Home Kuchnia Ciasta Jak zrobić Ciasto Marchewkowe – pokazuję i objaśniam ;)

Jak zrobić Ciasto Marchewkowe – pokazuję i objaśniam ;)

3 min read
0
0
ciasto marchewkowe

Kiedy Paula powiedziała mi, że jest coś takiego jak ciasto marchewkowe, to nie uwierzyłem. Dopiero, gdy je upiekła i spróbowałem, to przekonałem się na własnej skórze, że mówiła prawdę. Ciasto marchewkowe, wbrew moim oczekiwaniom, było delikatne, słodkie i bardzo przypominało smakiem mojego ulubionego murzynka.

Postanowiłem, że ja też muszę spróbować i upiec własne marchewkowe ciasto. Jak pomyślałem, tak zrobiłem. Upiekłem je raz, drugi, trzeci i teraz mogę podzielić się z Wami tym przepisem :)

Zobacz film z przepisem :)

Niezbędne składniki:

– 4 jajka
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżka cukru wanilinowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sody
– 1 szklanka oleju z pestek winogron
1½ szklanki – mąki
– 1 łyżeczka przyprawy do piernika
– 1 łyżeczka cynamonu
– ½ łyżeczki soli
– 1½ szklanki startej marchewki
– 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

Zaczynamy od ubicia 4 jajek z cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy do nich olej z pestek winogron, ponieważ ma najbardziej neutralny smak. Dolewamy powoli po troszeczku, a nie wszytko od razu.

Nie przerywając ubijania dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Później dosypujemy cynamon i przyprawę do piernika.

Do masy należy dodać marchew startą na tarce o małych oczkach. Aby ciasto było puszyste należy masę z marchewką mieszać bardzo delikatnie. Nie zapominajmy jeszcze o posiekanych orzechach włoskich, które dodajemy na końcu.

Ciasto pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Dekorowanie

Wierzch ciasta posmarowałem lukrem. W tym wpisie znajdziecie nasz przepis na lukier.

Całość udekorowałem marchewkami ulepionymi z marcepanu. Jak zrobiłem marcepanowe marchewki zobaczycie na filmie :)

Znacie jakieś inne ciasta z warzywami zamiast owoców?

Load More Related Articles
Load More By Jacek Andrzejewski
Load More In Ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Pieczona kaczka po azjatycku z makaronem

Nie wiem, czy wiecie, ale drób w Polsce to jedno z najpopularniejszych mięs. W naszym domu…