż mięso i warzywa będą miękkie. Wtedy należy dodać sól i pieprz oraz koncentrat pomidorowy. Gotową zupę posypać koperkiem lub suszonymi ziołami.

 

kapuśniak na żeberkach

Nie każdy lubi kapuśniak. Szczególnie dzieci nie darzą tej zupy szczególną sympatią. Nieraz słyszałam jak dzieci moich znajomych szlochały „nie lubię kapuśniaku”. Jeszcze nie wiedzą co dobre.

Za to ja bardzo lubię i cenię kapuśniak, nie tylko za smak, ale też dlatego, iż  kojarzy mi się z domem. Dla mnie to nie jest zwyczajna zupa…

A Wy lubicie kapuśniak :) ?

 

 

1 Comment

1 Comment

  1. Piotr Frączewski

    16/04/2013 at 09:25

    Psu bardzo smakowała :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top