Home Kuchnia Jajka faszerowane rzodkiewką i smażoną papryką

Jajka faszerowane rzodkiewką i smażoną papryką

2 min read
0
0

Często tak jest, że niewiadomo co przyrządzić na śniadanie, że wszystko już było. Tak oto spontanicznie powstał przepis na jajka faszerowane ze smażoną papryką i rzodkiewką. Mąż jak poczuł zapachy dochodzące z kuchni, od razu przyszedł z ciekawości sprawdzić co się szykuje. Farsz wyszedł naprawdę dobry, a nuta rzodkiewki dodała mu wiosennego polotu.

Składniki:

  • 4-5 jajek
  • 3 łyżki majonezu (od lat używam Winiary)
  • 3 pieczarki
  • 1 cebula
  • kilka rzodkiewek
  • pół czerwonej papryki
  • łyżka oleju
  • sól
  • oregano

Jajka gotujemy na twardo – ja to robię przez 10 minut, obieram skorupki i przecinam wzdłuż. Spody połówek lekko ścinam, wtedy takie jajka nie ślizgają się po talerzu jak chcemy nałożyć sobie porcję.

Na patelni z łyżką oleju smażę drobno posiekaną cebulę z odrobiną soli. Do cebuli dodaję posiekane pieczarki i paprykę. Całość chwilę smażyć. Żółtka wyjąć z jajek i dodać do farszu razem z majonezem i oregano. Wymieszać dokładnie i nadziewać połówki jajek. Rzodkiewkę pokroić w plastry i obłożyć jajka. Można ozdobić natką pietruszki.

 

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …