Kuchnia

Kapuśniaczki drożdżowe

Dzisiejszy wypiek nieczęsto gości na moim stole. Kapuśniaczki drożdżowe przygotowuję zwykle jako alternatywę dla klasycznych pasztecików, robionych na bazie ciasta naleśnikowego. Podaję je zawsze z czerwonym barszczem, nie tylko na wigilię, ale także bez specjalnej okazji.

kapuśniaczki
Dzisiejszy wypiek nieczęsto gości na moim stole. Kapuśniaczki drożdżowe przygotowuję zwykle jako alternatywę dla klasycznych pasztecików, robionych na bazie ciasta naleśnikowego. Podaję je zawsze z czerwonym barszczem, nie tylko na wigilię, ale także bez specjalnej okazji.

W smaku kapuśniaczki są lekko pikantne, oczywiście z nutą kapusty kiszonej. Przy tym są delikatne i kruche, ze względu na ciasto drożdzowe, które jest w ich składzie. Mimo, że przygotowanie zajmuje trochę czasu, to nie nastręcza zbyt wielu trudności.

Źródła przepisu nie pamiętam. Nie pamiętam już, czy to stara rodzinna receptura, którą moja mama przejęła od babci, czy też pochodzi on z jakiejś książki kucharskiej. Po prostu od zawsze robię je w sposób, jaki opisałam poniżej i pewnie dlatego zawsze smakują tak samo, czyli bardzo dobrze.

Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 żółtka lub 1 małe jajko
  • 50 g tłuszczu (masło, margaryna lub smalec)

Nadzienie:

  • 750 g kiszonej kapusty
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 50 g smalcu
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Kapuśniaczki – przygotowanie

Kilka łyżek mąki, drożdże i letnie mleko wymieszać. Gdy podrośnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyrobić elastyczne ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na części uformować placki i rozwałkować jak na roladę. Na każdą część kłaść nadzienie i zwinąć. Pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blasze i nakryć bawełnianą ściereczką, aby jeszcze podrosły. Piekarnik nagrzać do 200° C, piec do zarumienienia.

kapuśniaczki drożdżowe

Nadzienie do kapuśniaczków – przygotowanie

Grzyby umyć, namoczyć w małej ilości wody. Dodać razem z płynem do kapusty i ugotować. Kapusta, gdy będzie już miękka należy ją odcisnąć i drobno posiekać lub zmielić. Cebulę posiekać, usmażyć na tłuszczu. Dodać do kapusty i doprawić solą, cukrem i pieprzem. Farsz wymieszać i ostudzić.

Kapuśniaczki zjedliśmy z barszczykiem, ale można je jeść także same. Są to przecież małe drożdżóweczki, które można zabierać np. do pracy jako drugie śniadanie.

 

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top